„Precum în cer”, un dar frumos în apropierea sărbătorilor

2
2795

Cine nu o cunoaşte pe Cristina Nichituş Roncea, dar ajunge să-i admire numai o singură dată instantaneele sale, pline de lumină şi culoare, realizează că, dincolo de arta expusă pe simeze, îi vorbeşte un artist cu o sensibilitate aparte. Craiovenii au şi ei ocazia să descopere farmecul artei sale fotografie chiar astăzi, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, unde are loc vernisajul expoziţiei „Precum în cer”, care până acum s-a bucurat de succes la Bucureşti şi Iaşi.

Artistul Cristina Nichituş Roncea mizează pe delicateţea care se ascunde în lucrurile simple din lumea bisericească şi va fi prezentă la Craiova pentru a-şi prezenta, pe viu, fotografiile, vernisajul fiind programat să înceapă la ora 13.00: «Am ajuns prima oară la Mânăstirea „Petru Vodă” în seara de Crăciun. Luminau stelele, ninsese, totul era alb, iar maicile se pregăteau să meargă cu colindul. Iată-mă umblând, împreună cu ele, de pe un deal pe altul, din chilie în chilie. “Leru-i, Doamne, Ler/au pornit cu pluguşorul/îngerii prin cer”. Intrasem, pe nesimţite, în călătoria din poveste. La căsuţa cu cei mai mulţi pelerini, în noapte, uşa s-a deschis şi din chilie a ieşit chiar Moş Crăciun, aşa cum îl ştiam dintotdeauna: un patriarh înalt, cu barba albă, un zâmbet ce-ţi încălzeşte inima şi o privire ce-ţi ştie întreaga viaţă. Intrasem în Rai. Am simţit ca această întâlnire cu Părintele avea să îmi schimbe viaţa. Îmi doresc ca această expoziţie să aducă un smerit omagiu marelui mărturisitor al ortodoxiei române, Justin Pârvu, ctitorul mânăstirii „Petru Vodă”, la 20 de ani de când s-a pus piatra de temelie a sfântului lăcaş închinat martirilor din temniţele comuniste. Fără binecuvântarea, viziunea şi căldura sa părintească, aceste imagini nu ar fi existat», mărturiseşte artistul fotograf prima sa întâlnire cu trăirile cu care te provoacă lumea monahală.

Părintele Justin Pârvu: „E Patericul în picioare!”

Părintele Justin Pârvu, duhovnicul de la mânăstirea „Petru Vodă”, vorbeşte într-un mod foarte frumos despre albumul fotografic care stă la baza acestei expoziţii. “Când mă uit la Albumul acesta… e Patericul în picioare! Pentru că aici e şi viaţa ţăranului şi viaţa călugărului şi viaţa intelectualului şi tot acest ansamblu al unităţii noastre creştin-ortodoxe. Toate acestea parcă vorbesc de Patericul Românesc! Da! Şi, aşa cum vă spun – o revistă de maniera aceasta este un Îndreptar al creştinului ortodox. Şi pentru cel înţelept şi pentru cel mai puţin înţelept, este peste tot o imagine unde s-a nevoit neamul românesc. Acuma, sigur că aici, la noi, în aspectul acesta frumos în care trăim ne mai trebuie şi oleacă de viaţă, nu monahală dar măcar creştinească, măcar oleacă creştinească. Pentru că, dacă nu avem această viaţă duhovnicească, nu mai vine nimeni să te vadă ce faci, ce lucrezi, ce spui. Dar dacă vede oleacă de viaţă creştinească atunci îl poţi atrage pe om… De aceea şi noi – suntem o mână de români, o mână de oameni care trăim şi înţelegem – trebuie să ne punem apostolatul în apărarea vieţii noastre de familie, de biserică şi de neam. Aşa cum scrie aici: Precum în cer, aşa şi pe pământ! Revista aceasta cu toate fotografiile frumoase care sunt prezentate aici, nu este altceva decât Biserica Vie! Şi cu asta Dumnezeu să ne binecuvânteze!”.

Despre Cristina Nichituş Roncea

Născută în 1973, Cristina Nichituş Roncea şi-a început devreme ucenicia în fotografie, învăţând primele noţiuni pe un aparat sovietic Smena6, developând apoi filmele alb-negru împreună cu fratele ei mai mare, în camera obscură improvizată acasă. Mai târziu, a urmat un curs de fotografie cu profesorul Ioan Matei Agapi, la Centrul Cultural Copou. A abandonat fotografia pentru o vreme, pentru a-şi realiza studiile de Ştiinţe Economice şi Drept la Universitatea “Al.I. Cuza” . În 2004 se decide să se întoarcă la prima pasiune şi să devină fotograf profesionist. Fotografiile ei au fost publicate mai întâi în presa locală, apoi în ziarele şi revistele naţionale (Ziua, Ziarul Financiar, Gândul, Business Magazin, Ce se întâmplă, doctore?, The One, revista Descoperă, Familia Ortodoxă, Apostolia). Din 2007, lucrează pentru agenţia naţională de ştiri Mediafax.


Precum în Cer, la Bucureşti

În perioada 15-30 ianuarie 2012 a avut loc la Muzeul Bucureştiului – Palatul Şuţu expoziţia de fotografie „Precum în Cer”, cu fotografii din albumul „Precum în cer, aşa şi pe pământ” – Călătorie foto prin lumea ortodoxă românească, de Cristina Nichituş Roncea. Simultan a fost lansată o expoziţie permanentizată la Librăria Sophia din Capitală, vernisată de regretatul profesor academician Florin Constantiniu. „De obicei, lucrările de acest fel stăruie asupra valorii artistice a ctitoriilor – mânăstiri sau biserici de mir – din ţara noastră şi a comorilor de artă şi cultură – icoane, obiecte de cult, manuscrise, cărţi – păstrate între zidurile lor. De astă dată însă obiectivul fotografic a urmărit altceva: trăirea întru Domnul a celor care au căutat mântuirea prin desăvârşire, dar şi legătura lor cu lumea credincioşilor, în mijlocul cărora continuă să trăiască”, spune academicianul Florin Constantiniu.


Ieşenii s-au bucurat timp de o lună, la Muzeul Unirii, de expoziţia fotografică „Precum în cer, aşa şi pe pământ”, de Cristina Nichituş Roncea. Exponatele fac parte dintr-un album care reuneşte fotografii realizate în multe mânăstiri din ţara noastră. Vernisajul expoziției fotografice a avut loc la Muzeul Unirii din Iaşi pe 29 martie, odată cu lansarea volumului „Precum în cer, aşa şi pe pământ”. Manifestarea s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, după deschiderea expoziţiei „Grigorescu – Artă sacră”, care cuprinde colecţia de icoane a pictorului Nicolae Grigorescu, aflate în patrimoniul Mânăstirii Agapia, informează Ziarul „Lumina”, Ediţia de Moldova.

Comments are closed.