Doi ieșeni arestați pentru că au sprijinit activitatea infracțională a unui craiovean acuzat de evaziune fiscală

0
110

Doi bărbați din comuna Ciurea, județul Iași, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, în baza mandatelor emise miercuri de Tribunalul Dolj, pentru complicitate la evaziune fiscală. Cei doi sunt acuzați că au sprijinit o parte din activitatea infracțională a administratorului unei firme craiovene, arestat luna trecută, furnizându-i facturi false de care s-a folosit pentru a prejudicia bugetul de stat cu peste 300.000 lei. Prin firmele administrate, craioveanul a crea un prejudiciu mult mai mare, estimat de anchetatori la aproape 600.000 lei.

Reprezentanții IPJ Dolj au anunțat că, în cursul zilei de marți, 24 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, i-au reținut pentru 24 de ore pe Marcel Stănescu, de 42 de ani, și Matei Stănescu, de 39 de ani, ambii din comuna Ciurea, județul Iași, administratori de societăți comerciale. Anchetatorii Spun că, în urma cercetărilor s-a stabilit că, cei doi reprezentanți ai unor societăți coemerciale l-au ajutat pe craioveanul Mircea Ciurar, de 40 de ani, arestat preventiv pe 23 octombrie a.c., în sensul că i-au pus la dispoziție facturi fiscale în care au fost consemnate operațiuni comerciale fictive.

 În fapt, oamenii legii au stabilit că Mircea Ciurar, în perioada 20214 – 2015, s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat prin înregistrarea în contabilitatea societății comerciale pe care o administra a unor facturi fictive prin care a denaturat proveniența unor cantități de lână și piei de animale, achiziționate în realitate de la persoane fizice (crescători de animale). Prin activitatea infracțională desfășurată în această perioadă s-a produs un prejudiciu bugetului de stat în valoare de peste 300.000 lei. Cei doi ieșeni care i-au fost complici craioveanului au fost încarcerați în arestul IPJ Dolj, iar miercuri, 25 noiembrie a.c., au fost prezentați Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă, propunere admisă de instanță: Admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj privind arestarea preventiva a inculpaţilor Stănescu Marcel şi Stănescu Matei. Dispune arestarea preventiva a inculpaţilor Stănescu Marcel şi Stănescu Matei pe o durata de 30 de zile, începând cu data de 25.11.2015, pâna la 24.12.2015, inclusiv. În baza art. 230 C.pr.pen. Dispune emiterea mandatelor de arestare”, se arată în încheierea de ședință a instanței.

Activitatea infracțională a lui mircea Ciurar este însă mult mai „bogată”, după cum au precizat reprezentanții IPJ Dolj, la momentul arestării acestuia. Din cercetările poliţiştilor de la Serviciul de Investigarea a Criminalităţii Economice a rezultat faptul că bărbatul, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a livrat în cursul anului 2011 piei de animale către alte două societăţi şi a efectuat achiziţii de alţi agenţi economici, operaţiuni pe care nu le-a declarat organelor fiscale, sustrăgându-se de la plata TVA şi impozit pe profit şi producând bugetului de stat un prejudiciu de 265.282 lei. Poliţiştii craioveni au mai stabilit şi faptul că, la data de 1 iunie 2011, persoana în cauză a cesionat fictiv părţile sociale ale societăţii la care era administrator, în scopul de a îngreuna urmărirea penală. Astfel, oamenii legii au reținut în sarcina craioveanului din 2011 și până în 2015 un prejudiciu total care se apropie de 600.000 lei. În aceeași zi în care au fost arestați complicii săi, mai exact miercuri, 25 noiembrie, judecătorii Tribunalului Dolj i-au respins și craioveanului ca neîntemeiată cererea de înlocuire a arestării preventive cu o altă măsură mai blândă.