Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a adresat o întrebare CE referitoare la impactul adoptării noii legi privind educaţia în Ucraina asupra minorităţii române

0
352

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a adresat o întrebare #ComisieiEuropene referitoare la impactul adoptării noii legi privind educaţia în Ucraina asupra minorităţii române.  Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini i-a răspuns foarte rapid vicepreşedintelui EPP din PE în numele Comisiei Europene.

“În septembrie 2017, Ucraina a adoptat o lege privind educaţia care reglementează în mod specific utilizarea limbilor în educaţie. Legea afectează minorităţile UE în Ucraina. În conformitate cu cel mai recent recensământ ucrainean (2001), există 409 000 de persoane care vorbesc limba română în Ucraina (români şi moldoveni).
Având în vedere cooperarea tot mai strânsă dintre UE şi Ucraina şi#AcorduldeasociereUEUcraina, precum şi faptul că SEAE acordă prioritate drepturilor minorităţilor, ce măsuri ia VP/ÎR pentru a se asigura că noua lege nu va afecta protejarea corespunzătoare a drepturilor fundamentale ale persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale?”, a întrebat deputatul european.

Iar răspunsul reprezentantului UE, postat pe pagina de facebook a europarlamentarului este : “UE a subliniat întotdeauna, în contactele sale cu autorităţile ucrainene, că legislaţia internă trebuie să fie în concordanţă cu angajamentele internaţionale la care a aderat Ucraina, în special Convenţia-cadru a Consiliului Europei pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare . După cum s-a precizat în avizele anterioare ale Comisiei de la Veneţia (Comisia europeană pentru democraţie prin drept) , rolul limbii ucrainene ca a doua limbă din stat şi nevoia de a proteja limbile minoritare şi regionale trebuie atent echilibrate. UE ia act de cererea autorităţilor ucrainene de aviz din partea Comisiei de la Veneţia cu privire la dispoziţiile lingvistice din noua Lege a învăţământului .
De acest aviz ar trebui să se ţină seama în mod corespunzător în ceea ce priveşte atât dispoziţiile de drept, cât şi punerea lor în aplicare, care nu ar trebui să înceapă înainte de emiterea avizului de către Comisia de la Veneţia.  UE va urmări în continuare această chestiune în cadrul contactelor sale bilaterale cu Ucraina, inclusiv în cadrul viitoarei reuniuni a Consiliului de asociere UE-Ucraina .”