„Gaițele” – un spectacol a cărui acțiune „se poate întâmpla oriunde în societatea actuală”

0
1588

„Gaițele”, de Alexandru Kirițescu – spectacol al Teatrului „Metropolis” din București, în regia lui Dan Tudor și scenografia Corinei Grămoșteanu, pe muzica lui Vlaicu Golcea – vor poposi, din nou, pe scena craioveană, peste aproape două săptămâni. Reprezentația va avea loc în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Național „Marin Sorescu”, luni, 9 decembrie, începând cu ora 19.00, iar biletele se găsesc la Agenția instituției și costă 80 și 100 de lei.

Spectacolul are o admirabilă distribuție, cu mari actori ai scenei românești, precum Ileana Stana Ionescu, Rodica Popescu Bitănescu, Florina Cercel, Mircea Albulescu ș.a., și a mai putut fi văzut la Craiova – unde s-a bucurat de un deosebit succes la public – pe data de 28 ianuarie a.c. O comedie de moravuri ce satirizează, de fapt, burghezia de ieri şi de azi, cu replici spumoase, ironie înţepătoare și sarcasm usturător.

Florina Cercel și Rodica Popescu Bitănescu, două dintre protagonistele spectacolului „Gaițele” – o satiră socială în care statul de vorbă, statul degeaba, jocul de cărţi pe bani şi colivele cu faimă ale oraşului sunt primordiale în caruselul vieţii cotidiene.

„Acțiunea – deși scrisă de Kirițescu cu foarte mulți ani în urmă – se poate întâmpla oriunde în societatea actuală. O familie ca a Dudulencei o puteți întâlni la Craiova, la București, la Slatina, la Londra, la Paris, oriunde. Pentru că așa sunt vremurile…”, a afirmat, ieri, la Craiova, actrița Florina Cercel. «Eu am văzut foarte multe spectacole cu „Gaițele”, și de film, și de teatru. Părerea mea că cel mai bun este acesta, pus în scenă de Dan Tudor», a adăugat Rodica Popescu Bitănescu, în cadrul unei conferințe de presă organizate în foaierul TNC.

 „M-am străduit să demasc lumea putredă ce mi se dezvăluise în toată hâda ei goliciune…”

„Gaiţele” este una din cele mai valoroase comedii de moravuri din dramaturgia românească, iar Craiova se presupune că este locul desfăşurării acţiunii piesei. Iată cum răspundea în 1953 însuşi autorul, Alexandru Kirițescu, la întrebarea „ cum am ajuns să scriu această piesă?”: «Împrejurări familiale mă determinaseră să locuiesc, câtva timp, la Craiova. Pe acea vreme, Oltenia aparţinea la vreo nouă sau zece familii de mari moşieri, pe ale căror pământuri ţăranii pălmaşi erau exploataţi cu sălbăticie. (…) Am avut prilejul să cunosc îndeaproape pe aceşti moşieri şi zarafi, din care se recrutau conducătorii ţării. Am cunoscut lăcomia, avariţia, trufia şi cinismul lor, lipsa din sufletele lor a oricărui simţământ uman, bestialitatea lor. Şi atunci, încercând să urmez pilda strălucită a marilor înaintaşi realişti ai scenei, am luat calea satirei sociale şi am scris „Gaiţele”, piesă în care m-am străduit, cu adevăr şi mânie, să demasc lumea putredă ce mi se dezvăluise în toată hâda ei goliciune. Aşa s-a născut piesa de faţă. Premiera a provocat stupoare. S-a râs, dar cu inima strânsă şi, la ieşire, spectatorul burghez simţea ceva amar pe cerul gurii».

Spectacolul s-a jucat în multe variante, pe mai toate scenele ţării, cu un succes enorm. La Teatrul Național din București era pus în scenă spre sfârșitul anilor ’70, cu o distribuţie din care au făcut parte, de-a lungul anilor, Draga Olteanu Matei, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Adela Mărculescu, Coca Andronescu, Raluca Zamfirescu, Cezara Dafinescu, Ioana Bulcă ş.a. O variantă filmată pentru Teatrul Naţional de Televiziune în 1993 îi aducea în fața publicului pe Olga Tudorache, Leopoldina Bălănuţă, Margareta Pogonat, Mitică Popescu şi Dem Rădulescu.

Florina Cercel: „Pentru mine, acest rol a fost o provocare. (…) Mă gândeam că n-am să reușesc”

«Ne face mare plăcere să venim din nou cu „Gaițele” la Craiova, tocmai pentru că este orașul care a inspirat aceste personaje perfect scrise și ca substanță comică, și ca substanță dramatică. Atât eu, cât și Rodica Popescu Bitănescu și Ileana Stana Ionescu ne simțim onorate să jucăm încă o dată în acest oraș, în această clădire extraordinar de frumoasă pe care o are Craiova și unde funcționează un teatru de mare calitate, cu spectacole fantastice, unde au poposit și poposesc în continuare importanți regizori și unde există o trupă de actori excepțională», a afirmat, ieri, actrița Florina Cercel, interpreta Anetei Duduleanu.

„Pentru mine, acest rol a fost o provocare, pentru că, în urmă cu ani buni, cam între 1977-’78 până prin 1984-’85, am jucat în același spectacol rolul Wanda Serafim într-o distribuție a Teatrului Național din București, iar Aneta Duduleanu era Draga Olteanu Matei, Florin Piersic era Mircea Aldea… Am acasă, la București, o fotografie foarte mare cu mine și cu Florin într-o scenă din actul al doilea și mă uit la mine, cea de-atunci, ca la o persoană complet necunoscută. A fost o provocare acum, pentru că, jucând zece ani acest text, îți rămân în memoria afectivă intonații, stări, situații… Din punctul acesta de vedere a fost o mare provocare», a mărturisit Florina Cercel, actrița recunoscând că s-a frământat o vreme până să accepte să joace acest rol. „Mă gândeam că n-am să reușesc. Substanța dramatică a Anetei Duduleanu nu este una caricaturală și grotescă, este una umană, o întâlnim peste tot – sigur, nu în toată complexitatea în care o descrie Kirițescu. În răstimpul de gândire dat de Dan Tudor mi-am zis că pot să fac acest rol altfel și așa am acceptat”, a mai spus Florina Cercel.

Rodica Popescu Bitănescu: „Excelent a lucrat cu noi Dan Tudor, un regizor cu o fantezie nemaipomenită”

Deși „Gaiţele” – sau „Cuibul de viespi”, cum se intitula la începutul anilor ’30 – este printre cele mai generoase texte din dramaturgia românească, oricând proaspăt pentru public și oferind partituri râvnite de toți actorii, nici Rodica Popescu Bitănescu n-a spus „da” de prima dată unui rol în distribuția lui Dan Tudor. «Când mi-a propus să o joc pe Zoia, am zis că n-am să pot să fac acest rol. Dan Tudor m-a lăsat în pace. Mi-a mai dat un telefon a doua zi… Repetând și tot repetând a început să îmi placă personajul Zoia. Excelent a lucrat cu noi Dan Tudor, pentru că și eu, și Florina Cercel, aveam o influență veche, a celorlalte spectacole. Și a ieșit un spectacol foarte frumos, să știți!», susține actrița.

«Eu am văzut foarte multe spectacole cu „Gaițele”. Am jucat și eu rolul lui Colette, am jucat-o și pe Zamfira, am văzut diferite „gaițe” în filme, în teatru. Dar părerea mea că cel mai bun spectacol la ora actuală, pe care l-am văzut eu, este acesta: „Gaițele” noastre puse în scenă de Dan Tudor, un regizor cu o fantezie nemaipomenită și cu dragoste imensă de Kirițescu și de toată trupa acestui spectacol», a declarat Rodica Popescu Bitănescu.

***

Ca și în ianuarie, când a mai fost prezentat pe scena Naționalului craiovean, spectacolul „Gaițele” din 9 decembrie nu poate să nu vă provoace râsul sau, cel puțin, să vă aducă zâmbete pe buze. Alături de Florina Cercel (Aneta Duduleanu) și Rodica Popescu Bitănescu (Zoia) îi veți putea vedea și aplauda în celelalte roluri pe Ileana Stana Ionescu (Lena), Olga Delia Mateescu (Fraulein), Marius Bodochi/Tomi Cristin (Mircea Aldea), Mircea Albulescu (Tasse Duduleanu), Pavel Bârsan/Razvan Oprea (Ianache Duduleanu), Orodel Olaru/Dragoș Ionescu (Georges Duduleanu), Ilinca Goia/Mihaela Teleoacă (Wanda Serafim), Monica Davidescu/Ana Ioana Macaria (Margarita Duduleanu), Carmen Ionescu/Diana Dumbravă (Colette Duduleanu), Raluca Petra/Afrodita Androne (Zamfira).