Craiova intră în competiţia UNITER la trei secţiuni

0
402

Uniunea Teatrală din România a anunţat, ieri, nominalizările pentru Premiile Galei UNITER 2018. Ajuns la ediţia a XXVI-a, evenimentul se va desfăşura în data de 7 mai, la Alba Iulia. Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Călin Ciobotari şi Alina Epîngeac.
Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017.

Craiova intră în competiţie, în acest an, la trei secţiuni. Astfel, pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost nominalizat „Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin” – o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso, pe un scenariu de Emil Boroghină după „Tristele” şi „Ponticele”, scenariul radiofonic şi regia artistică Gavriil Pinte, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune. De asemenea, Radu Afrim a fost nominalizat pentru Cea mai bună regie, iar Vanda Maria Sturdza pentru Cea mai bună scenografie pentru spectacolul „Dacă am gândi cu voce tare” de Adnan Lugonic, montat la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”.

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, sunt acordate: Premiul de Excelenţă – Horaţiu Mălăele; Premiul pentru întreaga activitate – actriţa Ileana Stana-Ionescu, actorul Anton Tauf, regizorul Alexandru Dabija, scenograful Doru Păcurar, criticul şi istoricul de teatru Sorina Bălănescu. Vor mai fi acordate trei premii speciale: Universităţii de Arte din Târgu-Mureş pentru contribuţia întregului corp universitar la dezvoltarea vieţii teatrale şi culturale naţionale; Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti” organizat de Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia; echipei Teatrului „Ion Creangă” pentru diversitatea şi mobilitatea proiectelor dedicate spectatorilor de toate vârstele, în condiţiile lipsei unui sediu propriu din anul 2009.