Franks: „Mi-aş dori să spun că navigarea este una lină, dar nu pot”

0
369
Jeffrey Franks

Eforturile României din ultimii trei ani nu au fost suficiente pentru ca ţara noastră să-şi permită să nu acorde o mare atenţie obstacolelor din viitor, afirmă Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, menţionând că ţările care acum „navighează lin” au în spate mult mai mulţi ani de reforme: „Mi-aş dori să spun că, datoriă tuturor eforturilor de până acum, navigarea este una lină, dar nu pot să spun asta. Trăim vremuri dificile şi, dacă vă uitaţi în jurul lumii, vă daţi seama că în spatele navigării line stau mulţi ani sau chiar decenii de reformă, care au condus statele în poziţia de a nu mai fi vulnerabile”. Franks a dat ca exemplu Germania şi Brazilia, chiar unele state asiatice, şi a spus că „o navigare lină” în România ar putea avea loc în cinci-zece ani.

Protecţia României faţă de instabilitatea pieţelor financiare nu trebuie să fie perfectă, ci suficientă, pentru ca ţara să nu devină printre cele mai vulnerabile şi următoarea victimă a pieţelor, susţine Jeffrey Franks. El a spus că, de obicei, pieţele se întreabă care este următorul stat care va cădea şi le vânează pe cele vulnerabile. Un astfel de scenariu s-a întâmplat, deja, în ţări precum Grecia, Portugalia şi Irlanda.

Oficialul FMI a arătat că politica economică din România trebuie să vizeze trei domenii principale, pentru a preveni situaţii în care să devină o victimă a pieţelor. Primul se referă la eliminarea celor mai importante slăbiciuni ale economiei, al doilea la asigurarea unor fonduri tampon (buffers), prin care sistemul financiar să fie protejat, iar al treilea vizează respectarea strategiei pe termen lung. În ceea ce priveşte primul punct, cel al slăbiciunilor, Franks a arătat că situaţia României din prezent este una bună, în special în comparaţie cu cea de acum trei ani: „Am avut deficitul fiscal care ameninţa să explodeze, deficitul de cont curent ajunsese la 13-14% din PIB şi existau riscuri că sectorul financiar urma să fie lovit foarte tare. După trei ani, cred că trebuie să fim mulţumiţi că vedem că aceste vulnerabilităţi au fost redresate în mod substanţial”.

Autorităţile române nu au făcut suficiente progrese în ceea ce priveşte reforma în companiile de stat, care sunt ca o minge de plumb ce trage economia în jos, afirmă Jeffrey Franks: „Referitor la ineficienţa companiilor de stat, nu am înregistrat un progres suficient. Aceste companii sunt ca o minge de plumb, care ar trebui să stimuleze creşterea economică, nu să o tragă în jos”.