Timp de două zile, locuitorii din Bârca transformă localitatea într-un loc de bună-dispoziţie, cultura populară şi sărbătoarea religioasă fiind cele care pun amprenta pe o comunitate plină de vitalitate. Spectacolul folcloric susţinut de Ansamblul „Hora Desnăţuiului” al Casei de Cultură „Adrian Păunescu” din Bârca şi momentul gastronomic „Dolju-n bucate” au făcut deliciul asistenţei. Manifestările artistice continuă astăzi cu o paradă a portului popular, întreceri sportive şi un spectacol folcloric cu invitaţi de prestigiu.
Timp de două zile, începând de ieri, comuna Bârca găzduieşte ample manifestări culturale în cadrul proiectului „Zilele Comunei”. Mai exact, Primăria şi Consiliul Local Bârca, împreună cu Casa de Cultură “Adrian Păunescu”, Liceul Teoretic “Adrian Păunescu”, Parohia Bârca şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj organizează, pe 26-27 octombrie 2016, „Zilele Comunei Bârca”. În tot acest interval, organizatorii, alături de localnicii implicaţi şi de oaspeţi, transformă comuna în plai de rugăciune, dar şi în scenă pentru cultura populară şi competiţii sportive.
Comunitatea reînvie obiceiurile
Manifestările au debutat, ieri, cu Slujba de Hram a Bisericii „Sf. Dumitru”, unde au participat sute de localnici. Un exemplu de înţelegere a rostului educaţiei religioase în spaţiul unde, de secole, zeci de generaţii şi-au dus existenţa. Lăcaşul bisericesc datează de la 1914, anul finalizării construcţiei, şi este ridicat în formă de cruce, catapeteasma fiind, aici, alcătuită din lemn pe care sunt aşezate 32 de icoane. În curtea bisericii sunt ridicate o troiţă şi mai multe cruci în cinstea eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă în timpul celor două războaie mondiale. O istorie, aşadar, care nu se vrea uitată.
De la slujbă, oamenii au mers la Casa de Cultură „Adrian Păunescu”, unde spectacolul oferit de Ansamblul „Hora Desnăţuiului” din Bârca a primit ropote de aplauze din partea publicului. Aportul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj a fost consistent, sala arhiplină dovedind că efortul a meritat. «Este, de fapt, un proiect de parteneriat mai vechi. Pentru că, aici, la Bârca, am realizat multe lucruri bune. Am considerat că, în această zi cu semnificaţie, putem introduce şi un fascicul din acest „Dolj-n bucate”. Vorbim despre bucate de post. Întotdeauna s-a spus că, în Oltenia nu există mâncare specială. Noi am demonstrat prin acest proiect că la noi se poate şi avem feluri de mâncare, care ar trebui tratate cu mare atenţie şi avem, iată, gospodine foarte pricepute. Am făcut cam de toate: de la slujba de Hram, masa de Hram, „Dolju-n bucate” şi, desigur, un spectacol minunat, unde veţi vedea un ansamblu frumos, tânăr, creat recent, dar care promite foarte mult şi cred că, la ora aceasta, este unul dintre cele mai bune din Dolj. Graţie celei care îi coordonează pe copii, Marga Chiurtu», ne-a precizat Amelia Etegan, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.
„Dacă suntem uniţi, putem merge mai departe”
Prăjituri de post, salate, mâncare de dragavei, pâine azimă, turte în ceaun, plăcintă cu dovleac, mâncare de praz au fost doar câteva dintre creaţiile culinare ale gospodinelor din Bârca, ce au decis că este foarte firesc să prezintă publicului aflat la manifestări mâncarea tradiţională a zonei. «Am stabilit în şedinţă de Consiliu Local ca Zilele comunei să se desfăşoare odată cu Hramul bisericii din localitate şi atunci am decis să legăm, cumva, toate aceste activităţi. Tocmai în ideea de a reuşi să implicăm cât mai mult comunitatea, prin biserică, şcoală, administraţie. Dacă suntem uniţi, putem merge mai departe. În prima zi, am lăsat în seama Bisericii să ţină manifestarea. Apoi, să desfăşurăm un spectacol folcloric pentru a arăta şi valoarea tinerilor. Mâine (n.r. – azi), în parcul din comună se va derula un program de festivităţi, culminând cu un recital al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova. Trebuie să mulţumesc şi sponsorilor care ne-au acordat un sprijin important. Vorbim d e Oltyre, Cerealcom, magazinul Profi ce a deschis un punct de lucru şi aici, la Bârca. Bucatele sunt tradiţionale, aşa cum se făceau odată. Fiecare poate să treacă pe la noi, să le deguste şi să reînviem tradiţia», ne-a declarat Cristinel Urtilă, primarul comunei Bârca.
O ediţie reuşită
Azi, începând cu ora 15.00, localnicii, şi nu numai, vor putea urmări un spectacol folcloric, pe scena amenajată în parcul comunal, oferit de ansamblurile „Hora Desnăţuiului” al Casei de Cultură „Adrian Păunescu” Bârca, „Muguraşul” Şimnicu de Sus, „Izvoraşul” Bratovoieşti, Grupul vocal „Oltenaşi cu oltencuţe” al Palatului Copiilor Drobeta-Turnu Severin şi cu participarea extraordinară a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” şi a soliştilor Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu, Marius Măgureanu, Lavinia Bârsoghe, Liliana Popa, Manuela Motocu, Cristian Bănăţeanu, Ciri Mayer, Liviu Dică, Aneta Şişu.
De departe, generaţia tânără este cea care a arătat că viitorul localităţii este asigurat. Prinşi în activităţi didactice şi extracurriculare, elevii din Bârca dau certitudinea că eforturile lor sunt răsplătite, că munca nu este în zadar, dar mai ales că optimismul părinţilor este de deplin justificat. Bustul poetul Adrian Păunescu amplasat în faţa Casei de Cultură din localitate este cu siguranţă de bun-augur şi ne dă tuturor încrederea că lucrurile frumoase se petrec mult mai des sub ochii noştri decât am fi dispuşi să vedem.