Bilanţul cutremurului din Albania

0
132
Nu mai puţin de 13 persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 100 de persoane au fost rănite în urma puternicului cutremur care a lovit Albania în dimineaţa zilei de ieri provocând importante pierderi materiale, îndeosebi la Tirana şi Dures. Cutremurul a avut o magnitudine de 6,4 grade pe scare Richter, sismologul albanez Rrapo Ormeni anunţând la televiziunea locală că este cel mai important seism, în regiunea Dures după 1926. Epicentrul lui s-a aflat în marea Adriatică, la 34 km nord-vest de Tirana, la o adâncime de 10 km, potrivit centrului sismologic euro-mediteraneean. Autorităţile fac tot ce este posibil pentru salvarea sinistraţilor.
În urma dezastrului din Albania, ieri a fost activat mecanismul de protecție civilă europeană. În cursul dimineții, ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, l-a înștiințat pe Premierul României, Ludovic Orban, și a discutat cu Președintele Klaus Iohannis despre situația creată la nivel european.
Președintele Klaus Iohannis a solicitat implicarea de urgență a României pentru a oferi sprijin și ajutor autorităților albaneze în urma situației dramatice generate de seria de cutremure care a lovit această țară.
În după-amiaza zilei de ieri, cu acordul primului–ministru, echipa de salvare-căutare RO-USAR a unității speciale a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din cadrul ministerului afacerilor interne, condusă de către colonelul Vasile Pirtea, a decolat spre Tirana cu două aeronave C 130 Hercules puse la dispoziție de către ministerul apărării Naționale, inclusiv pentru transportul celor 12 tone de echipamente necesare intervenției.
Echipa este formată din 52 de pompieri – salvatori, autorizați de către Organizația Națiunilor Unite pentru asemenea misiuni, patru câini pregătiți pentru salvarea de vieți omenești și doi voluntari specializați în dresajul canin.
Ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, și ambasadorul Albaniei la București, Excelența Sa Ilir Tepelena, au fost prezenți la Baza aeriană 90 Otopeni pentru a saluta, la decolarea spre Tirana, echipa care va reprezenta România în acțiunile de salvare din Albania.