Provocarea lecturii, la Târgul de Carte GAUDEAMUS

0
489

Deschis încă de miercuri, în foaierul Teatrului Național din Craiova, Târgul GAUDEAMUS continuă să-și primească vizitatorii, zilnic, cu cărţi pentru toate vârstele şi gusturile, dar și cu oferte promoționale. De asemenea, un program dens și variat de evenimente culturale – îndeosebi lansări de cărți și dezbateri – atrage un public numeros.

Ieri, organizatorii au pus în discuție importanța lecturii în formarea personalității tinerilor și i-au provocat pe liceeni să ia parte la un concurs pe teme literare. Astăzi, craiovenii sunt invitați la o întâlnire cu istoricul Adrian Cioroianu, care își lansează recentul volum „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor” (Editura „Curtea Veche” și, totodată, ia parte, alături de reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova, la dezbaterea intitulată „Cartea astăzi – scenarii optimiste și scepticism post-modernist”.

Târgul GAUDEAMUS rămâne deschis astăzi și mâine, între orele 10.00 și 18.00, și duminică, de la 10.00 la 14.00, timp în care sunteți așteptați să vizitați, să cumpărați, dar să și donați! O puteți face în cadrul campaniei „Cărţile se întorc acasă”, volumele dăruite de public și de expozanți urmând să ajungă în biblioteca Penitenciarului de Minori și Tineri din Craiova.

O raită printre standurile celor peste 50 de expozanți

Literatură contemporană de ficţiune, memorii şi jurnale, biografii, cărţi de poezie, artă, gastronomie, timp liber, studii academice şi de specialitate în diferite domenii, de la psihologie şi psihanaliză la economie şi ştiinţe exacte, dar şi multe alte surprize editoriale îşi aşteaptă cititorii pe parcursul următoarelor trei zile ale Târgului GAUDEAMUS. Așadar, cărți pentru toate vârstele și gusturile, dar și buzunarele! Și asta pentru că majoritatea expozanților afișează reduceri de prețuri și/sau oferte promoționale.

Pachete promoționale de nerefuzat

La Editura „Univers Enciclopedic”, spre exemplu, găsiți Dicționarul explicativ al limbii române (DEX) și Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), împreună, la prețul de 99 lei. Dacă îi alăturați și Gramatica de bază a limbii române, le puteți achiziționa pe toate trei cu 135 de lei. Lucrările sunt editate sub egida Academiei Române – Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”. Reduceri semnificative are „Nemira”, iar „Corint” vă pune la dispoziție un coș cu cărți la prețuri cuprinse între 2 și 15 lei.

Cumperi o carte și ai șanse la tombolă!

RAO vă oferă, cu 30% reducere, „1001 de minuni ale naturii de văzut într-o viață”, cu o prefață de Koichiro Matsuura, fost director general al UNESCO, și „1001 de filme de văzut într-o viață”, lucrare apărută sub coordonarea lui Steven Schneider. Tot de aici vă puteți achiziționa cărțile lui John Grisham și Dan Brown. Venită pentru prima dată la Târgul GAUDEAMUS de la Craiova, Editura „Niculescu” are, de asemenea, oferte de nerefuzat: cursuri de limbi străine, cărți pentru sănătate, beletristică, cărți pentru copii la prețuri de la 5 la 10 lei. Și o tombolă! Cumpărați orice carte și puteți câștiga unul dintre cele două premii în valoare de 100 de lei, extragerea urmând să aibă loc duminică, ora 12.00. De neocolit, ca de obicei, pentru orice vizitator al Târgului rămân Editura „Humanitas” și Grupul Editorial „ART”.

Un cadou inspirat de Mărțișor

Dacă vreți să (vă) oferiți un frumos cadou de Mărțișor, nu ocoliți Editura „Litera”. Puteți achiziționa de aici Biblica – Atlasul Bibliei. O prezentare socială, istorică și culturală, în aproape 600 de pagini (149 de lei), Marele Atlas ilustrat al explorărilor și Marele Atlas ilustrat al corpului uman (99 lei), dar și două lucrări utile mămicilor, actuale și viitoare: „Mama și copilul. Ghid de creștere a copilului mic” – coordonator dr. A.J.R. Waterson, și „Sarcina și nașterea. Ghidul femeii însărcinate” – coordonator dr. Anne Deans, fiecare la prețul de 75 de lei. De asemenea, Editura craioveană „Fevrodest Agora” vine cu un inedit portofoliu de produse, care pot constitui un cadou inspirat.

Iubitorii de muzică și limbi străine au de unde alege

Pasionații de muzică găsesc la Târgul GAUDEAMUS standul clujenilor de la BYTON, cu seturi de zece CD-uri la prețul de 120 de lei: de la Maria Callas, oldies but goldies, jazz și rock la muzică braziliană, italiană, africană etc. De asemenea, Editura Didactică și Pedagogică vine în întâmpinarea celor mici cu Colecția „Muzica Viva”, ce reunește cărticele despre viața și opera unor cunoscuți și îndrăgiți compozitori, ca Verdi, Strauss, Liszt, Ceaikovski ș.a. Tot de aici puteți achiziționa o mulțime de hărți și atlase școlare – geografic mondial, de biologie și anatomia omului, de istorie universală și istoria românilor și nu numai. În întâmpinarea celor pasionați de limbi străine, Centrul de Carte Străină SITKA vine cu cărți în engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă și portugheză, iar Editura „Pearson” – cu numeroase oferte speciale.

***

Dau culoare Târgului GAUDEAMUS de la Craiova Asociația Liga Albanezilor din România și Asociația Macedonenilor din România, care vă întâmpină cu o mulțime de cărți, pliante și CD-uri.

 

 „Cititul dăunează grav inculturii!”, susțin liceenii craioveni

Ca în fiecare an, Competiţia Lecturii a continuat la GAUDEAMUS Craiova! Liceenii au fost invitaţi, ieri, să participe la faza zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, câştigătorul locului I urmând să reprezinte Doljul la finala naţională, care va avea loc în luna noiembrie, în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS de la Bucureşti.

Nouă elevi din clasa a XI-a, de la Colegiile Naționale „Carol I”, „Frații Buzești”, „Elena Cuza” și Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan”, au trebuit să facă mai întâi dovada cunoștințelor de literatură română, apoi să realizeze un eseu pornind de la cuvintele „multiculturalitate”, „diversitate”, „dialog” și „șansă”. La final, cel mai bun punctaj a fost obținut de Monica Gabriela Litră (Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan”) – locul I, Tiziana Gagiu (Colegiul Național „Elena Cuza”) – locul al II-lea și Radu Vlăduț Bord (Colegiul Național „Carol I”) – locul al III-lea. Premiile au constat în bani. Concursul de lectură a fost precedat de o dezbatere despre importanța lecturii în formarea personalității tinerilor, sub genericul „Cititul dăunează grav inculturii”.

În același cadru a avut loc lansarea volumului „Magia jocului – tradiție și continuitate”, semnat de Constantin Câșlaru și publicat la Editura „Agora”. O carte despre jocurile copilăriei, a cărei apariție a fost posibilă grație proiectului „Bunicii”, realizat, în parteneriat, de Asociația „Europrotector” (președinte: Oana Mateescu) și Casa de Cultură din Oreahovo. Alături de autor s-au aflat editorul Delia Roșianu, Irinel Cănureci – muzeograf la Muzeul Olteniei și Marian Rățulescu.

Cele trei evenimente de ieri au fost organizate de Radio România Oltenia Craiova, DJST Dolj, Consiliul Județean al Elevilor și Facultatea de Litere a Universității din Craiova și le-au avut moderatoare pe Liliana Hinoveanu – realizator de emisiuni radio și Diana Neamțu – consilier în cadrul DJST Dolj.

 

 

Programul zilei de astăzi:

Orele 10.00-11.00, Editura „Alma” – foaier etaj: Lansarea volumului „Culele din Oltenia”, autor arh. Pavel Popescu. Moderator: conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin. Invitaţi: Petre Gigea, Ion Pătraşcu, Paul Rezeanu.

Orele 11.00-12.00, Editura „Aius” – foaier etaj: Lansarea volumelor „Artitudini. Studii/Interpretări/Cronici/Interviuri/Recenzii/ 1981 – 2013”, de Cătălin Davidescu, și „CATAPOESIS. 16 poeți italieni antagoniști”, de conf. univ. dr. George Popescu. Invitaţi: Daniela Micu şi Petrişor Militaru. Moderator: Luiza Mitu.

Orele 12.00-13.00, „Scrisul Românesc” Fundația-Editură – foaier etaj: Lansarea volumelor „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”, autor Adrian Cioroianu (volum apărut la Editura „Curtea Veche”); „Căruţa merge mai departe”, autor Mircea Pospai; „Portrete în timp”, autor prof. univ. dr. Florea Firan; „Limba română şi mass-media” – antologie întocmită şi prefaţată de Florea Firan. Invitaţi: Gabriel Coşoveanu, Mihai Duţescu, Mihai Ene, Ioan Lascu, Nicolae Pârvulescu. Moderator: Florea Firan.

Orele 13.00-14.30, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Craiova – foaier etaj: Dezbaterea „Cartea astăzi – scenarii optimiste și scepticism postmodernist ”. Participă: scriitori, studenți, elevi, cadre didactice, iubitori de literatură. Invitat special: Adrian Cioroianu. Moderator: conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, preşedintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România.
Orele 14.30-15.30, Radio România Oltenia Craiova – foaier etaj: Lansarea volumului „Îngerul hipnotic” de Victor Martin (Editura „Autograf MJM”, 2013). Moderator: Mircea Liviu Goga.

Orele 15.30-16.30, Editira „Aius” – foaier etaj: Lansarea volumului „Proză de teroare în literatura română”, autor Cătălin Ghiță. Invitați: Petrișor Militaru și Luiza Mitu. Lansarea volumului „Altfel despre filme”, autor Cătălin Ghiță. Invitați: Gabriel Nedelea și Mihai Ene. Moderator: Luiza Mitu.

Orele 16.30-18.00, Editura „Aius” – foaier etaj: Moment poetic – „Poezia de lângă noi”. Invitați: Ionel Ciupureanu, Daniela Micu, George Popescu, Maria Dinu, Aurelian Zisu, Livia Moreanu și Petrișor Militaru. Prezentarea volumelor „Gara Noiembrie”, autor Liliana Hinoveanu; „Poezia viitorului”  şi „Faun” de Alexandru Macedonski. Moderator: Gabriel Nedelea.