Parcul Corniţoiu, pregătit să devină Dracula Park

1
2200
Parcul Corniţoiu va fi amenajat ca un mare parc de distracţii pentru copii. Construcţia şi amenajarea spaţiului de aventură costă 24 milioane de lei şi va fi realizat  în mai puţin de doi ani. Mai întâi, zona va fi curăţată de vegetaţie şi de copacii uscaţi, apoi va fi dotată cu spaţiile de joacă tematice, dintre care nu va lipsi nici Castelul lui Vlad Ţepeş.
Autorităţile locale au finalizat studiul de fezabilitate al viitorului Dracula Park şi îl supun, joi, spre aprobarea consilierilor municipali, care se întrunesc în şedinţă ordinară. Potrivit documentaţiei, costurile se ridică la 24 milioane de lei, iar lucrările de amenajare urmează să se întindă pe parcursul a 20 de luni.
Locul nu mai seamănă a parc
Potrivit autorităţilor, terenul de 35 de hectare şi-a pierdut valoarea de spaţiu verde, fiind acum doar un teren insalubru: arborii nu au mai fost toaletaţi şi sunt invadaţi de plante dăunătoare, iar vegetaţia spontană a crescut peste tot. Din cauză că în incinta fostului parc se mai găsesc mici izvoare, au apărut zone mlăştinoase, pe alocuri. Aleile sunt din pământ, iar unele zone sunt folosite ca locuri de parcare. Mobilierul urban lipseşte, nu se găsesc coşuri de gunoi şi nici stâlpi de iluminat. „Zona studiată şi-a pierdut din atractivitate datorită sălbăticirii vegetaţiei şi a unui set clar de obiective şi măsuri pentru îngrijirea vegetaţiei şi a circulaţiilor publice. Totodată, lipsa unor activităţi caracteristice activităşilor de loisir a condus la scăderea interesului publicului de a-şi petrece timpul liber în mijlocul naturii”, spun reprezentanţii municipalităţii. 
Intrarea principală va fi pe strada „Toporaşi”
Pentru amenajarea Dracula Park, arhitecţii au propus două scenarii de lucru, dintre care unul mai puţin costisitor, iar celălalt mai scump. În ambele cazuri, construcţia este planificată să se realizeze în două etape distincte. În prima etapă, pe pune accent pe amenajarea peisagistică a amplasamentului, iar în etapa a doua pe dotarea parcului conform tematicii. Accesul în Dracula Park se va face printr-o alee principală, care se va găsi pe strada Toporaşi (aici se va găsi şi un info point), şi cinci intrări secundare, dintre care trei – pe strada Parângului, una pe strada George Enescu şi încă una în zona blocurilor de locuinţe. Toate aleile de acces vor fi pavate cu piatră naturală şi se vor amenaja şi 40 de locuri de parcare pentru vizitatori, care se vor regăsi de-a lungul străzii Pârâului şi vor fi realizate din dale înierbate.
Arborii subţiri şi uscaţi vor fi tăiaţi
Mai întâi, terenul va fi curăţat de vegetaţie spontană şi de resturile menajere şi va fi împrejmuit cu plasă dublată de gard viu. Specialişti propun ca toţi arborii şi arbuştii cu circumferinţa mai mică de 10 cm să fie tăiaţi, acolo unde situaţia o impune. Specialiştii recomandă ca toate aceste defrişări să se facă sub observaţia unui horticultor, cel care va supraveghea şi plantările de noi arbori ornamentali (200 de bucăţi), plante căţărătoare, gard viu, flori, iar în zonele verzi – trifoi. Tot în incinta parcului, vor fi amenajate două cişmele cu apă potabilă şi opt toalete publice, dintre care una pentru persoanele cu dizabilităţi. Parcul va beneficia de toate instalaţiile de utilităţi – de apă, canalizare, instalaţie electrică şi reţea de wi-fi în 10 puncte. 
Castelul lui Vlad Tepeş şi Casa bântuită
Parcul va fi dotat apoi, în a doua etapă, cu spaţiile de joacă adecvate tematicii. În primul rând, accesul principal va fi amenajat astfel încât să corespundă tematicii de Dracula Park. Castelul lui Vlad Ţepeş, care este propus în ambele scenarii de lucru, va fi cea mai mare contrucţie a parcului – 36 metri pătraţi. Arhitecţii propun şi multe alte locuri de atracţie, precum Casa bântuită, Casa piticilor, Satul piticilor – care se va întinde pe 135 de metri pătraţi şi Casa vrăjitoarelor. Între atracţiile spaţiului de distracţii, se numără multe carusele care îi vor bucura pe copii: o roată paronamică mare – cu o înălţime de 30 de metri şi 18 cabine pentru amatorii distracţiei la înălţime; un carusel pentru adulţi – cu o înălţime de 4,5 metri şi 20 de locuri; un carusel de tip caracatiţă, cu înălţimea de 5 metri şi 36 de locuri; un carusel pentru copii – cu înălţimea de 5,4 metri şi 24 de locuri; un carusel ceşti fermecate – cu înălţimea de 3,5 metri şi 36 de locuri.
30 de statui în mărime naturală
În parcul de distracţie Dracula Park, va mai fi amenajat un mini trenuleţ pentru copii – cu 4 cabine, trei trambuline electrice – cu patru locuri, 12 maşinuţe electrice tamponabile, echipamente de fitness – 10 bucăţi şi o maşină a vânătorilor de vampiri. Locul de distracţii va fi dotat, de asemenea, cu 30 de statui în mărime naturală, care vor fi şi ele inspirate de temetica Dracula Park. Va fi amenajată, de asemenea, şi o fântână tematică, cu o înălţime de 19 metri. Vor fi amplasate 30 de pergole de lemn, 50 de băncuţe din lemn şi 50 de coşuri de gunoi metalice. 

1 COMENTARIU

  1. din serialu’ ‘facem lucruri aiurea’ … ca si parcu’ din lunca, de nu merge nimeni prin tiganie … de tuns tufisurile si taiat copacii uscati prin oras nu se ocupa, incep sa construiasca momai de plastic prin balarii, sa aiba unde sa se usureze conlocuitorii mai cu placere …

Comments are closed.