Culoare şi poezie soresciană

0
355

Suita de manifestări culturale înscrise în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Zilelor „Marin Sorescu”, organizate de Primăria şi Consiliul Local Municipal Craiova, a debutat, ieri, cu evocarea artistului Marin Sorescu, despre lucrările sale de pictură şi grafică vorbindu-se cu prilejul unor sesiuni de comunicări, expoziţii şi lansări de cărţi. Programul continuă astăzi, cu simpozionul „Marin Sorescu – De la Bulzeşti către lume”, care se va bucura de participarea unor personalităţi ale lumii artistice şi culturale, decernarea Premiilor „Marin Sorescu” pe anul 2012, acordate de Instituţia primarului, şi cu un spectacol extraordinar de poezie şi teatru.

„Pentru mine este o satisfacţie oarecum spirituală că am putut să salvez aceste file rătăcite care dau o altă dimensiune spiritului creator al lui Marin Sorescu”, a declarat, ieri, prof. univ. dr. George Sorescu, la lansarea ediţiei pe care a îngrijit-o a cărţii „Configuraţii grafice”, de Marin Sorescu (Ed. „Autograf MJM”). Volumul al II-lea (primul fiind publicat în anul 2009, la Editura „Alma”) cuprinde în cele 140 de pagini o serie de desene realizate de-a lungul timpului de Marin Sorescu, dar şi câteva versuri şi fotografii ale acestuia.

Prof. univ. dr. George Sorescu: „Aceste configurări grafice rotunjesc imaginea scriitorului”

«E o surpriză faptul că Marin Sorescu – poet, prozator, dramaturg, eseist – a fost şi grafician, şi pictor, totodată. Cercetând manuscrisele sale, am avut revelaţia, de câţiva ani încoace, că pasiunea pentru desen, pentru artele plastice la Marin Sorescu s-a concretizat încă din anii studiilor gimnaziale. Am un carnet în care, elev la gimnaziu, configura tipologii din medii animaliere şi umane. Acest al doilea volum se constituie într-o suită de portrete care vin, fireşte, din arii cotidiene. Am considerat că aceste configurări grafice rotunjesc imaginea scriitorului, într-un fel, care îşi concepea orice creaţie la nivelul unor aspiraţii deosebite. Volumul răspunde unor deziderate plastice, estetice şi nu dezminte un concept existent la scriitor, şi anume că era stăpânit de un impuls interior, de un daimon în accepţie antică, mitică. Acest impuls către valorile perene se concretizează, cum se ştie, în poezie, în proză, în dramaturgie, în pictură şi în desen», a mai spus fratele scriitorului.

Lansarea volumului a avut loc în Sala „Nicolae Romanescu” a Primăriei Craiova, prilej cu care în faţa publicului au fost aduse şi cărţile „În luminişuri de cuvinte”, de Beatrice Sorescu, şi „Sub semnul întrebării”, de Nicolae Bălaşa. Participarea numeroasă la eveniment a fost salutată de viceprimarul Theodor Sas, care a declarat că „Marin Sorescu este o personalitate deosebită nu numai pentru judeţul Dolj, ci şi pentru România şi de aceea facem toate eforturile ca an de an să organizăm cât mai bine aceste zile” şi i-a invitat pe craioveni şi la manifestările de astăzi, care vor fi onorate cu prezenţa de importanţi oameni de cultură şi de mari actori ai ţării.

Elevi şi profesori de la Liceul de Artă expun la Casa de Cultură „TRADEM”

Manifestări culturale-artistice în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Zilelor „Marin Sorescu” s-au desfăşurat, ieri, şi la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”: sesiunea de comunicări „Marin Sorescu, pictorul”, cu participarea profesorilor de arte plastice, şi două expoziţii: „Dialogul artelor” a profesorilor de la Liceul de Artă „Marin Sorescu” şi „Culoare şi poezie soresciană” a elevilor de la aceeaşi instituţie de învăţământ.

Cea dintâi expoziţie, deschisă la Galeria „Vollard”, reuneşte lucrări de pictură, design, sculptură şi ceramică realizate de Rodica Pădureţu, Monica Dincă, Cristian Dincă, Ion Preda, Cătălin Alexi, Florin Preda, Lidia Mărgelu, Diana Popescu, Silviu Bîrsanu, Emilian Popescu şi Alexandra Cleoantă. Cea de-a doua, vernisată în Salonul Medieval, cuprinde peste 20 de lucrări – pictură, grafică, desen, colaj – inspirate din creaţia literară a lui Marin Sorescu şi avându-i ca autori pe elevi din clasele a V-a – a XII-a. Câteva dintre creaţiile plastice sunt însoţite şi de versuri soresciene. Cele două expoziţii vor putea fi vizitate timp de două săptămâni.

 

 

«Configurările autorului din volumul de faţă – se ştie – nu pot fi străine de artele plastice. Ele sugerează figuri şi fizionomii, exprimate prin imagini, linii, unghiuri şi nuanţări. Mai precizăm că pe Marin Sorescu îl ispitea un daimon ascuns şi în arta figurativă încă din perioadele anilor de studii (gimnaziale, liceale şi universitare). O deschidere lentă către picturile de mai târziu. În anii deselor călătorii – frecventa muzee şi ateliere de pictură din medii occidentale, din medii asiatice (v. călătoria lui la Singapore, august-septembrie, 1994). Întâlniri cu graficieni, pictori şi exegeţi în martie. Ulterior, în mod stăruitor, îl va preocupa misterul conceptului de creaţie, ce este inspiraţia? El o va considera drept „o stare privilegiată a eului creator”. Pentru el – graficianul, desenatorul în accepţie clasică, putea fi uneori şi un mentor cu impuls ideatic către alte ramuri ale artelor plastice». (Din Cuvânt introductiv, de George Sorescu, la „Configurări grafice”, de Marin Sorescu, volumul al II-lea)

 

 

«Pasiunile noastre îşi au sursa în copilărie şi ne urmăresc, apoi – în rafale sau c-o intensitate egală toată viaţa. Desenam pentru că îmi plăcea conturul lucrurilor şi odată am întârziat mult lângă un zugrav din Vâlcea, care picta o troiţă, pentru fântâna „slobozită” de curând. Visam să ajung şi eu ca acel meşter, să mi se dea pe mână o troiţă, pentru răstignire. Nu pot uita mirosul de uleiuri şi luciul culorilor proaspete pe lemnul geluit. N-am avut timp să mă fac pictor, dar nici nu m-am putut lăsa de tot – iarăşi din lipsă de timp. Am rămas cu nostalgia muzeelor, cu nevoia contemplării marilor maeştri, bucuria studiului – o bucurie în sine, „albă”, în timp ce mâna a continuat totuşi să dea ocol lucrurilor. A desenat pentru ea în neştire şi cumva pe furiş, încercând să fure o esenţă a obiectelor care nu încape în denumirea lor. Poezia din cuvinte nu se vede, în timp ce aceea aşternută pe pânză te izbeşte cu concreteţea ei şi e ca o durere imediată. Am prieteni pictori în toată lumea, zăbovesc prin atelierele lor, ne facem reciproc vreun portret brusc (avantajul fiind al meu, avantaj primire) şi mă simt la îndemână în acest univers paralel». (Marin Sorescu, 10 septembrie 1989)

 

Programul manifestărilor de astăzi:

  • Ora 10.00, Primăria municipiului Craiova: Expoziţia „Marin Sorescu” a maestrului Ştefan Popa Popa’s.
  • Ora 11.00, Primăria Craiova – Sala Mare de Consiliu: Simpozionul „Marin Sorescu – de la Bulzeşti către lume”. Intonarea imnului Craiovei. Alocuţiunea primarului Antonie Solomon. Luări de cuvânt ale invitaţilor. Decernarea Premiilor „Marin Sorescu” pe anul 2012, acordate de Instituţia Primarului. Invitaţi de onoare: acad. Eugen Simion, Ştefan Popa Popa’s, Lucian Chişu, Mircea Dinescu,  Mihaela Constantinescu Podocea, Doina Rizea, Nicolae Georgescu, Alexandru Dobrescu, Dan Mircea Cipariu,  Mircea Albulescu, Virgil Ogăşanu, Valeria Ogăşanu, Dorel Vişan, George Mihăiţă, Eusebiu Ştefănescu, George Sorescu, Ion Sorescu, Nicolae Sorescu, Beatrice Sorescu, Nicolae Bălaşa şi alţii.
  • Ora 18.00, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” – Sala „Amza Pellea”: „Marin Sorescu – de la Bulzeşti către lume” – spectacol extraordinar de poezie şi teatru la care vor participa actorii Mircea Albulescu, Dorel Vişan, Ion Caramitru, George Mihăiţă, Virgil Ogăşanu, Valeria Ogăşanu, Eusebiu Ştefănescu, Ilie Gheorghe, Valentin Mihali, Romaniţa Ionescu. Din program: recital de poezie soresciană şi piesa „O ţeapă pentru fiecare”, scenariu după „A treia ţeapă”, de Marin Sorescu – interpretează Ilie Gheorghe şi Eugen Titu.