La Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” s-au deschis, ieri, lucrările celei de-a IX-a Conferinţe Internaţionale „Stat şi Societate în Europa”, eveniment ce abordează subiecte din sferele istorie şi relaţii internaţionale, studii culturale şi europene, diplomaţie şi ştiinţe sociale, artă iconografică, securitate în regiunea extinsă a Mării Negre. Peste 100 de profesori şi cercetători participă cu lucrări, reprezentând instituţii din 15 ţări: S.U.A., Federaţia Rusă, Canada, Cehia, Italia, Spania, Grecia, Turcia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Armenia, Republica Moldova, Georgia şi, bineînţeles, România. Comunicările vor fi susţinute pe secţiuni, până luni, 1 noiembrie, urmând a fi reunite apoi în lucrarea „Românii în istoria Europei” şi în volumul „Journal of Humanities, Culture and Social Sciences”, editat în limba engleză, care vor fi lansate până la ediţia viitoare a conferinţei, din 25-27 octombrie 2017.
„Este a IX-a ediţie a acestei conferinţe – nu ştiu dacă sunt multe sau puţine până acum, însă sunt din ce în ce mai importante, iar importanţa lor este dată de dvs., de numărul mare de participanţi care vin şi prezintă comunicări”, le-a spus invitaţilor, ieri, în deschiderea oficială a Conferinţei Internaţionale „Stat şi Societate în Europa”, Lucian Dindirică – managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”. Instituţia este organizatoare a evenimentului, având parteneriate de tradiţie cu Universitatea din Craiova (Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Facultatea de Teologie Ortodoxă), Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (Secţia de Ştiinţe Arheologice şi Istorice) şi Academia Română – Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor” din Craiova.
Un cuvânt de salut a transmis, cu acest prilej, şi prof. univ. dr. Ioan Scurtu, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. „Transmit iniţiatorilor şi organizatorilor acestei conferinţe plăcerea mea de a putea veni la această activitate cu un program atât de bogat şi cu o participare atât de numeroasă. Sunt convins că vor fi zile rodnice pentru ştiinţa şi pentru cultura românească”, a spus domnia sa. De altfel, prof. univ. dr. Ioan Scurtu a şi deschis lucrările conferinţei, cu o comunicare pe tema falsificării istoriei Primului Război Mondial. Tot la deschiderea oficială de ieri, părintele Ion Reşceanu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Craiova, a amintit că manifestarea se desfăşoară într-o zi importantă – praznicul Sfântului Dimitrie cel Mare, patronul spiritual al oraşului nostru, şi că, prin anvergura pe care o are, „aşează Craiova pe harta evenimentelor culturale şi ştiinţifice foarte importante din arealul sud-est european”.
Pe de altă parte, prof. univ. dr. Gheorghe Onişoru, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, a apreciat atât iniţiativa, cât şi perseverenţa organizatorilor acestui eveniment de talie internaţională. „Iată că suntem la a IX-a ediţie a unei conferinţe care a plecat de la un grup de iniţiativă, cu câţiva oameni cu suflet mare. Iar anul acesta sunt mai mult de zece ţări reprezentate aici, deci putem vorbi de o conferinţă internaţională în adevăratul sens al cuvântului. Ştiu de la ediţiile anterioare că nivelul ştiinţific e întotdeauna foarte înalt aici, au fost discuţii foarte interesante, iar publicarea comunicărilor în volum, în limba engleză, nu face decât să ridice nivelul acestei conferinţe. Sper că ea va aduna aici tot mai mulţi istorici, filologi, arheologic, teologi, politologi şi oameni cu alte specializări”, a declarat istoricul.
Conferinţa Internaţională „Stat şi Societate în Europa” continuă, zilele următoare, cu susţinerea de comunicări în plen şi pe secţiuni, dezbateri ale reputaţilor specialişti din centrele academice şi universitare din ţară, lansări de cărţi. Astăzi, la ora 10.00, publicul este invitat în Sala „Acad. Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” la lansarea lucrării „Turcia de la Ataturk la Erdogan” (Ed. Cetatea de Scaun) – autor Ionuţ Cojocaru.