Atenţie la gripă!

0
3501

Din cauza temperaturilor scăzute, dar şi ca urmare a unei circulaţii tot mai intense a virusurilor gripale, numărul cazurilor de viroze respiratorii, pneumonii şi chiar de gripă a crescut semnificativ. În judeţul Dolj, numai în ultima săptămână s-au înregistrat peste 2.000 de îmbolnăviri, motiv pentru care autorităţile sanitare se gândesc chiar să restricţioneze vizitele în unităţile spitaliceşti.

Medicii doljeni spun că îmbolnăvirile s-au înregistrat mai ales în rândul persoanelor ce fac parte din categoriile de risc – copii şi bătrâni –, însă nu au fost ocoliţi nici tinerii. Conform raportărilor transmise la Direcţia de Sănătate Publică Dolj, s-au contabilizat 1.499 de cazuri de infecţii acute de căi respiratorii superioare, 606 cazuri de pneumopatii şi un caz suspect de gripă. Acesta nu a fost însă confirmat, rezultatul probelor investigate de Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti fiind negativ pentru virusurile gripale. Cert este că, în ceea ce priveşte virozele respiratorii, numărul total al acestora este mai mare decât cel din săptămâna anterioară, înregistrându-se 2.099 de cazuri faţă de 1.843. Medicii susţin însă că situaţia este sub control şi, chiar dacă sunt peste 2.000 de bolnavi, numărul lor se înscrie în nivelul aşteptat pentru această perioadă.

Patru cazuri suspecte de gripă, două confirmate

Numărul persoanelor diagnosticate cu gripă ar putea să crească însă în următoarea perioadă, mai ales că există încă suspiciuni asupra a patru cazuri, pentru care s-au recoltat probe, rezultatele fiind aşteptate să sosească de la Institutul „Cantacuzino”. «Au fost recoltate şi probe respiratorii pentru examenul virologic la patru cazuri de infecţii respiratorii, de pneumopatii care sunt în curs de investigare la Institutul „Cantacuzino” şi care vor fi comunicate de Ministerul Sănătăţii. Pentru cazurile suspecte din urmă cu două săptămâni a venit confirmarea. Au fost două cazuri de pneumopatie la care a fost descoperit virusul gripei B. Bolnavii s-au vindecat între timp şi au fost externaţi. Virusul acesta este unul trivalent are tulpini de AH1N1, AH2N3 şi acest virus B a cărui circulaţie este, din câte se pare, mai intensă în această perioadă. În continuare rămân recomandările pe care noi le-am făcut săptămânal», a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Popescu Ştefan

Medicii recomandă vaccinarea

Surprinzător sau nu, odată cu această explozie a cazurilor de viroze respiratorii s-a observat şi o creştere a numărului de persoane care s-au prezentat la medic pentru a fi vaccinate. Astfel, în ultima perioadă au fost imunizaţi cu vaccinul gripal trivalent 810 doljeni, iar reprezentanţii DSP Dolj spun că în continuare cei care nu s-au vaccinat se pot adresa medicilor de familie. În altă ordine de idei, recomandările lansate de specialişti rămân cam aceleaşi. În primul rând, prezentarea la medic odată cu instalarea primelor simptome ale bolii: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse sau dureri de gât. Bolnavii trebuie să primească tratament adecvat pentru că autotratarea sau netratarea pot duce la diverse complicaţii microbiene care apoi presupun o medicaţie de mai lungă durată. De asemenea, medicii insistă pentru evitarea aglomeraţiilor publice, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor şi adaptarea la temperatura de afară în ceea ce priveşte îmbrăcămintea.

Măsuri speciale în şcoli şi spitale

Autorităţile sanitare recomandă, totodată, restricţionarea vizitelor în spitale. Chiar dacă nu s-a introdus carantina încă, fiecare unitate medicală, în funcţie de situaţia locală, trebuie să încerce să restricţioneze vizitele. Măsuri speciale sunt recomandate şi în unităţile de învăţământ. În primul rând este indicată efectuarea triajului epidemiologic de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, în şcoli, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi. Asta şi din cauza faptului că, la nivel naţional, rata de absenteism a crescut considerabil în ultima săptămână.

Tot la nivel naţional rezultatele analizei incidenţei numărului de îmbolnăviri cauzate de infecţiile respiratorii acute şi de gripă sugerează că, în următorul interval de timp, se va menţine o activitate gripală de intensitate înaltă, cu răspândire naţională.