Face 15 ani de puşcărie pentru că şi-a ucis soţia

0
67

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au decis să majoreze de la 12, cât primise la Tribunalul Dolj, la 15 ani de puşcărie pedeapsa craioveanului de 34 de ani, care, după ce s-a îmbătat, şi-a bătut soţia, ce divorţase recent de el, atât de tare încât femeia a intrat în comă din cauza rănilor grave suferite, iar ulterior a decedat. Hotărârea a fost luată miercuri, 25 octombrie a.c., de judecătorii craioveni, şi este definitivă. Pe latură civilă, în septembrie a.c., Tribunalul Dolj a hotărât că inculpatul trebuie să achite, în total, 427.480 lei reprezentând daune morale şi despăgubiri fiicei sale şi părinţilor soţiei.

Reamintim că tragedia s-a petrecut în urmă cu un an, pe 4 octombrie 2016, seara, în cartierul craiovean Lăpuş. Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au coordonat cercetările în cauză, Felicia Ileana Smărăndache (31 de ani) şi Ion Cătălin Smărăndache (34 de ani), împărţeau încă aceeaşi locuinţă, deşi divorţaseră din luna iunie, cu ei locuind şi mama femeii. Pe 4 octombrie, bărbatul, care consumase băuturi alcoolice, pe fondul geloziei, a început să se certe cu ea, apoi, la un moment dat, a prins-o pe Felicia, a dus-o în baie şi a început să o lovească violent cu pumnii şi picioarele. Mama femeii a auzit urletele disperate, a încercat să intre în baie să-l oprească pe agresor, însă n-a reuşit, aşa că a sunat pe 112, anunţând ce se întâmplă. Agenţi ai Secţiei 3 Poliţie Craiova, dar şi jandarmi au ajuns la faţa locului, însă, când au reuşit ei să intre în baie, victima era aruncată în cadă, plină de sânge şi inconştientă. A fost solicitată o ambulanţă, medicii au resuscitat-o pe femeie, aceasta fiind transportată în comă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a fost internată la Secţia de Terapie Intensivă, unde ulterior a decedat. Agresorul a fost ridicat şi dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, a fost audiat, procurorul de caz dispunând reţinerea sa pentru 24 de ore, apoi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind şi acum în spatele gratiilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările şi au întocmit rechizitoriul, iar pe 17 noiembrie 2016 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Ion Cătălin Smărăndache a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, iar pe 19 ianuarie a.c., instanţa a constatat legalitatea probelor şi a dispus începerea procesului: „Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.719/P/2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală privind pe privind pe inculpatul Smărăndache Cătălin Ion, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor asupra unui membru de familie. Dispune începerea judecării cauzei privind pe inculpatul Smărăndache Cătălin Ion”.

Pedeapsă majorată la apel

Inculpatul a fost menţinut în spatele gratiilor, iar pe 17 mai a.c. instanţa a pronunţat sentinţa pe fond. Bărbatul a recunoscut comiterea faptelor în faţa magistraţilor Tribunalului Dolj şi a cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, instanţa a admis solicitarea şi l-a condamnat la 12 ani de închisoare. Judecătorii au mai stabilit ca inculpatul să achite cheltuielile de spitalizare, iar acţiunile civile formulate de rudele victimei să se judece într-un dosar separat. Luna trecută, s-a încheiat, pe fond, şi judecarea laturii civile, Tribunalul dispunând ca inculpatul să achite 427.480 lei reprezentând daune morale şi despăgubiri fiicei sale şi părinţilor soţiei.

Bărbatul a atacat cu apel ambele hotărâri ale Tribunalului Dolj. Miercuri, 25 octombrie a.c., judecătorii Curţii de Apel Craiova au pronunţat sentinţa definitivă pe latura penală a procesului. Instanţa a majorat pedeapsa inculpatului la 15 ani de detenţie: „Respinge apelul inculpatului ca nefondat. Admite apelul formulat de părţile civile. Desfiinţează în parte sentinţa. Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Smărăndache Cătălin Ion la 15 ani închisoare. În temeiul art. 66 alin. 1 lit. e cod penal interzice şi exercitarea drepturilor părinteşti de către inculpat pe o perioadă de 5 ani, pedeapsă complementară. În temeiul art. 65 rap. la art. 66 lit. e cod penal interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie şi exercitarea drepturilor părinteşti. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei care nu sunt contrare prezentei decizii. Deduce în continuare arestul preventiv de la 17.05.2017 la zi. Obligă inculpatul la 300 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică la data de 25.10.2017”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Hotărârea este definitivă. Pe latura civilă, primul termen de judecată al apelului a fost stabilit pe 1 noiembrie a.c.