Studenţii declanşează un nou val de proteste

0
408

Cu murături şi cearceafuri

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România declanşează, astăzi,  o nouă serie de proteste. Studenţii fac grevă japoneză şi stau toată ziua cu banderole la mână. Mâine, aceştia vor scoate cearşafurile pe geam în semn de solidaritate între ei, iar joi vor trimite la Ministerul Educaţiei un colet cu zacuscă, murături şi slănină pentru a semnala cum este să fii cursant şi să primeşti pachet de la părinţi.

Membrii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România au semnalat de foarte mult timp o problemă majoră din noua Lege a Educaţiei şi anume lipsa celor 25 de procente în decizia modalităţii de desemnare a rectorului, precum şi în procesul de desemnare a acestuia indiferent de modalitatea de alegere, dar şi lipsa celor 25 la sută în Consiliul de Administraţie al universităţilor.

„Deşi ANOSR a ridicat această problemă gravă pentru mişcarea studenţească chiar şi la Preşedinţie, la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului de nenumărate ori, din păcate nu s-a primit nici un răspuns oficial. Astfel, într-un final, ca urmare a răspunsului public al ministrului considerat o jignire adusă mişcării studenţeşti din România, ANOSR a hotărât să se pregătească de proteste”, se arată într-un comunicat emis de asociaţia studenţilor. Decizia de a recurge la proteste a fost luată după ce săptămâna trecută a avut loc informarea şi consultarea studenţilor cu privire la problemele semnalate.

Din 7 martie a.c. va începe greva generală

În consecinţă, astăzi este programată o grevă japoneză cu banderole pe care studenţii vor scrie „protestatari”. Mâine, aceştia vor scoate cearşafurile pe geam, pe balcon în semn de protest şi pentru a arăta solidaritatea dintre studenţi, iar miercuri vor pune un cearşaf pe universitate, cămin sau cantină cu mesajul „Vrem 25%, drepturile studenţilor nu sunt negociabile” şi cu „Eşti incapabil să votezi! Semnat: ministru”.

Organizaţiile vor face, joi, un colet pentru minister în care vor pune zacuscă, murături, slănină, salam şi tot ce vor considera ele de cuviinţă, cu scopul de a arăta condiţia socială a studentului din România şi cum este să primeşti pachet cu mâncare de la mama şi de la tata, lucru neexperimentat de acesta. Pachetul va fi trimis direct la Ministerul Educaţiei, iar vineri studenţii îşi vor anunţa venirea în Bucureşti. Apoi, începând din 7 martie, studenţii vor protesta în faţa Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului  pe termen nedeterminat.

Politica ANOSR cu privire la dimensiunea socială a educaţiei în contextul realizării celui mai mare studiu pe nevoile studenţeşti şi politica de reformare a taberelor studenţeşti sunt o necesitate pentru a răspunde nevoilor studenţilor, se mai arată în comunicat.

Ministerul Educaţiei continuă să susţină legea

Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului a precizat, referitor la protestul studenţilor, că noua Lege a Educaţiei prevede, în premieră, emiterea unui ordin de ministru care să consacre Codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor, propus de organizaţiile studenţeşti şi că, astfel, motivele invocate sunt ireale.

Potrivit Ministerului Educaţiei, articolul 203 (5) al Legii Educaţiei Naţionale precizează că „studenţii pot fi reprezentaţi în toate structurile decizionale şi consultative din universitate”, ceea ce înseamnă că legea permite, dar depinde de fiecare universitate până unde se va întinde implicarea studenţilor. MECTS invocă şi prevederile articolului 207 (5) a) din Legea Educaţiei Naţionale, potrivit cărora „componenţa membrilor consiliului facultăţii este de maximum 75% cadre didactice şi de cercetare, respectiv minimum 25% studenţi”, ceea ce înseamnă o reprezentare minimală de 25%.

Un alt articol invocat de minister este 209 (1) a); b) din Legea Educaţiei Naţionale referitor la alegerea rectorului prin concurs public, unde din comisie trebuie să facă parte cel puţin un reprezentant al studenţilor. Universităţile au posibilitatea să mărească, dacă doresc, numărul studenţilor care fac parte din comisie, dar nu pot eluda participarea reprezentantului acestora la alegerea rectorului.