Casa de Cultură „Traian Demetrescu” întinde „Covorul oltenesc”, de Ziua Protecţiei Civile

0
493

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” vă invită astăzi, ora 18.00, în Salonul Medieval, la o primă întâlnire în cadrul unui nou proiect, intitulat „Covorul oltenesc. Invitat este plutonier adjutant şef Ilie Țenea, subofiţer operativ principal la Serviciul pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj. Întâlnirea este prilejuită de Ziua Protecţiei Civile, sărbătorită pe data de 28 februarie.

Covorul oltenescPotrivit reprezentanţilor Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, noul proiect, „Covorul oltenesc”, constă „într-o serie de întâlniri cu invitaţi din structurile unor instituţii reprezentative pentru viaţa socială locală, care apără şi perpetuează valori, credinţe, practici, în funcţie de specificul activităţii, dar care lasă şi urme ce ţin de spiritualitate”.

«Iar cultura nu este doar „înaltă” şi nu e realizată numai de elite pentru alte elite, nu constituie privilegiul creatorilor sau al organizaţiilor specializate. Cultură înseamnă şi să cunoşti activitatea unor instituţii care se ocupă de bunăstarea şi siguranţa comunităţii, care îi oferă diverse servicii, de la educaţie şi sănătate la transport public, salubritate, aplicarea legii, asigurarea ordinii etc. A şti istoricul şi momentele importante din viaţa acestor instituţii, ce activităţi desfăşoară, în ce fel sunt în slujba oamenilor, cum contribuie la creşterea gradului de civilizaţie în oraşul nostru contribuie la dezvoltarea personală, dar şi la cea a comunităţii», se menţionează într-un comunicat de presă al instituţiei.

Prima întâlnire din cadrul proiectului, cea de astăzi, ocazionată de faptul că pe 28 februarie este Ziua Protecţiei Civile, va constitui un prilej de cunoaştere a Protecţiei Civile în ţara noastră, de la momentul 28 februarie 1933, când Regele Carol al II-lea a aprobat, prin Înalt Decret Regal, Regulamentul Apărării Contra Atacurilor Aeriene, şi până în zilele noastre, când România este membră a Uniunii Europene şi a NATO. Cum au luat naştere şi cum au evoluat structurile pe care astăzi le numim de Protecţie Civilă – şi care, de-a lungul vremii s-au numit Apărarea pasivă, Apărarea Locală Antiaeriană, Apărarea civilă –, ce rol au acestea în timp de pace şi în timp de război şi ce activităţi desfăşoară astăzi constituie doar o parte din temele ce vor fi abordate în cadrul întâlnirii, la finalul căreia invitatul va răspunde întrebărilor celor interesaţi.

Moderator este Cornel Mihai Ungureanu, iar accesul publicului este liber.