În ţara cu cei mai buni IT-işti din lume / Softul APIA provoacă cutremur în rândul Guvernului

0
846

Pe lângă problemele pe care le are Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi centrele judeţene din subordine, unde fraudele sunt depistate cu o cadenţă uluitoare, o nouă mostră de “profesionalism” ni se livrează în aceste zile. Este cazul disfuncţionalităţilor sistemului informatic al APIA. Cauzat de implementarea foarte întârziată a softului – 17 noiembrie a.c., incidental ar fi ceva banal, dacă nu ar mai rămâne doar patru zile până la expirarea termenului de acordare a avansului din plata unică pe suprafaţă aferentă anului 2015. Acuzele sunt din toate direcţiile. Prospătul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, familiarizat cu procedurile europene în materie agricolă, trage cel mai puternic semnal de alarmă. Pentru că ştie unde poate duce nerespectarea calendarului birocratic.

Achim Irimescu nici nu s-a instalat bine în fotoliul de ministru al Agriculturii, că se vede nevoit să rezolve în cel mai scurt timp posibil – de ordinul orelor, mai puţin al zilelor – proasta funcţionare a softului APIA. Om cu state vechi în agricultură, ministrul realizează gravitatea situaţiei şi convoacă consorţiul Siveco-Teamnet, care a realizat softul, la a remedia deficienţele apărute.

Semnale despre eventualele necazuri legate de procesarea cererilor de plată au existat încă din luna mai a.c. La acea dată, Daniel Buda, co-preşedinte PNL Cluj Napoca, a transmis Comisiei Europene o adresă prin care atrăgea atenţia asupra faptului că, în plin sezon de depuneri a cererilor pentru subvenții în agricultură, fermierii nu pot depune aceste cereri din cauza unor deficiențe apărute în sistemul informatic pe care APIA îl folosește pentru a înregistra cererile. “Sistemul online a avut probleme nu doar în ceea ce îi privește pe crescătorii de animale. Fermierii din sistemul vegetal s-au confruntat cu dificultăți în ceea ce privește accesarea măsurilor de agromediu. Atrăgeam atunci atenţia Comisiei că, dacă aceste probleme nu se soluționează într-un timp foarte scurt, fermierii din România vor fi puşi în situaţa de a pierde fonduri importante, fiind practic permanent victime colaterale ale incapacităţii ministerului de resort de a gestiona buna funcţionare a sistemului electronic”, precizează deputatul Daniel Buda, într-un comunicat public.

Rezolvarea era în ograda noastră

La solicitarea de mai sus, Comisia Europeană, prin Comisarul pe Agricultură, Phil Hogan i-a răspuns deputatului Daniel Buda că: „Politica agricolă comună (PAC) include dispoziții privind sistemul integrat de administrare și control (IACS), care trebuie să cuprindă, printre altele, un sistem prin care sunt introduse cererile de ajutor și cererile de plată, precum și, dacă este cazul, un sistem de identificare și de înregistrare a animalelor. Conform principiilor gestiunii partajate și al subsidiarității, este de competența statelor membre să instituie sistemul și să se asigure că acesta este eficient și funcționează corespunzător, inclusiv programele și infrastructura IT necesare”. A trebuit să ajungem la mai puţin de 4 zile de încheierea perioadei de plată a avansul din plata unică pe suprafaţă aferentă anului 2015, ca temerile iniţiale să-şi găsească justificarea.

Premierul Cioloş trece la rugăminţi, oricum, tardiv!

„Domnule ministrul al Agriculturii o să vă rog, în ciuda faptului că ştiu, că sistemul informatic la Agenţia de plăţi pentru noua perioadă 2014-2020, la plăţi directe pentru agricultori, nu era finalizat şi au fost acolo nişte sincope pe care le-aţi identificat – ştiţi, Comisia Europeană ne dă dreptul să plătim în avans o parte din subvenţia la hectar – ,o să vă rog să vă mobilizaţi, atât cât este nevoie, şi zi şi noapte şi în zilele pe care le avem la dispoziţie până la începutul lunii decembrie să facem plăţi cât mai multe. O să vă rog, totodată, să şi comunicaţi pe marginea acestui lucru, să explicaţi oamenilor ce se poate face, ce nu se poate face. Dar e important să recuperam cât mai mult din întârzierea cu pregătirea cu plata la hectar, cu plata acestui avans”, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloş.

Fermierii să-şi ia adio de la bani…mai e o tură, la primăvară!

Potrivit ministrului MADR, suma totală pentru avansuri prevăzută în buget este de circa 1,6 miliarde de lei, adica in jur de 400 de milioane de euro, bani care se vor transfera către fermieri. Asta în cazul cel mai fericit. În cealaltă ipoteză de lucru: “Noi trebuia să facem plaţi de 400 de milioane de euro acum, din bugetul pe anul 2015, însă nu putem, din cauza blocajului. Noi rămânem cu banii în buget, necheltuiţi, iar fermierii nu-şi primesc plăţile. În 2016 vom avea alt buget, cu anumite constrângeri bugetare. Am cerut să se proceseze măcar cererile fermierilor cu suprafeţe mari, pentru a face plăţi mai consistente deodată, dar nu se poate”, mai precizează Achim Irimescu, ministrul MADR.

Cererea unică de plată pe suprafaţă reprezintă solicitarea pe care fermierul o depune anual la Centrul Judeţean alAPIA, pentru efectuarea plăţilor în cadrul schemelor/măsurilor de sprijin pe suprafaţă. Un agricultor are dreptul să depună, anual, o singură cerere unică de plată pe suprafaţă conform art. 11 din Regulamentul CE nr. 1122/2009. Prin depunerea cererii unice de plată pe suprafaţă, fermierii pot accesa plăţi în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă şi plăti pentru măsurile de dezvoltare rurală din Axa II.