Membrii Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD se reunesc, astăzi, la sediul central al partidului, pentru a face prima analiză formală a eşecului de la alegerile prezidenţiale, dar şi pentru a lua decizii privind menţinerea guvernării, restructurarea Guvernului sau convocarea congresului. Reuniunea CExN se va desfăşura sub auspiciile unor poziţii publice contradictorii, exprimate la nivelul leadership-ului partidului de preşedintele Victor Ponta şi preşedintele executiv Liviu Dragnea, referitoare la momentul convocării congresului partidului, for care ar urma să facă analiza eşecului de la prezidenţiale. Astfel, Dragnea a precizat, public, că are asentimentul majorităţii liderilor de filiale pentru organizarea rapidă a unui congres în 20 decembrie, urmând ca partidul să se ocupe ulterior de guvernare. Dacă nu se decide organizarea unui congres, a continuat acesta, atunci un Consiliu Naţional de analiză şi de lansare a unor proiecte politice ar putea avea loc oricând. Ulterior, Ponta a menţionat,la revenirea din vacanţa în Dubai, că PSD îşi poate face analizele privind ratarea prezidenţialelor în primăvară, prioritare fiind acum restructurarea Guvernului şi prezervarea majorităţii parlamentare prin includerea formaţiunii lui Tăriceanu, PLR, la guvernare.
Membrii CExN vor decide astăzi între aceste două poziţii exprimate public de Ponta şi Dragnea. Decizia va avea în vedere faptul că la congres nu se vor face doar analize, ci se va alege şi noua conducere a PSD, atât Ponta, cât şi Dragnea anunţând public că îşi depun mandatele în caz de eşec la prezidenţiale.
O altă temă importantă asupra căreia CExN va trebui să ia o decizie priveşte păstrarea guvernării, în condiţiile în care şi aici părerile sunt împărţite.Astfel, vicepreşedintele PSD, Robert Negoiţă, primar al Sectorului 3, a fost primul care a solicitat retragerea PSD de la guvernare în urma votului dat la prezidenţiale în favoarea lui Klaus Iohannis. Ulterior, ceilalţi social-democraţi au optat pentru menţinerea guvernării, în condiţiile operării unei remanieri a Executivului, cu consultarea prealabilă şi votul CExN. Dacă social-democraţii vor stabili că îşi doresc să păstreze guvernarea, vor trece la pasul următor, operând nu o remaniere, ci o restructurare a Executivului.
Surse din partid au precizat, în repetate rânduri, că o remaniere guvernamentală se impune imediat şi că miniştrii vizaţi ar fi Ioana Petrescu (Finanţe), Remus Pricopie (Educaţie), Mihnea Costoiu (ministru delegat pentru Cercetare) şi Bogdan Stanoevici (ministru delegat pentru Românii de pretutindeni). Remanierea lui Costoiu şi Stanoevici ar avea şi cauze legate de pierderea alegerilor prezidenţiale, în condiţiile în care Costoiu este preşedintele PSD Diaspora, iar Stanoevici are atribuţii legate direct de Diasporă. Pe de altă parte, Victor Ponta i-a promis liderului PLR, Călin Popescu Tăriceanu, două posturi în viitorul Cabinet, el vizând astfel prezervarea majorităţii parlamentare în cazul eventualei „dezertări” a UDMR. Ponta va propune, astfel, o restructurare a Cabinetului, care va conţine mai puţine ministere, în condiţiile în care, potrivit unor surse, nu vor mai exista nici majoritatea posturilor de ministru-delegat. Ieri, în şedinţa de Guvern, premierul le-a transmis miniştrilor să stea „liniştiţi” la informaţiile privind membrii Cabinetului care urmează să fie schimbaţi, au relatat surse oficiale. „Staţi liniştiţi, nu s-a hotărât absolut nimic în privinţa unui nume sau a unui portofoliu. Singurul lucru pe care vi-l pot spune e că va exista o restructurare a Guvernului, având în vedere că va veni şi PLR. Dacă pe undeva apare vreun nume sau altul, gândiţi-vă că poate aveţi un «prieten»care vă vrea răul” au relatat sursele, participante la discuţie.