Semnal de alarmă venit din partea mediului de afaceri

0
353

Ieri, a avut loc prima şedinţă din acest an a Colegiului Prefectural Dolj. S-au discutat mai multe probleme punctuale, iar semnalul de alarmă a fost tras de către şeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Craiova.

Prima întâlnire din acest an a Colegiului Prefectural a fost una liniştită, s-a discutat punctual, conform Ordinii de zi a şedinţei şi nu au fost foarte probleme grave. Dar, şeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie , Radu Mihai Ghinea, a atras atenţia asupra unui fapt care poate avea repercursiuni. „Anul trecut nu a fost unul de referinţă pentru noi şi nici acesta nu se arată foarte bun, dar sperăm. Odată cu schimbarea legislaţiei, s-a rămas fără fonduri bugetate, deşi Legea nr.62/2014 spune că trebuie alocate fonduri în valoare de 0,4% din PIB pentru încurajarea programelor structurale şi naţionale pentru dezvoltarea IMM-urilor. Această activitate este una cât se poate de profitabilă, rata de rentabilitate fiind de 9/1. Ca să se înţeleagă, la un milion investit se scot nouă milioane. În ultimii şapte ani, ai fost create peste 22.000 de locuri de muncă, în zona noastră de responsabilitate – toate judeţele Olteniei”, a spus Radu Ghinea. Prefectul judeţului Dolj,  Sorin Nicolae Răducan, la întrebat pe şeful OTIMMC la ce se aşteaptă în acest an. Răspunsul a venit imediat: „Din păcate, se arată un an la fel de prost ca şi anul trecut, dar sunt speranţe şi este important că s-a reînceput dialogul între ministere. Se poartă discuţii pentru transformarea Exim Bank într-una pentru credite destinate IMM-urilor. Cred că un lucru bun a fost rambursarea TVA-ului în cazurile de export, în maximum 60 de zile, care poate aduce creşterea industriei pe orizontală şi mizăm pe creşterea numărului locurilor de muncă. Sperăm să deblocăm cât mai repede programele de dezvoltare şi să obţinem finanţare”.

La Direcţia Silvică a fost un an bun

Un alt punct de pe Ordinea de zi a fost cel referitor la activitatea Direcţiei Silvice Dolj, iar, conform datelor prezentate de către Silvestru Nuţă, directorul instituţiei, se stă bine, cel puţin în ceea ce priveşte câştigurile: „În 2015, am obţinut 140.000 de lei profit, faţă de 100.000 programaţi, la o cifră de afaceri de aproape 21.000 de lei. La regenerarea pădurilor s-a înregistrat o suprafaţă de 538 ha, din care, împăduriri efective au fost 329 ha, restul constând în regenerări naturale, iar lucrările la arboretele tânăr a fost de 119%, cu depăşiri notabile la curăţiri, rărituri şi reglaj artificial. Sunt şi acum, din păcate, păduri care nu au fost predate, conform legilor, proprietarilor”.

În altă ordine de idei, înaintea şedinţei a avut loc şi un moment „glumeţ”. În sală a intrat fostul prefect  Eugen Georgescu. Căuta pe cineva, după cât se pare. De undeva, din sală, s-a auzit: ”Ce faci, Georgescule, vrei să iei scaunul încălzit?”. A ieşit zâmbind, lăsând asistenţa cu râsul pe buze, fără să dea explicaţii clare.