Consilierul Dan Cherciu a plecat din CLM cântând ….

0
97

Într-un stil latino, consilierul cel mai vocal al opoziției din CLM Craiova și-a luat rămas bun de la toți colegii. După o ultimă răfuială, ce-i drept decentă, cu primarul Lia Olguța Vasilescu, Dan Cherciu a anunțat că pleacă din PNL, chiar și cu riscul de a-și pierde mandatul de ales local. Câteva minute mai târziu, acesta a revenit cu o postare pe Facebook în care și-a motivat despărțirea de liberali: nepotrivire de caracter. La plecare, le-a dedicat colegilor și o melodie, „La vida sigue igual” („Viața merge mai departe”), interpretată de Julio Iglesias.

Consilierul liberal a așteptat până la finalul ședinței pentru a-și anunța demisia. În tot acest timp, el a votat proiectele aflate pe ordinea de zi și a intervenit pe marginea celor cu care nu a fost de acord, apoi s-a înscris la punctul întrebări și interpelări. „Am luat decizia de a demisiona din rândul PNL și, în consecință, cu părere de rău, îmi anunț demisia și din CLM Craiova, dar începând cu data de 1 decembrie. Până atunci, sunt consilier municipal și aștept răspunsul la interpelarea mea”, și-a anunțat Cherciu demisia, apoi care a mers la prezidiu pentru a înmâna hârtia secretarului Primăriei Craiova, Ovidiu Mischianu.

Regrete din partea primarului

După ce a răspuns la interpelarea acestuia, primarul Lia Olguța Vasilescu i-a spus lui Cherciu că regretă plecarea lui din CLM deoarece, făcând opoziție, a ridicat niște probleme care, în realitate, au ajutat-o să-și ducă la îndeplinire mandatul de primar . ”Îmi pare rău că părăsiți Consiliul Local pentru că, fără dumneavoastră, situația va fi ceva mai calmă în acest consiliu și noi o să vă ducem dorul. Să știți că o să vă regretăm – și chiar nu glumesc – pentru că multe dintre lucrurile pe care ni le-ați sesizat aici s-au dovedit foarte utile pentru mandatul pe care l-am primit de la alegători”, a afirmat primarul Olguța Vasilescu.

Panourile publicitare, ultima ceartă

În plenul CLM de ieri, între primarul Craiovei și consilierul demisionar a avut loc un lung schimb de replici. Pentru ultima intervenție din plen, Cherciu a ales să o întrebe pe Olguța Vasilescu cine plătește pentru bannerele publicitare, cu numele și chipul său, care au fost expuse în oraș. „Nu mă refer la conținutul panourilor publicitare cu minunatele realizări ale actualului executiv, însă am curiozitatea cine le plătește? Din experiență știu că acestea costă foarte mult pentru că eu, în campanie, nu mi-am permis decât două bannere pe care le-am afișat două săptămâni”, a întrebat consilierul liberal. Cherciu a dat ca exemplu panoul publicitar de mari dimensiuni de la „șantierul părăsit de pe Caracal, unde doamna primar ne zâmbește”.

Cine zâmbește și cine plătește

Vizibil iritată, dar controlându-și tonul vocii, Olguța Vasilescu a venit cu un răspuns sec. Primarul i-a spus consilierului că panoul de la cartierul chinezesc este plătit de firma de construcții Ninjiang, iar celelalte sunt suportate de firmele care au și realizat proiectele din fotografii. „Este foarte simplu: dacă vedeți numele meu pe ele, sunt plătite de mine, iar dacă vedeți realizările primăriei și ale consiliului local, fără numele meu pe ele, atunci sunt sunt susținute de firmele de construcții, conform contractului de asociere”. Revenit cu explicația, primarul a spus că firmele au obligația să pună la dispoziție panouri ori de câte ori municipalitatea vrea să-și promoveze lucrurile pe care le-a făcut.

O fotografie cu mesaj deplasat

Nemulțumit de răspuns, Dan Cherciu a întrebat-o pe Olguța Vasilescu cine se face atunci responsabil de conținutul panourilor publicitare, deoarece sunt prost inspirate și aduc atingere demnității umane. „Atâta vreme cât există o fotografie în care niște oameni sărmani primesc kilograme de zahăr sau ulei, în opinia mea este o atingere la demnitatea umană și în nici un caz o realizare cu care executivul craiovean ar trebui să se laude. Discutăm că vrem să devenim capitală culturală, că vrem să atragem turiști, dar să ne facem un titlu de glorie că 17.000 de craioveni primesc ajutoare sociale, este, în opinia mea, deplasat”. Ironic, Cherciu i-a dat primarului un sfat prietenesc, anume să concedieze persoana care a venit cu ideea de compoziție a respectivului banner.

„Îmi pare rău că v-am jignit cu săracii Craiovei”

Nici replica primarului nu a întârziat să apară. Olguța Vasilescu i-a spus consilierului că nu se simte jenată cu săracii Craiovei, iar ajutorarea acestora  se face prin „cel mai mare proiect social”. „Îmi pare rău că v-am jignit cu săracii Craiovei. Eu știu că dumneavoastră, fiind un om de dreapta, vă este cam rușine cu persoanele sărace din municipiul Craiova dar, din păcate, ele există. Sunt 17.000 de familii care primesc, și prin votul dumneavoastră – deși nu știu dacă ați votat, că să fiu sinceră – niște ajutoare în preajma sărbătorilor, de trei ori pe an, de Sfânta Maria, de Paște și de Crăciun. Este cel mai mare program social al primăriei. Dacă vă ofensează săracii, este problema dumneavoastră”.

Nepotrivire de caracter …liberal

Dacă pe moment nu și-a motivat în nici un fel gestul, la scurt timp după încheierea ședinței, Dan Cherciu a revenit cu mult-așteptata explicație. Consilierul a postat, pe contul său de Facebook, o melodie a cântărețului spaniol Julio Iglesias, alături de care a adăugat și un text în care a spus că divorțul dintre el și liberali s-a produs din „nepotrivire de caracter”. Supărarea lui Dan Cherciu pe PNL a pornit de la faptul că, în ciuda faptului că a fost cel mai activ dintre consilieri, fiind ca un ghimpe în coastă reprezentanților executivului, nu a fost preferatul partidului pentru funcția de primar. Chiar ieri, în aceeași zi când acesta și-a luat depus demisia, Pavel Badea și-a anunțat, în mod oficial, candidatura la Primăria Craiova, acesta fiind persoana nominalizată de către liberali pentru a se confrunta cu Olguța Vasilescu la alegerile locale din primăvara viitoare.

Cel mai activ consilier al opoziției

Dan Cherciu este unul dintre consilierii municipali aflați la al doilea mandat în CLM Craiova. În ambele legislaturi, acesta a fost adevărata voce a opoziției, arătând, fără menajamente, defectele proiectelor de hotărâre promovate de executivul primăriei. De notorietate este intervenția acestuia în privința locurile de joacă montate în Craiova. Dan Cherciu este consilierul care a pus la îndoială calitatea materialelor din care sunt confecționate spațiile de joacă în raport cu prețul mare care s-a plătit. În cele din urmă, s-a dovedit că respectivele achiziții au avut probleme legate de acest aspect, Primăria Craiova aflându-se, în acest moment, în litigiu cu firma care le-a livrat. De asemenea, locurile de joacă au intrat în atenția procurorilor DNA, aceștia ridicând documente pentru a cerceta contractul de achiziție.