Günther Oettinger, comisar european: În reţelele de socializare nu sunt controlate defăimările şi instigările la ură

0
81

Gunther OettingerComisarul european pentru economia şi societatea digitală Günther Oettinger a declarat ieri, la Bucureşti, că în reţelele de socializare nu sunt controlate defăimările, minciunile, discursul instigator la ură şi atunci se pune întrebarea dacă nu este nevoie de un control.

Prezent la o conferinţă organizată de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Culturii, Günther Oettinger a vorbit despre securitatea digitală în contextul dezvoltării infrastructurii digitale europene şi a spus că există un pericol foarte mare ca fluxul de date să fie întrerupt, să fie distorsionat, să fie distrus, datele să fie furate şi manipulate. “Războaiele viitorului nu vor mai fi purtate cu tancuri sau cu suliţe, ci se vor purta în reţele. De aceea importanţa siguranţei cibernetice este un foarte mare”, a spus el, referitor la revoluţia tehnologică digitală. “Viitorul digital va cuprinde nenumărate platforme online şi reţele de socializare sau motoare de căutare. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem astăzi este -care este cadrul de reglementare necesar pentru acest viitor digital. (…) În zona digitală, în reţelele de socializare nu sunt controlate defăimările, minciunile, discursul instigator la ură şi atunci întrebarea care se pune este că oare nu este nevoie de un control al discursului propagat pe internet, oare nu cumva trebuie să se verifice dacă discursul propagat pe internet nu degenerează, trebuie să se găsească un discurs la această întrebare”, a mai spus oficialul european.

Comisarul a vorbit şi despre pirateria online, spunând că operele pot fi furate de pe internet fără niciun fel de restricţii şi descărcate fără niciun fel de răspundere. Oettinger a mai spus că este necesară o legislaţie nouă pentru protejarea drepturilor de autor. “Astăzi la nivel european lucrăm la o legislaţie nouă în domeniul drepturilor de autor pentru că suntem de părere că numai împreună, numai dacă vom avea o legislaţie, un cadru de reglementare agregat la nivel european vom putea să respectăm toate aceste reguli în relaţia cu firme precum Google sau YouTube”, a spus comisarul.

Pe de altă parte, oficialul european a vorbit despre potenţialul “foarte mare” pe care îl are România în domeniul digital şi pe care îl poate exploata. “România are în domeniul digital un potenţial foarte mare pe care îl poate exploata cu celelalte state membre, cu Comisia Europeană pentru ca în final să se creeze o valoare adăugată şi vă invit cu acest prilej să fiţi de partea noastră pe acest drum al digitalizării”, a spus comisarul Oettinger, la o conferinţă organizată de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Culturii la Biblioteca Centrală Universitară.