Cei mai buni câini de salvare din lume fac spectacol la Craiova

0
547

cainiPână duminică, se află în desfăşurare, la Craiova, cel mai important eveniment chinologic al anului. Campionatul Mondial al Câinilor de Salvare, pe echipe, a fost deschis, joi seara, printr-o paradă a participanţilor, aplaudată la scenă deschisă de craiovenii care i-au aşteptat în Centrul Vechi. Cei mai bine antrenaţi câini din lume se află, aşadar, în oraşul nostru, putând fi admiraţi la lucru în timp ce participă la probe impresionante, extrem de dificile. De la organizare şi până la stăpânirea, echilibrul şi promptitudinea câinilor la comenzile pe care le primesc, totul este un spectacol antrenant pentru public, dar şi unul foarte important pentru concurenţi. Vedetele de azi, după ce pleacă din arena de concurs, sunt certificate să participe la misiuni reale de salvare de vieţi omeneşti.    

Este pentru prima dată când un oraş est-european găzduieşte o competiţie atât de importantă pentru lumea chinologică mondială. Campionatul Mondial al Câinilor de Salvare, pe echipe, ce se desfăşoară zilele acestea la Craiova, se bucură de o participare numeroasă. Nu mai puţin de 22 de echipe de salvare au sosit în Bănie şi aspiră la titlul mondial – Japonia (campioana Asiei), Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, România, Suedia şi Ungaria. Acestea vor concura în patru probe de concurs: obedienţă/dexteritate, căutare în dărâmături, proba de urmă şi proba de căutare persoane.

„Timp de patru zile, Craiova este primul oraş est-european care organizează un campionat mondial al Federaţiei Chinologice de Salvare. Este a doua reuşită în topul campionatelor, a fost mai fost un alt campionat mondial cu 24 de echipe. Acum sunt 22 de echipe participante, iar Craiova se situează foarte bine din punct de vedere organizatoric. Poziţia în clasament le conferă dreptul de diferite misiuni speciale. De altfel, sunt prezente la Craiova foarte multe echipe campioane şi vice-campioane mondiale. Putem să spunem că am reuşit să atragem spuma mondială a echipelor canine utilitare”, a declarat Liviu Ionescu, manager general al evenimentului de la Craiova, care se desfăşoară sub tutela Federaţiei Chinologice Internaţionale (FCI).caini (1)

Eveniment de anvergură mondială

O surpriză plăcută este participarea a multor rase de câini, pe lână cele obişnuite la astfel de concursuri – ciobănesc german şi labrador – sunt prezente şi rase de câini de vânătoare, ciobăneşti australieni, ciobăneşti de cireadă, moloşi, hovawart.

”Un campionat mondial înseamnă o mobilizare foarte mare cu toate structurile statului şi membrii Centrului Naţional de Educare Canină. Asta înseamnă 150 de voluntari implicaţi, instituţii ale statului care au venit cu logistică. Au fost foarte mulţi reprezentanţi ai organismele internaţionale chinologice care au vrut să vadă şi Craiova, Oltenia, sub aspectul turistic. Au văzut o Craiovă culturală, dar şi foarte mulţi iubitori de animale care au venit şi au aplaudat la scenă deschisă pe toţi concurenţii”, a mai spus Liviu Ionescu.

Programul este unul maraton. În fiecare dimineaţă, startul în competiţii se dă la ora 8.00. La ora 12.00 se ia o pauză până la ora 17.00, apoi reîncepe până la 20.00. Probele au loc simultan în patru zone, care au fost stabilite împreună cu comisia Federaţiei Chinologice Internaţionale (FCI), încă din luna februarie. Baza sportivă de la Cârcea este locul de desfăşurare al probei de obedienţă şi dexteritate; în zona morii vecii, de la Liceul de Chimie, se desfăşoară proba de căutare în dărâmături; lângă Aeroport, la vechea unitate militară, este proba de căutare persoane, în zona de pădure; vizavi de Aeroport, pe acel câmp, este locul unde se desfăşoară proba de urmă.caini (3)

Câinii salvatori, aplaudaţi din tribune

Ieri, pe stadionul de la Cârcea (baza sportivă fiind foarte apreciată de organizatori şi participanţi), s-a desfăşurat prima parte a probei de obedienţă şi dexteritate. Evoluţia câinilor de salvare a fost extrem de spectaculoasă, fiind încurajată şi aplaudată de spectatorii care au înfruntat soarele stând în tribune până la final.  Organizatorii ne-au explicat că exerciţiile prin care trec câinii sunt atent analizate şi notate foarte minuţios în funcţie de reacţiile acestora. Fiecare echipă, formată din trei câini cu conductorii lor şi un căpitan, a trebuit să treacă prin mai multe încercări. Câinii au fost testaţi în proba de comandă la distanţă, li s-a verificat capacitatea de intrare în spaţii închise (au trecut printr-un tub cu pânză în capăt) şi capacitatea de a trece peste obstacole (palisada). Două elemente foarte importante pentru a testa echilibrul psihologic al câinilor au fost traversarea scării (aşezată orizontal) şi a bârnei mobile.caini (5)

„Fiecare specialitate are dificultatea ei. Nu poţi să le compari, sunt lucruri diferite, specilităţi diferite. Fiecare are puncte aparent uşoare şi puncte grele. Cert este că, în unanimitate, de la observatori, reprezentanţi ai FCI şi până la participanţi, au spus că toate zonele din România sunt foarte grele. Sunt şase arbitri foarte exigenţi pentru că vorbim de un campionat mondial, asta şi pentru că următorul pas sunt misiunile reale. Dacă nu avem un câine pregătit să acţioneze în astfel de condiţii reale înseamnă că ne îmbătăm cu apă rece”, a mai spus Liviu Ionescu, unul dintre cei mai buni traineri din România.

Echipele de salvare sunt evaluate de cei mai buni şase arbitri din lume: Detlef Kühn din Germania (arbitru coordonator), Alois Russegger (Austria), Anatoly Trubchaninov (Ucraina), Walter Hoffmann (Germania), Patrick Villardry (Franţa) şi Peter Reding (Elveţia).

Echipa naţională a României aspiră la titlul mondial

Echipa de concurs a României este una dintre cele mai tinere, deşi conductorii câinilor au experienţă, participând la campionate mondiale, chiar la ultima ediţie din 2015 când au obţinut şi calificarea la următorul campionat de misiuni. „Exemplarele canine sunt însă tinere. Ele sunt la primul campionat mondial şi le ţin pumnii. Aş vrea să cred că presiunea faptului că suntem gazde nu se simte pe umerii lor şi să le transmită câinilor. Sunt zone extrem de mari, dificile şi este imposibil, pe o zonă de 50.000 de metri pătraţi, să zici că ai făcut antrenament pe terenul tău. Arbitrul poate pune obiectele oriunde, totul este contra-cronometru, în 20 de minute trebuie să intervii, să găseşti şi să salvezi şi să scoţi victimele din zonă. Aşadar, este o presiune psihologică şi mai mare pentru echipa României”, a mărturisit Liviu Ionescu.

Echipa naţională a României este coordonată de Radu Marin şi este formată din Carmen Popescu, cu labradorul retriever Oscar Liguard; Ovidiu Ionescu, cu ciobănescul belgian Life Trasilvana;  Mihnea Stănescu, cu ciobănescul belgian Joker Taz. Câinele de rezervă a fost desemnat labradorul retriever Neky Liguard. România participă la secţiunea TOP, ceea ce presupune că echipele trebuie să treacă prin toate probele de concurs.DSC00147

Cutremurul a îndoliat echipa Italiei

Drama cu care se confruntă Italia, în urma seismului care a făcut peste 260 de victime, mai ales că 27 de participanţi sunt din Peninsulă, a îndoliat şi Campionatul Mondial al Câinilor de Salvare. De altfel, peste echipamentul alb cu care au intrat în concurs, conductorii italieni au legat, pe braţ, panglica de doliu.

 „Organizaţia noastră a mers cu câini de salvare în zonă, chiar şi în acestă dimineaţă a continuat căutările. Sunt 60 de câini de salvare acolo. La cutremurul din 2009, am participat cu 110 echipe de câini. La acest campionat suntem prezenţi cu cinci echipe atât pentru probele de urmă, pentru dărâmături şi obedienţă. Organizarea este foarte bună, stadionul este perfect, pistele de căutare, de asemenea. Sprijinul oferit de voluntari este foarte important. Este o mare concurenţă aici pentru că sunt echipe bune din foarte multe ţări. Câinii de salvare sunt esenţiali în astfel de cazuri pentru că nici un alt instrument nu are posibilitatea de detectare a unui câine, care îşi foloseşte mirosul”, ne-a mărturisit Bruno Piccinelli.

Acesta este liderul echipei naţionale a Italiei şi are o vastă experienţă în domeniu, ocupându-se de instruirea câinilor de salvare din anul 1972. Până acum a antrenat peste 1000 de câini şi a participat la multe misiuni de salvare reale în Mexic, El Salvador, Armenia, Turcia.   italian

Echipele utilitare au fost la un pas să plece în Peninsulă

La aflarea tragicei veşti legate de cutremur, s-a pus chiar problema anulării competiţiei de la Craiova şi mobilizarea tuturor echipelor pentru a participa la acţiunile de salvare din oraşul Amatrice.

„Toată lumea s-a gândit la tragedia prin care trec oamenii de acolo. Cutremurul s-a produs chiar înaintea campionatului mondial. Sunt foarte multe echipe care deja acţionează acolo, la faţa locului. Și noi am fost la un pas să întrerupem Campionatul Mondial şi plecăm toţi, cele 22 de echipe, plus liderii lor, acolo. Dar s-a stabilit de către forumul mondial că, în acest moment, cei care au ajuns acolo au un control asupra situaţiei. Și Campionatul Mondial se poate desfăşura în bune condiţii”, ne-a mărturisit Liviu Ionescu.

La misiuni reale, tot la un cutremur, a participat şi echipa naţională a Japoniei, condusă de Honda Ken. „Este foarte important să participăm la astfel de concursuri, având în vedere că, în Japonia, se produc foarte multe cutremure şi în orice moment trebuie să fim pregătiţi pentru misiuni de salvare. La noi în ţară se organizează frecvent concursuri, în fiecare an poţi să participi la două-trei competiţii. În urmă cu cinci ani, am participat la acţiuni de salvare după cutremurul de la Fukushima”, a spus acesta.japonez

Mai sunt două zile de competiţii. Intrarea este liberă

România a început să participe la competiţii de nivel internaţional din anul 1994. În 2000, a avut prima prezenţă la un campionat mondial şi a ajuns în calificări. „Atunci nu aveam pretenţii de top, de imagine la nivel chinologic. Și astăzi, în România, este o activitate relativ nouă, comparativ cu alte ţări care au tradiţie de 100 de ani în chinologia de salvare. Noi am avut doar câteva exemplare canine care au făcut performanţă. Uşor-uşor, în ultimii 15 ani Craiova a început să aibă un cuvânt de spus în lumea chinologică mondială. În 2000 am obţinut calificări, dreptul de a participa la misiuni reale, am şi fost în misiuni reale, fapt pentru care am şi participat la Campionatul Mondial, am organizat Campionatul Mondial al Câinilor de Salvare la individual în 2009, iar acum Campionatul Mondial al Câinilor de Salvare pe echipe”, a explicat Liviu Ionescu.liviu ionescu

Evenimentul ce se desfăşoară în aceste zile este considerat cel mai important al anului pe probleme de dresaj utilitar. Acest campionat se organizează din doi în doi ani şi toată lumea chinologică mondială este cu ochii pe Craiova, fiind o ocazie bună să monitorizeze organizarea, nivelul de pregătire al câinilor. Și pentru că mai sunt două în care câinii pot fi admiraţi, vă recomandăm să nu pierdeţi această unică ocazie. Evoluţia câinilor este absolut impresionantă, ţinând cont de faptul că îi veţi urmări în acţiune pe campionii mondiali, antrenaţi să salveze oameni. De abilităţile lor extraordinare depind, în multe cazuri extreme, vieţile oamenilor. Intrarea pe baza sportivă de la Cârcea este gratuită, la fel şi în celelalte locuri de concurs. Ceremonia de închidere are loc duminică, începând cu ora 10.00, pe acelaşi stadion, când vor fi anunţaţi şi noii campioni.

Centrul Naţional de Educare Canină este singurul club din România care a realizat şi organizează cele mai importante evenimente chinologice mondiale: Campionatul Mondial al IRO al Câinilor de Salvare – Craiova, 2009; Congresul mondial chinologic „IRO Symposium 2013”, Bucureşti; Campionatul Mondial al FCI de Salvare, pe echipe – „FCI WCH of Rescue Dog Teams” – Craiova, 2016. Datorită acestui fapt, România a devenit a cincea ţară din lume care reuşeşte să organizeze toate tipurile de evenimente mondiale chinologice.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU