Craiovean de origine, în prezent student la Conservatorul Superior de Muzică din Malaga (Spania), Alexandru Munteanu (22 de ani) este invitat mâine, 28 decembrie, să susţină un recital de chitară pe scena Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, evenimentul fiind ultimul din acest an prezentat de instituţie. Programul începe la ora 19.00 şi cuprinde bijuterii muzicale, reunite sub genericul „White Pearls of Guitar”.
Născut la Craiova, pe 2 septembrie 1990, Alexandru Munteanu a fost elev, până în clasa a VII-a, al Colegiului Naţional „Carol I”, pentru ca din clasa a VIII-a şi până în clasa a X-a, inclusiv, să urmeze cursurile Liceului de Artă „Marin Sorescu” din oraşul natal, specializarea chitară clasică – instrument principal (profesori George Mitrache şi Maria Şopov) şi pian – instrument secundar. Clasele a XI-a şi a XII-a le-a continuat în cadrul Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, avându-l ca profesor de chitară clasică pe lector univ. dr. Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, de la Universitatea Naţională de Muzică.
În prezent, Alexandru Munteanu este student în ultimul an la Conservatorul Superior de Muzică din Malaga, unde îi are ca profesori de chitară clasică pe Juan Carlos Almendros Baca şi Javier Fernández Chamizo, în particular luând lecţii de chitară flamenco de la Ruben Diaz, Jose Juan Pantoja şi Chato Francisco Santiago. Simultan, în calitate de cadru didactic asociat, predă lecţii de chitară clasică la Centrul Experimental de Studii Muzicale (Centro Experimental de Estudios Musicales) din Malaga.
A obţinut mai multe premii la concursuri naţionale şi internaţionale de chitară clasică. În anul 2009, din partea Ambasadei Spaniei şi a Consulatului Iberic la Bucureşti, „interprete de guitarra clasica” Alexandru Munteanu a primit Diploma de Excelentia para la promocion de la musica espanola”. Individual, a susţinut recitaluri de chitară clasică şi flamenco (în anul 2009, în Spania – la Ateneul din Malaga, Conservatorul din Cordoba, Centrul Civic din Nerja; în 2010, în România – la Muzeul de Artă din Craiova; în 2011, în România – în Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova, în cadrul stagiunii estivale a Filarmonicii „Oltenia”; în 2012, în Spania – la „Different Beach Club”, „Pena Juan Breva” şi „CFG Studios” din Malaga), dar şi cu orchestra.
În prezent, pregăteşte două programe de concert: Poemul simfonic „Egmont” de Bert Appermont (cu Orchestra Conservatorului Superior de Muzică din Malaga, dirijor David Garcia Carmona) şi un concert de jazz (cu Orchestra de Jazz a Conservatorului Superior de Muzică şi Orchestra Centrului Experimental de Studii Muzicale din Malaga, dirijor Ara Vartanian).
În program:
- Erik Satie (1866-1925): „Gnossienne” nr. 1
- Julian Arcas (1832-1882): Fantasia sobre el pano
- Francisco Tarrega (1852-1909): Capricho arabe
- Isaac Albeniz (1860-1909): „Rumores de la Caleta”, „Cadiz”, „Granada”, „Asturias”
- Ernesto Lecuona (1895-1963): Malaguena din Suita andaluză
- Paco de Lucia (n. 1947): „Rondena”, „Reflejo de luna”, „Los pinares”, „Fuente y caudal”, „Gitanos andaluces”
- Granaina (cântec şi dans tradiţional din Granada)
- Paco Cepero (n. 1942): „Agua marina”