Icoana Maicii Domnului Pantanassa de la Segarcea ajunge la Calafat

0
575
O icoană coborâtă din Muntele Athos încălzeşte inimile şi domoleşte suferinţele într-o parohie de ţară din judeţul Dolj, la Segarcea. Un preot cu sufletul arzând de credinţă, Dumitru Pătra, simte o mare bucurie să le descopere oamenilor binefacerile minunate pe care le aduce, în tot locul în care merge, această sfântă icoană, Maica Domnului Pantanassa.
În lumina roşiatică a asfinţitului, care mângâie dealurile cu cele mai frumoase podgorii din ţară, la Segarcea, clopotul bisericii „Sfântul Gheorghe” îi cheamă pe oameni la rugăciune. Nu e seară în care uşile acestui sfânt locaş să nu fie larg deschise, iar preotul paroh, Dumitru Pătra, să nu îi aştepte, răbdător, pe enoriaşi la slujbă.
În mijlocul bisericii se află cel mai de preţ odor. Cu candelele licărinde şi înfăşurată cu un şnur din mătase roşu, cu ciucure, icoana Maicii Domnului Pantanassa îi întâmpină pe oameni, care nici ei nu uită ca, mai întâi de toate, să-şi plece genunchii şi să-i aducă prima închinăciune.
„De când a fost adusă în biserica noastră, oamenii spun că simt un mare ajutor şi mângâiere. În fiecare seară, după tipicul Sfântului Munte Athos, săvârşim slujba Paraclisului şi este o mare bucurie pentru enoriaşii noştri să participe. Ei spun că simt putere după ce participă la această sfântă slujbă”, mărturiseşte părintele Dumitru.
Pictată cu binecuvântări şi ajutorul oamenilor de bine
Icoana Maica Domnului Pantanassa a fost adusă la Segarcea într-o zi de iarnă, la începutul lui decembrie, anul 2017. Familia părintelui paroh trecuse printr-o mare încercare şi inima preotului Dumitru Pătra era cuprinsă de tristeţe. Sosirea icoanei la biserică fusese atunci ca lumina unei prime dimineţi de primăvară, după o iarnă grea, neprietenoasă.
„Eu mi-am dorit ca această icoană, care a fost pictată cu binecuvântări şi cu ajutorul multor oameni de bine, să ajungă la un spital oncologic din Craiova, un spital în care sunt trataţi copiii bolnavi de cancer, ca preoţii să poată să ia lumină de la candele şi să le mai uşureze durerile. În cele din urmă, icoana Maicii Domnului Pantanassa a rămas în biserica noastră, ca să ne fie ajutor şi sprijin”, povesteşte părintele de la Segarcea.
A fost aşezată în biserică, pe data de 10 decembrie 2017, şi, de atunci, a fost cinstită neîncetat cu slujbe şi rugăciuni. 
Închinarea pe mare
De-a dreptul emoţionantă este povestea pe care o poartă cu sine această icoană, poveste pe care oamenii locului o cunosc prea bine. Sosirea Maicii Domnului Pantanassa într-o parohie de ţară, din câmpia Doljului, este legată de suferinţele unei copile.
Întâmplarea a făcut ca Elena, pe numele său, cea mai micuţă dintre copiii părintelui Dumitru Pătra, să se îmbolnăvească grav. Durerea pe care o resimţea în corpuşorul său fragil era aşa de mare că părinţii au decis să ceară, pe lângă ajutorul medicilor care se arătau neputincioşi, şi ajutorul călugărilor de la Sfântul Munte. Micuţa Elena a suportat cu greu drumul până în Grecia. Pe un vas de croazoieră, în mijlocul apelor mării, fetiţa s-a închinat icoanei Maica Domnului Pantanassa (Izbăvitoarea tuturor) şi a simţit imediat cum durerile bolii se domolesc.
„Din momentul la care s-a închinat, Elena nu a mai simţit suferinţele care îi sfârtecau trupul, iar frica a părăsit-o. S-a schimbat foarte mult şi a fost o bucurie generală să vedem cum rugăciunea lucrează”, povesteşte, cu inima deschisă, părintele Dumitru. Numai că această fericire nu a durat mult şi, după trei săptămâni, inima micuţei Elena a încetat să mai bată. La câteva luni după plecarea la ceruri a copilei, cu binecuvântările părinţilor de la Sfântul Munte, a fost pictată o copie a icoanei, cea care a fost adusă la Segarcea.
Icoana se află în procesiune la malul Dunării
Chiar în această după-amiază, icoana Maicii Domnului Pantanassa de la Segarcea străbate drumurile golite de toamnă, din câmpie, şi ajunge până la malurile Dunării. Preotul Dumitru Pătra nu precupeţeşte nici un efort când este vorba de credinţă şi, iată-l, astăzi, într-o procesiune cu sfânta icoană la bisericile din Calafat.
„Părintele Alexandru Anghel Roman de la Catedrala Independenţei din Calafat şi-a dorit mult să mergem cu icoana şi la biserica lui. Am răspuns cu mare bucurie acestei chemări şi, în seara de vineri, vom fi prezenţi acolo”, a precizat acesta.
Când soarele coboară în apele fluviului, icoana va intra în municipiul Calafat. Va fi întâmpinată de preoţi şi va vizita toate cele patru biserici care există aici, oprindu-se la Catedrala Independenţei, cu hramul Sfântul Nicolae. O slujbă de priveghere va fi oficiată în cinstea icoanei, care va rămâne la închinare pentru enoriaşi până în ziua de duminică, când se va întoarce acasă, în biserica de la Segarcea.
În luna mai, preotul Dumitru Pătra a plecat în prima procesiune cu această icoană minunată, oferind-o spre închinare enoriaşilor din satul Panaghia, comuna Sălcuţa. Pe acolo pe unde trece, icoana Maica Domnului Pantanassa se lipeşte de sufletele oamenilor şi nu mai pleacă niciodată.