Legea antifumat este constituţională / Fumatul, interzis în spaţiile publice închise

1
409

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise este constituţională, au decis, ieri, judecătorii Curţii Constituţionale. Aceştia au votat în unanimitate respingerea sesizării depuse de cei 33 de parlamentari care contestaseră actul normativ. Acum, legea va merge mai departe la preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată, urmând să intre în vigoare la 45 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.

Potrivit noilor prevederi fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, precum şi la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis. Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

Cei care nu respectă legea riscă amenzi de până la 500 de lei

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.

Un grup de 33 de senatori a depus, pe 21 decembrie 2015, la Curtea Constituţională contestaţia referitoare la legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, adoptată în 15 decembrie anul trecut de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Cei 33 de senatori care au semnat contestarea au susţinut că raţiunea sesizării Curţii Constituţionale «nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci vizează definiţia “spaţiului public închis”». În documentul înaintat Curţii Constituţionale se preciza că prin definirea spaţiului public închis ca orice spaţiu destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o formă de discriminare. Iniţiatorii sesizării au susţinut, în documentul citat, că prin aplicarea legii antifumat se creează o discriminare între persoanele aflate în stare de detenţie în penitenciare de siguranţă şi cele aflate în tranzit într-un aeroport, cărora le este permis să fumeze într-un spaţiu public închis, şi ceilalţi cetăţeni fumători.

Zilnic, se fumează o sută de milioane de ţigări

În România, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe oră. Asta înseamnă că la fiecare 15 minute, un român moare din aceast cauză. Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaţilor şi este a treia afecţiune necruţătoare în rândul femeilor. În cele mai multe cazuri, consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancerul de plămâni. Aproape 80 la sută din cancerele pulmonare se fac prin expunere la fumat şi 20 la sută din cauza poluării.

Zilnic, se fumează o sută de milioane de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători. Totodată, studiile arată că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estima că circa 31 la sută din populaţia României fuma în mod curent în 2010 (aproximativ 5.773.800 persoane), iar studiul GATS 2011 documenta o prevalenţă de 26,7 la sută a celor ce fumau zilnic. OMS apreciază că în 2025 încă va fuma circa 23 la sută din populaţia României (aproximativ 4,055 milioane de persoane), cu condiţia ca eforturile privind controlul asupra tutunului să nu slăbească. În 2010, aproximativ 41 la sută dintre români şi aproximativ 22 la sută dintre românce fumau, previziunea OMS pentru 2025 fiind de circa 29 la sută pentru bărbaţi şi 18 la sută pentru femei. În 2010, rata cea mai ridicată de fumători se înregistra în grupul de vârstă 25-39 ani, atât la bărbaţi cât şi la femei. În dinamica primului deceniu 2000, numărul persoanelor ce fumau curent a scăzut îmbucurător de la 6,99 milioane de persoane în 2000 la 5,77 milioane în 2010. La orizontul 2025, OMS estimează continuarea scăderii până la circa 4,05 milioane persoane. În privinţa fumatului zilnic, cifrele sunt 5,92 milioane fumători în 2000 şi 4,89 milioane în 2010. În următoarea decadă se estimează continuarea scăderii până la circa 3,39 milioane în 2025.

1 COMENTARIU

  1. Este o lege foarte buna. Cu totii vom trai mai mult si vom respira aerul curat, vom merge pe autostrazile perfecte de la noi, ne vom plimba cu mijloacele de transport in comun moderne, vom cheltui pensiile si salariile mari, vom beneficia de sistemul medical performant si de sistemul de invatamant de cel mai inalt nivel. Eu zic ca merita sa traiesti cel putin 100 de ani ca sa te bucuri de toate acestea.

Comments are closed.