1 Mai, un cartier în plină prefacere

0
357

Străzi proaspăt refăcute, trotuare largi, locuri de parcare mult aşteptate. Foişoare din lemn sub care pensionarii adulmecă gustul victoriei la şah şi spaţii verzi clar delimitate. Sunt câteva dintre schimbările pe care le trăieşte, acum, cartierul 1 Mai. O zonă pe cât de aproape de centrul Craiovei, pe atât de atinsă de reminiscenţele unor comportamente civice deloc dorite.

Cartierul 1 Mai este în plin proces de modernizare a străzilor şi trotuarelor, mare parte din sectoarele principale de trafic fiind în prag de finalizare. Un cartier, s-ar putea spune, mai nou, având în vedere că blocuri precum V-urile, K-urile au fost ridicate în urmă cu aproape 3 decenii, şi cu destul de mulţi pensionari militari printre locuitori, deci potent financiar. Zonă de interes economic neexploatată până în prezent pe deplin, tocmai pentru că unul dintre cei mai puternici retaileri alimentari din Europa pregăteşte aici un al treilea supermarket al Craiovei.

Şcoala Gimnazială nr. 36 „Gheorghe Bibescu” deserveşte cea mai mare parte a învăţământului din acest cartier şi este, ca mărime, una dintre cele mai impozante şcoli de cartier din municipiu. La mică distanţă de aceasta întâlnim Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova, ce are în structura organizatorică 3 Sisteme de Gospodărirea Apelor, la Dolj, Gorj şi Mehedinţi, şi un Sistem Hidrotehnic independent la Petroşani. Pe lângă aceste instituţii marea majoritate a locuitorilor trece zilnic pentru a ajunge la domiciliu.

De zeci de ani, pe lângă ruta clasică de acces în cartierul 1 Mai, cea care trece pe lângă fabrica de Confecţii, aleile dinspre Parcul „Nicolae Romanescu” şi dinspre Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova sunt la fel de utilizate, mai ales de persoanele vârstnice. Numai că, aşa cum arată în prezent cele două alei, este puţin spus că o intervenţie imediată a autorităţii locale ar fi oportună. Boscheţi ce depăşesc lungimea gardurilor învecinate, excremente – de ce natură nu mai contează –, gunoi menajer provocat de indolenţa unora dintre concetăţeni întregesc o imagine deloc plăcută. Mai cu seamă, pentru cel care se retrage spre casă după o minunată plimbare în Parcul „Nicolae Romanescu”.

Administratorul municipiului a promis, însă, că şi aceste „scăpări” vor fi remediate, cu atât mai mult cu cât planul de reabilitare este chiar în cartierul 1 Mai. „Tot ce înseamnă domeniu public în cartierul 1 Mai este în atenţia noastră şi cu siguranţă că şi aceste căi de acces vor fi amenajate adecvat”, ne-a precizat Radu Preda, administratorul municipiului Craiova.

Peste puţin timp se vor întoarce şi elevii la Școala nr. 36. Cei care vor merge la ora de sport vor putea admira, dincolo de gard, fotoliile „domneşti” ale unor conaţionali, ce privesc cu jind spre „şcoli înalte”. Bineînţeles, între rampa de gunoi pe care ei o răscolesc permanent şi fotolii este o distanţă foarte mică. Comportamente care se schimbă cu greu, deşi Salubritatea îşi face treabă cu prisosinţă, după cum recunosc şi locatarii din zonă.

Schimbările de ambient stradal sunt vizibile, dorite şi apreciate de locuitori. Grija parcării autoturismelor, deşi nu-a dispărut, parcă a mai pierdut din intensitate. Spaţiile verzi dintre blocuri sunt întreţinute periodic şi locurile de joacă pentru cei mici s-au dovedit o investiţie oportună. Deşi avantajul proximităţii Parcului „Nicolae Romanescu” este la el acasă în acest cartier. Şi, iată cum, după ceva vreme, şi această zonă întregeşte prefacerile profunde ale Craiovei.