4.000 de volume donate comunei Întorsura, pentru înfiinţarea unei biblioteci publice

0
422

Deşi este situată la numai 30 km de Craiova, are o populaţie de aproximativ 1.600 de locuitori şi două şcoli, comuna Întorsura nu dispune încă de o bibliotecă publică. Demersuri au fost făcute însă pentru ca, la anul, localnicii să beneficieze de un asemenea serviciu. Întorsura a fost înscrisă de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” în ultima „cursă” pentru programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, în vederea inaugurării aici a unui Centru cu Internet pentru public. În plus, Asociaţia „Prietenii omului – Umanism, Cultură” din Slatina (judeţul Olt) a anunţat că aproximativ 4.000 de volume colectate în cadrul programului „Carte, cinste cui te-a scris şi celui care te dăruieşte!” vor fi donate comunei, urmând a constitui fondul de carte cu care se va inaugura o bibliotecă publică.

Din 2013 va avea Centru de Internet pentru public şi post de bibliotecar

Şansă reală pentru bibliotecile publice din Dolj – ca, de altfel, pentru toate din România –, constând în donarea de echipamente IT cu acces la Internet, în programe de instruire pentru bibliotecari, precum şi în acţiuni de sensibilizare a publicului larg faţă de lectură şi rolul instituţiei bibliotecii în viaţa comunităţii, programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea” vizează, în sfârşit, şi comuna Întorsura. Aplicaţia pentru ultima rundă, a cincea, a fost completată şi depusă de curând de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, rezultatul, în urma procesului de selecţie, urmând a fi primit în luna martie a anului viitor.

„O bibliotecă a existat aici în urmă cu foarte mulţi ani, însă acum este închisă. Însă primarul şi preotul din localitate au înţeles beneficiile ei şi au promis că vor face tot ce se va putea pentru a o redeschide. De altfel, edilul a pregătit documentaţia pentru reînfiinţarea postului de bibliotecar, pe care o va depune, în luna ianuarie, la Prefectura Dolj”, a precizat Nicoleta Traş, bibliotecar metodist în cadrul Bibliotecii Judeţene şi, totodată, coordonator judeţean al programului „Biblionet”.

În urmă cu un an, alte 4.000 de volume au ajuns în comuna doljeană Cârcea

Graţie unui parteneriat al acestei instituţii cu Asociaţia „Prietenii omului – Umanism, Cultură” din Slatina (judeţul Olt), comuna Întorsura beneficiază şi de o generoasă donaţie de carte, constând în 4.000 de volume, un gest similar fiind făcut, în luna noiembrie a anului trecut, pentru comuna Cârcea. „Donaţiile au venit după ce am identificat nevoile din mai multe localităţi doljene fără biblioteci, fie că acestea trebuie redeschise sau înfiinţate. Între aceste localităţi recomandate de noi, din judeţul Dolj, se numără şi Cârna, Catane, Ghidici, Ghindeni, Pleşoi, Rojişte şi Tălpaş”, a mai spus Nicoleta Traşcă.

Donaţia făcută comunei Întorsura a fost posibilă prin proiectul „Carte, cinste cui te-a scris şi celui care te dăruieşte!”, al cărui obiectiv este colectarea de volume cu conţinut enciclopedic şi de resurse financiare destinate înfiinţării mai multor biblioteci publice comunale pentru cetăţenii din mai multe judeţe ale regiunii Oltenia. Alături de localităţile doljene, pe listă se mai află Bălteni, Gura Padinii şi Ipoteşti, din judeţul Olt, dar şi comunitatea românească din diaspora (Bulgaria, Albania, Macedonia, Valea Timocului – Serbia, Ucraina, Italia).

Cornelia Pitei: „Orice comunitate are obligaţia să asigure cetăţenilor posibilitatea instruire şi educare”

«Asociaţia „Prietenii omului – Umanism, Cultură” oferă tot sprijinul în colectarea fondului de carte necesar înfiinţării bibliotecilor publice. Se creează, astfel, o formă alternativă de educaţie, prin care tinerii şi adulţii din familiile sărace, fără posibilităţi financiare care să le permită achiziţia unei cărţi, au posibilitatea să acceadă la cultură», a declarat Cornelia Pitei, preşedinte al asociaţiei şi coordonator al proiectului „Carte, cinste cui te-a scris şi celui care te dăruieşte!”. În cadrul acestuia, în perioada 2007-2009 au fost colectate aproximativ 20.000 de volume, campania desfăşurându-se pe trei planuri: colectă publică, donaţii din partea librăriilor şi editurilor, strângere de fonduri pentru achiziţionarea de cărţi noi, abonamente la colecţii de ziare şi reviste, computere.

«În contextul crizei economice actuale, care determină o extindere a flagelului sărăciei, biblioteca publică a comunei apare ca una dintre cele mai eficiente metode de sprijinire cultural-educativă a cetăţenilor şi, în general, a societăţii româneşti din mediul rural. Orice comunitate are obligaţia să asigure cetăţenilor posibilitatea de informare, instruire şi educare, la fel şi respectarea tuturor drepturilor civile, politice, sociale, economice şi culturale», este de părere Cornelia Pitei.

Asociaţia „Prietenii omului – Umanism, Cultură” a strâns laolaltă elevi, studenţi, cadre didactice, voluntari ai altor organizaţii nonguvernamentale, reprezentanţi ai unor instituţii publice, dar şi cetăţeni cu spirit civic din municipiile Slatina şi Craiova. „Credem că voluntariatul este o sursă viabilă şi de neînlocuit pentru soluţionarea multora dintre problemele acute cu care se confruntă societatea românească şi pentru a căror rezolvare nu dispune de resurse. Aşadar, îndemnăm la o alăturare a spiritului şi a forţelor proprii în scop umanitar, pledând astfel pentru o însănătoşire şi o revenire a încrederii în sine, în societate şi în viitor”, spune preşedintele Cornelia Pitei. Mai multe informaţii despre asociaţie şi activităţile desfăşurate de aceasta găsiţi pe site-ul www.sprijincomunitate.ro.