Criza imigranţilor: Alertă la Bucureşti, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a fost reunit

1
378

Criza imigranţilor, care afectează deja ţări vecine cu România, cum ar fi Bulgaria, Serbia sau Ungaria, a pus în gardă autorităţile de la Bucureşti. Vicepremierul pentru Securitate Naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgență, la această întâlnire, ce va avea loc astăzi, urmând să participe reprezenrtanţi a peste 20 de structuri ale statului. Şedinţa are ca temă evaluarea riscurilor privind posibilul impact de securitate în urma creşterii fenomenului imigraţionist la frontierele României. Gabriel Oprea i-a informat, ieri, pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe premierul Victor Ponta despre convocarea acestei şedinţe a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au pledat, luni, la Berlin pentru un răspuns „unificat” al Europei la criza creată de afluxul fără precedent de refugiaţi de pe continent. Cei doi lideri europeni au relevat necesitatea ca Uniunea Europeană să pună în operă un sistem unificat de drept de azil şi o „o politică a imigrării cu reguli comune”, cât mai rapid posibil. Balcanii, alături de coastele italiene, au fost luate cu asalt de refugiaţii sirieni.  Criza refugiaţilor, cea mai gravă cu care se confruntă Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a trecut în plan secund conflictul din Ucraina, tema iniţial prevăzută a întâlnirii celor doi lideri europeni cu preşedintele Petro Poroşenko. Situaţia este din cale afară de grea, ministrul austriac al Afacerilor Externe, Sebastian Kurz, în vizită la frontiera greco-macedoneană, calificând-o „dezastru umanitar”, în timp ce omologul său italian Paulo Gentiloni a spus că „scenele pe care le-am văzut în Macedonia sunt un afront la demnitatea şi istoria Europei”. „Pe chestiunea imigraţiei, soarta Uniunii Europene se redescoperă sau ea dispare completamente”.

1 COMENTARIU

  1. Cine poate explica de ce acești imigranți nu aleg să meargă într-o țară musulmană și bogată? Dacă se tem pentru viața lor, și ar fi firesc să fie așa, pentru viața celor rămași acasă nu se tem? Întreb și eu, ca să aflu o părere avizată și să nu mi-o pun pe a mea în circulație, deocamdată. Poate mă înșel.

Comments are closed.