O selecție de 80 de imagini, din cele câteva sute care au fost realizate pe parcursul unei cercetări etnofolclorice a echipei Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, redă vizitatorului Galeriei de Artă „Cromatic” tradiția și creația populară a două dintre cele mai reprezentative comune ale județului: Goicea și Bârca. Vernisată ieri, expoziția fotodocumentară „Satul doljean – ieri şi azi” a fost însoțită nu numai de bucuria participanților de a (re)descoperi satul doljean contemporan, ci și de joc și voie bună, grație programului artistic prezentat de membri ai Ansamblului Folcloric „Marin Chisăr” din Goicea, soliști vocali și instrumentiști. Evenimentul a fost realizat cu susținerea Consiliului Județean Dolj, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Goicea, Primăria și Consiliul Local Bârca.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (C.J.C.P.C.T.) Dolj a continuat și pe parcursul acestui an proiectul de cercetare de teren cu tema „Tradiția și creația populară în satul românesc contemporan – zona etnografică Dolj”, început în toamna anului 2006, două dintre cele mai reprezentative comune ale județului făcând obiectul acestui demers: Goicea și Bârca. Ca de fiecare dată, echipa de specialiști ai instituției a avut ca obiectiv cultura populară ca fenomen viu în dinamica actuală, creatoare a tradiției, abordând acest fenomen pe trei segmente: moștenirea etnoculturală, realitatea etnografică și folclorică actuală, activitatea cultural-artistică grefată pe tradiția și creația populară. Rezultatele studiului, pe lângă îmbogățirea arhivei instituției, au făcut obiectul expoziției fotodocumentare „Satul doljean – ieri și azi”, vernisată, ieri, la Galeria de Artă „Cromatic”.
Două spații și o singură comunitate surprinse în sute de imagini
„În cei opt ani de derulare a proiectului nostru de cercetare am ajuns în peste 30 de comune și sperăm să trecem prin toate localitățile Doljului. De data aceasta, vizate au fost Goicea și Bârca, despre care noi știam multe lucruri, dar nu atâtea câte am descoperit mergând la fața locului. Intenția echipei de cercetare a instituției noastre este aceeași în toate comunele – să descopere fapte de cultură tradițională care mai există în momentul de față și să vadă ce poate reînvia ca tradiție populară. Expoziția vorbește amănunțit despre ce am descoperit. Avem sute de fotografii, care nu au încăput pe simezele noastre, dar care pot fi oricând văzute în arhiva instituției”, a precizat la deschiderea expoziției Nicolae Dumitru, referent în cadrul C.J.C.P.C.T. Dolj.
Expoziția prezintă meșteșuguri populare care se mai păstrează astăzi în cele două comune, oameni ai locului care au ceva de spus în comunitatea sătească, dar și edificii mai importante ori elemente de arhitectură. „Am unit într-o singură expoziție cele două spații, Bârca și Goicea, pentru că acolo este, de fapt, o comunitate, foarte mulți oameni sunt înrudiți. Localitățile sunt în același spațiu geografic, sunt legate prin tradiție, prin viață spirituală și culturală. De acolo, din Bârca și din Goicea, au plecat oameni care au avut sau au un cuvânt de spus în societate”, a menționat Amelia Etegan, manager al instituției organizatoare.
Goicea vrea să reia, la anul, Festivalul „Marin Chisăr”
Dacă pentru Bârca reprezentativă este Galeria de Artă „Ghiță Mitrăchiță” de la Casa de Cultură „Adrian Păunescu” – acolo unde, în această toamnă, urmează a fi lansat un album dedicat pictorului naiv, Gheorghe Potbăniceanu pe numele său real –, la Goicea atenția se îndreaptă către Ansamblul Folcloric „Marin Chisăr”, condus de neobositul coregraf Marin Stârcu și acompaniat de Taraful lui Eugen Bubulică. Prezent la vernisajul expoziției, primarul comunei Goicea, Dumitru Viorel Marcu a vorbit despre tradițiile păstrate și despre încercarea de a pune și mai mult în valoare figura lui Marin Chisăr.
«Nu ne-am uitat tradițiile… Avem și marea șansă că în localitate este coregraful Marin Stârcu, un om inimos, de inițiativă, care face ca Ansamblul „Marin Chisăr” să existe și să ne reprezinte la nivel județean și nu numai. Am discutat în ultima ședință a Consiliului Local și am decis ca o stradă a comunei să poarte numele rapsodului Marin Chisăr. De asemenea, ne propunem ca de anul viitor să reluăm – dar la Goicea, nu la Craiova – Festivalul „Marin Chisăr”», a anunțat Dumitru Viorel Marcu, de opt ani primar al comunei Goicea, după 40 de ani de activitate pedagogică, dintre care 28 ca director al școlii din comună. Cu același prilej, primarul s-a referit la investițiile făcute în ultima vreme, potrivit acestuia localitatea reușind să absoarbă în ultima perioadă 3,5 milioane euro, fonduri europene.
***
Lumea satului, cu obiceiurile ei, cu întreaga pleiadă de meșteșugari – tâmplari, fierari-potcovari, dogari, țesătoare, cizmari, frizeri, cu lumânari și gorniști, rapsozi populari și condeieri, cu localurile ei de școli și biserici, monumente ale eroilor și cimitire, rămâne de descoperit pe simezele Galeriei de Artă „Cromatic” ale C.J.C.P.C.T. Dolj timp de două săptămâni. Accesul publicului este liber – zilnic, de luni până vineri, între orele 9.00 și 16.00. Printre primii vizitatori s-au numărat, ieri, copiii Centrului social multifuncțional „Best Life” pentru copiii dezavantajați social al Arhiepiscopiei Craiovei.