Nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi inechităţile salariale, o sută de angajaţi din penitenciarele craiovene au protestat, ieri, în Piaţa „Mihai Viteazul”. Aceştia au cerut demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pe care o acuză că nu aplică prevederile OUG 20/2016 deşi actul normativ include această categorie alături de ceilalţi angajaţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
La protest au participat angajaţi de la Centrul de Detenţie Craiova, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Pelendava, dar şi de la Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin, care au solicitat aceleaşi drepturi cu cele ale angajaţilor din sistemul de apărare. Sindicaliştii reclamă faptul că au acumulat, anual, peste 180 de ore suplimentare de muncă.
„Protestăm în primul rând din cauza inechităţilor care au apărut în urma interpretării Ordonanţei 20/2016. Toţi lucrătorii din sistemul de apărare şi ordine publică au primit drepturile salariale. Excepţie au făcut angajaţii din penitenciare, cu toate că în ordonanţă suntem prinşi şi noi. La nivelul penitenciarelor s-a ajuns undeva la peste un milion de ore suplimentare în condiţiile în care nu pot fi plătite. Lipsa de personal determină aceste ore suplimentare”, a declarat comisar-şef de penitenciare Radu Şchiopu, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea” Dolj.
„Suntem nevoiţi să improvizăm, să păzim deţinuţii cu alţi deţinuţi”
Angajaţii din penitenciare afirmă că lucrează în aceleaşi condiţii pe care ministrul Justiţiei le deplânge în ceea ce-i priveşte pe deţinuţi. Cu toate acestea, potrivit sindicatelor, nu există un plan concret de îmbunătăţire a condiţiilor de lucru pentru personal, deşi ANP s-a angajat la aceasta prin Acorduri Colective succesive.
„Suntem nevoiţi să improvizăm, să păzim deţinuţii cu alţi deţinuţi. Referitor la condiţiile de muncă, nu avem condiţii minime de igienă. Colegii noştri lucrează în aceleaşi condiţii ca şi deţinuţii. Clădirile sunt foarte vechi. Avem penitenciare care sunt construite în urmă cu mai bine de o sută de ani. Şi chiar dacă sunt penitenciare mai noi, nu s-a investit de-a lungul timpului, nu au fost aduse la un standard minimal. Un alt punct pe care l-am avut în vedere: personalul este expus în permanenţă la diverse forme de agresiune verbală, uneori şi fizică”, a precizat Laviniu Bran, preşedintele sindicatului „Pajura”.
Protestele continuă
Referitor la protestele de ieri, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a precizat într-un comunicat de presă că, în conformitate cu statutul funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, lucrătorii din sistem au dreptul să se asocieze în organizaţii sindicale şi asociaţii profesionale. „În exercitarea drepturilor sindicale aceştia nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activităţii. Formele de protest exprimate în context legal, fără afectarea siguranţei penitenciarelor şi cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate, reprezintă drepturi legale ale funcţionarilor publici cu statut special”.
Potrivit ANP, în primele opt luni ale anului au ieşit din sistem 1.000 de angajaţi, ceea ce a îngreunat planificarea şi asigurarea unui număr eficient de lucrători pentru desfăşurarea activităţii, iar conducerile din penitenciare trebuie să folosească resursele umane de care dispun astfel încât să evite depăşirea plafonului de 180 de ore suplimentare. „În acest sens, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a solicitat conducerilor unităţilor penitenciare folosirea judicioasă a resurselor umane avute la dispoziţie astfel încât să se respecte prevederile Acordului Colectiv privind raporturile de serviciu prin dispunerea unor măsuri administrative şi organizatorice legale care evite depăşirea plafonului de 180 de ore suplimentare”, se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Sindicatele din penitenciare au anunţat că vor acţiona în judecată Guvernul pentru recuperarea sumelor de bani datorate şi că vor continua protestele, pe termen nelimitat, până la soluţionarea revendicărilor.