Portugalia în Stagiunea „Europa”: Concert pentru clarinet şi orchestră în primă audiţie

0
1117

Un dirijor şi un solist clarinetist, ambii din Portugalia, vor fi, mâine-seară, invitaţii Filarmonicii „Oltenia” în Stagiunea „Europa” – „probabil cea mai complexă stagiune din Europa”, aşa cum este prezentată de organizatori. Este vorba despre Rui Pinheiro – prim-dirijor şi director artistic al Orquestra Classica do Sul din Algarve, şi de Carlos Picarra Alves – prim-clarinetist la Orchestra Sinfonica do Porto Casa da Musica. Concertul susţinut de cei doi muzicieni, împreună cu ansamblul simfonic craiovean, va începe la ora 19.00 şi va cuprinde două prime audiţii.

Reputatul dirijor Rui Pinheiro a studiat la Universitatea din Lisabona şi la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, urmând şi cursuri de master la Royal College of Music din Londra. Fervent promotor al muzicii contemporane, Rui Pinheiro a colaborat cu importanţi compozitori, realizând numeroase prime audiţii. A fost dirijor principal al Orchestrei Conservatorului din Lisabona (2005-2008), director artistic al formaţiilor londoneze „Ensemble Serse” (muzică barocă) şi „Ensemble Disquiet” (muzică nouă). A condus toate marile orchestre lusitane, iar din 2015 este prim-dirijor şi director artistic al Orquestra Classica do Sul din Algarve.

Rui Pinheiro

Carlos Picarra Alves este prim-clarinetist la Orchestra Sinfonica do Porto Casa da Musica, profesor şi membru al Consiliului ştiinţific la Escola Superior de Musica e Artes Aplicadas de Castelo Branco. Este recunoscut ca solist sau partener de muzică de cameră, efectuând turnee în Statele Unite, Rusia, Germania, Austria, Olanda, Norvegia, Franţa, Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, România, Macao, Brazilia. Concertează frecvent în cele mai importante săli din Portugalia, iar în 2012 a prezentat, în premieră mondială, Concertul pentru clarinet de Mario Laginha – pe care îl va cânta mâine-seară la Craiova –, în cadrul manifestărilor organizate la Guimaraes – Capitală Europeană a Culturii în acel an. Este membru fondator al Ansamblului „Artclac”, împreună cu acordeonistul Paulo Jorge Ferreira.

Carlos Picarra Alves

Mario Laginha este considerat unul dintre cei mai talentaţi şi inovatori muzicieni portughezi. A compus, de asemenea, muzică de film şi pentru teatru. Înzestrat cu o mare capacitate creatoare, cu un deosebit simţ al ritmului, al melodiei şi al armoniei, Mario Laginha a colaborat cu muzicieni de excepţie, atât pe scenă, cât şi în studiourile de înregistrări. Potrivit reprezentanţilor Filarmonicii „Oltenia”, Mario Laginha „demonstrează în Concertul pentru clarinet şi orchestră cum este posibilă stabilirea unei punţi între jazz şi muzica clasică”.

În cadrul concertului de mâine-seară, craiovenii vor mai putea asculta, tot în primă audiţie, poemul simfonic „Almourol” de Francisco de Lacerda, cântat pentru prima dată la Teatro Rivoli din Porto, în anul 1936, sub bagheta dirijorului Pedro de Freitas Branco. Lucrarea „reprezintă evocarea muzicală a unui vechi castel situat pe o insulă în mijlocul lacului Tejo, cu sonorităţi nostalgice sau lugubre”. O distribuţie orchestrală impresionantă, bine utilizată, redă aproape vizual atmosfera încărcată de istorie a impunătorului edificiu. Programul include, de asemenea, Simfonia nr. 10 în Mi minor, op. 93, de Dmitri Şostakovici.

Biletele pentru concert sunt disponibile la vânzare la Agenţia Filarmonicii „Oltenia”; costă 35 lei şi – pentru elevi, studenţi şi pensionari – 25 lei.