„Opening Opportunities”, program de orientare profesională pentru liceeni

0
359

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, împreună cu Biblionet şi TechSoup România cu sprijinul Microsoft, a lansat un program de orientare orientare educaţională şi de carieră pentru liceeni. „Opening Opportunities” este un program de anvergură naţională, prin care voluntari Microsoft România sprijină elevii de liceu să exploreze opţiuni profesionale şi să îşi dezvolte propriul plan de carieră. Programul îmbină evenimente locale organizate în biblioteci publice cu sesiuni de mentorat online şi seminarii online publice, totul cu scopul de a oferi elevilor de liceu informaţii actuale despre piaţa muncii şi care sunt abilităţile şi cunoştinţele necesare în acest mediu dinamic.

Aflat în faza pilot, „Opening Opportunities” se desfăşoară în perioada 2013-2014, în zece oraşe din România: Cluj-Napoca, Craiova, Focşani, Iaşi, Mediaş, Oneşti, Târgu Jiu, Târgovişte, Segarcea şi Sibiu. Proiectul se va derula prin intermediul şi cu facilitarea bibliotecilor publice din localităţile implicate în proiect. Ieri a fost rândul liceenilor din Craiova care şi-au dorit sprijinul unui mentor, să afle care sunt paşii importanţi pentru de a-şi dezvolta un plan de carieră. Astfel, peste 100 de elevi din liceele din Bănie au avut posibilitatea să discute voluntarii implicaţi în proiectul „Opening Opportunities” – Gabriela Socoteanu, Teo Deaconescu şi Răvan Ciobanu – trei tineri angajaţi ai Microsoft România. Aceştia le-au explicat cât de important este să munceşti pentru a obţine ceea ce îţi doreşti şi, de asemenea, cât de important este să îţi placă meseria pe care o faci. “Eu sunt craioveancă. Am terminat Colegiul Naţional Carol I, apoi am absolvit Facultatea de Finanţe Bănci tot aici, în Craiova. Acum mă ocup de tot ceea ce înseamnă partea administrativă în Microsoft. Am lucrat mai întâi pe partea de contabilitate la o companie din judeţul nostru, apoi am participat la un târg de joburi, iar acolo mi-am depus CV-ul în toate părţile. După două-trei săptămâni am fost sunată şi am intrat într-un proces de recrutare care nu a fost deloc uşor, dar dacă vă doriţi cu adevărat ceva şi luptaţi cu adevărat, o să reuşiţi. Eu vă sfătuiesc să fiţi dedicaţi, perseverenţi, şi să nu renunţaţi niciodată la idealurile voastre”, a spus Gabiela Socoteanu.

“Cuvântul de ordine a fost: construirea”

Directorul Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman, Lucian Dindirică apreciază implicarea tinerilor voluntari Microsoft România de a veni în sprijinul elevilor de liceu. “Voluntarii Microsoft România prezenţi astăzi la Craiova au făcut dovada unei bune cunoaşteri a dificultăţilor pe care le întâmpină tinerii în procesul de inserţie pe piaţa muncii, vorbindu-le acestora despre importanţa alegerii potrivite în ceea ce priveşte viitorul domeniu de activitate. Am organizat astăzi la bibliotecă o prezentare urmată de o dezbatere, în egală măsură interactive şi captivante, pe placul liceenilor care au dorit să-i asculte şi, acolo unde aveau o neclaritate, să-i chestioneze pe actorii acestui program. Cuvântul de ordine a fost: construirea, acţiunea de a construi şi dezvolta. Voluntarii Microsoft România au subliniat importanţa voluntariatului, a spiritului de iniţiativă şi a curajului, toate aceste trei elemente contribuind, fără doar şi poate, la procesul de dezvoltare personală. Dat fiind scopul principal al acestui proiect – acela de a oferi sugestii, de a-i consilia şi ajuta să identifice cât mai exact sfera profesională în care pot performa – putem spune că acţiunea a fost una reuşită. Întrebările ridicate din sală dar şi contactele stabilite între liceeni şi voluntari au asigurat buna desfăşurare a programului. Le mulţumim voluntarilor Microsoft România pentru acţiunea organizată în bibliotecă, iar liceenilor, utilizatori fideli ai serviciilor oferite de instituţia noastră, le promitem că le vom mai pregăti şi alte asemenea activităţi în perioada imediat următoare”, a precizat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”.