“Ambasadorii nonviolenţei”, proiect implementat de DJST Dolj

0
416

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj derulează, în perioada 1 mai 2012 – 31 decembrie 2012, proiectul “Ambasadorii nonviolenţei”, proiect cu finanţare europeană. Acesta face parte din cadrul programului Tineret în Acţiune – Acţiunea 5.1- Întâlniri ale tinerilor şi ale responsabililor de politici de tineret.

Potrivit organizatorilor, proiectul “Ambasadorii nonviolenţei” a fost creat pentru a continua şi extinde activităţile proiectului “Andrei”, derulat de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj şi premiat la Gala Premiilor Participării Publice, în anul 2011. Acesta îşi propune să încurajeze cooperarea factorilor de decizie din domeniul tineretului şi sportului pentru a elabora modele de bună practică de combatere a violenţei în rândul tinerilor. “Obiectivele proiectului sunt: dezvoltarea abilităţilor de comunicare, mobilizare şi lucru în echipă a 30 de tineri, pe tema combaterii violenţei în rândul tinerilor; formarea unui număr de 18 tineri ca Ambasadori ai nonviolenţei; sensibilizarea actorilor cheie – autorităţi publice, societatea civilă, mass-media – cu privire la problema violenţei în rândului tinerilor; dar şi creşterea gradului de informare pentru 5.000 de tineri în ceea ce priveşte alternativele de interacţiune nonviolentă şi metodele de prevenire a violenţei”, a declarat Origen Staicu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj.

“Unul din obiectivele noastre este acela de a reduce fenomenul violenţei”

Ideea implementării proiectului “Ambasadorii nonviolenţei” a venit în urma unui eveniment tragic în urma căruia elevul craiovean Andrei Goreci – voluntar în cadrul DJTS Dolj şi-a pierdut viaţa. “Ne dorim ca proiectul să fie unul de mare impact, pentru că violenţa este un fenomen din ce în ce mai prezent în societatea românească şi în viaţa tinerilor în special. Unul din obiectivele noastre este acela de a reduce fenomenul violenţei. Cum putem face acest lucru? Prin prezentare de alternative – sport şi artă. Din acest motiv am selectat 18 ambasadori – tineri cu aptitudini deosebite în sport şi artă. Considerăm că prin mesajele pe care aceşti tineri le vor transmite în toate judeţele Olteniei, vom atrage atenţia că există şi altceva decât mai bun decât violenţa. Ne-am alăturat sportului pentru că principiile olimpicilor sunt adevărate directive cu privire la reducea violenţei. Continuăm proiectele de acest gen prin partenerii noştrii. Este vorba de un proiect numit <<Bază>> care presupune să creăm o bază de date la nivelul regiunii cu toate proiectele care urmăresc combaterea şi reducerea violenţei. În urma activităţilor derulate până acum a văzut că încă nu există coerenţă şi unitate”, a declarat Diana Neamţu, expert pe probleme de tineret în cadrul DJTS Dolj.

  “Ambasadori în misiune” este o campanie de promovare a unor modele de bune practici şi a unor potenţiali vectori de imagine pentru viitoare proiecte de tineret în Craiova, Tg. Jiu, Drobeta Turnu Severin, Slatina, Râmnicu Vâlcea. Campania va fi susţinută de tinerii Ambasadori ai nonviolenţei, coordonaţi de personalităţi ale sportului doljean, cuprinzând dezbateri, evenimente cultural – sportive stradale, distribuire de materiale informative, întâlniri cu autorităţi publice locale”.