Primăria Călărași extinde canalizarea cu încă 25 de kilometri

0
803

Vești bune pentru locuitorii comunei Călărași: autoritățile au pus la dispoziția Companiei de Apă Oltenia toate documentele solicitate, iar compania a scos la licitație extinderea rețelei de canalizare și în satul Sărata. Este vorba de o conductă pentru colectarea apelor menajere pe o distanță de 25 de kilometri, care va fi executată în continuarea masterplanului de apă și canal. Până acum, rețeaua de apă și canalizare a localității a avut nevoie de o investiție de 7,7 milioane de lei, bugetul fiind asigurat tot din fonduri comunitare.

Apa și canalizarea menajeră nu mai reprezintă demult un deziderat pentru localitățile Doljului, marea majoritate a acestora reușind să introducă aceste rețele de infrastructură. Localitățile care nu și-au atins acest scop mai au o șansă prin masterplanul județean, care a ajuns la faza II. Localitatea Călărași se numără printre comunele înscrise în această cursă, solicitarea fiind pentru o extindere a rețelei de canalizare cu încă 25 de kilometri. „Ne-am propus să închidem apa și canalizarea în Călărași, adică să avem asigurat accesul la aceste două utilități pentru toți locuitorii din comuna noastră. Ne-a mai rămas o parte din localitate, și în Călărași, dar și în Sărata, unde nu există până acum canalizare și am făcut tot posibilul să nu ratăm această nouă șansă, care ar putea fi ultima, de a conecta toată localitatea la apă și canalizare. Deja vorbim despre un confort obligatoriu chiar și la noi, la sate, fiindcă sunt destul de mulți oameni care ne întreabă când vor avea și ei parte de canalizare pe stradă pentru a-și putea face amenajări acasă”, a spus primarul localității Călărași, Vergică Șovăilă.

Canalizarea va ajunge și în satul Sărata

Autoritățile precizează că va fi vorba de o extindere a canalizării realizate în anii din urmă. Mai precis, vor fi introduși 25 de kilometri de conducte noi, care vor prelua apa menajeră din gospodăriile aflate pe mai multe străzi din comună. „Canalizarea cea nouă va ajunge în satul de centru, la Călărași, unde mai avem de realizat o porțiune de 10 kilometri, iar restul în satul Sărata, unde nu s-a început deloc nici o astfel de lucrare și vom merge peste tot. Noi am predat toate documentele necesare și colaborăm în continuare cu Compania de Apă Oltenia care se ocupă de licitarea lucrărilor, iar din informațiile pe care le avem de la dânșii se pare că deja s-a lansat aplicația pentru căutarea firmei care va face lucrările de infrastructură”, a mai spus primarul Vergică Șovăilă. În ceea ce privește rețeaua de apă, autoritățile au precizat că întreaga comună a fost racordată la un sistemul de alimentare cu apă, aceasta fiind livrată populației din puțuri forate la mare adâncime. Sunt branșate 600 de gospodării, consumul acestora fiind facturat de CAO la prețul de 3,80 de lei pe metrul cub de apă.

Cinci locuri de joacă au fost montate în parcuri și școli

Copiii din Ostroveni au fost întâmpinați cu mici surprize în prima zi de cursuri: obișnuitele locuri de joacă au fost dotate cu piese de mobilier și pentru distracție noi și viu colorate. „Le-am achiziționat în această vară, dar ne-am propus să fie gata până când se întorc copiii la școală. Și așa am și făcut. Când au venit în prima zi de școală, i-am condus acolo și au fost foarte bucuroși de cum arată noile lor locuri de joacă. A fost o bucurie și pentru noi, văzându-i cât de încântați au fost să le încerce pe toate, aproape că uitaseră și de cursuri și emoția revederii cu colegii și profesorii. Din acest punct de vedere, este o investiție care a meritat cu prisosință”, ne-a mărturisit edilul din localitate. Cele cinci locuri de joacă achiziționate de primărie au fost montate la grădinițe și școli, dar și în câteva puncte din comună: la fântâna lui Paraschiv, cum o mai numesc localnicii, și la Liță, o altă zonă din comună. Dacă locurile de joacă din incinta școlilor sunt la dispoziția copiilor doar în timpul programului școlar, celelalte sunt disponibile tot timpul, copiii putând merge acolo cu părinți pentru a se bucura de tobogane și leagăne.

O investiție nouă la Școala nr. 1 din Călărași

Locurile de joacă au fost achiziționate din fonduri proprii și vor fi protejate cu ajutorul camerelor video, care au fost deja achiziționate de autorități, astfel încât copiii care își petrec timpul acolo să se afle permanent în siguranță. Autoritățile și-au propus, de asemenea, să asigure și iluminatul public în fiecare spațiu de joacă, micuții putând, în felul acesta, să zăbovească un timp mai îndelungat, chiar și pe seară, mai ales în timpul verilor când se mai lasă răcoarea după fierbințeala de peste zi, localitatea fiind recunoscută pentru temparaturile deșertice pe care le atinge în lunile iulie și august. În altă ordine de idei, tot pentru a veni în întâmpinarea copiilor, autoritățile și-au propus să amenajeze și o toaletă interioară la școala nr. 1 din Călărași. Investiția este programată să se realizeze cu fonduri locale, în acest an și va consta într-o extindere a școlii, pe una dintre laturi, iar acolo să se amenajeze mai multe grupuri sanitare, dispuse pe fiecare etaj. În prezent, copilașii trebuie să părăsească imobilul școlii pentru a merge la toaletele care se găsesc în curte.