465 de absenţi şi 7 eliminaţi la prima probă scrisă a bacalaureatului

1
539

Peste 2.070 de absolvenţi de liceu doljeni s-au înscris pentru a susţine proba la Limba şi literatura română, care s-a desfăşurat ieri în 11 centre de examen. Dacă 465 dintre ei au ales să nu se prezinte la examen, se pare că restul au fost puşi în încurcătură de subiectele pe care le-au avut de rezolvat, majoritatea alegând să părăsească sala după numai o oră şi jumătate, semn că inspiraţia a întârziat să apară. Cazurile de tentativă de fraudă n-au lipsit nici de această dată, în total şapte la număr în 6 centre de examen.

Deşi sancţiunile sunt drastice şi erau cunoscute încă de anul trecut, asta nu i-a împiedicat pe candidaţi să încerce să se inspire din copiuţe. Aceştia au pierdut dreptul de a mai participa la următoarele două sesiuni, şi li s-au anulat şi probele de competenţe digitale. “Astăzi s-a desfăşurat prima probă scrisă a sesiunii din toamnă a examenului de bacalaureat – cea la limba şi literatura română. Din cei 2.071 de înscrişi, 465 au ales să nu se prezinte, ceea ce înseamnă că avem un procent de prezenţă de 77 la sută, spre deosebire de sesiunea din vară, când nu a existat probă scrisă cu procent de prezenţă sub 93 la sută. Din nefericire, încă din prima zi au început şi evenimentele neplăcute, sunt deja 7 eliminaţi din 6 centre de examen din cele 11 organizate la nivelul întregului judeţ. Sperăm ca acest tip de evenimente să nu se mai repete şi să păstrăm procentul de promovare măcar la fel cu cel obţinut anul trecut, deşi rezultatele obţinute la competenţe nu ne încurajează foarte mult în ceea ce priveşte posibilitatea de promovare a bacalaureatului din această sesiune”, a precizat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

Subiectele i-au pus din nou în dificultate

Alexandrina Năstase

Candidaţii au avut de rezolvat varianta de subiecte cu numărul opt la proba scrisă la Limba şi literatura română susţinută ieri în 11 centre de examen în judeţul Dolj. La primul subiect, pe un fragment din nuvela “Budulea Taichii” a lui Ioan Slavici, candidaţii au avut de rezolvat mai multe cerinţe vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică. Cerinţa de la primul al primului subiect a fost să fie dat câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor “ştiam” şi “uimirea”. La punctul doi al primului subiect s-a cerut explicarea rolului cratimei în secvenţa “dar se-nţelege”. Candidaţii au avut, la punctul trei, de făcut un enunţ în care să folosească o locuţiune sau expresie care să conţină substantivul “nume”. Iar la punctul patru, elevii trebuiau să menţioneze tipul de perspectivă narativă din textul dat şi apoi să precizeze două motive literare identice din acelaşi fragment. În plus, aceştia au avut de selectat două secvenţe din text care fixează dimensiunea temporală, apoi să prezinte rolul verbelor la timpul imperfect, să ilustreze cu exemple două trăsături ale genului epic şi să comenteze în 60-100 de cuvinte, respectiv 6 sau 10 rânduri, o secvenţă dintr-un fragment din nuvela “Budulea Taichii” a lui Ioan Slavici. La al doilea subiect la Limba şi literatura română, cerinţa a vizat unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte, respectiv 15-30 de rânduri, despre importanţa comunicării pentru succesul muncii în echipă. Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte, respectiv două – trei pagini în care trebuia prezentată relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată. Pentru fiecare subiect rezolvat corect candidaţii primesc câte 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu. Aşa cum era de aşteptat, candidaţii au avut emoţii mari la această probă, considerând că subiectele au avut un grad ridicat de dificultate. “Am ieşit din examen imediat cum profesorul supraveghetor ne-a spus că putem începe să predăm lucrările. N-am ştiut mare lucru şi nici nu mai aveam ce scrie. Recunosc că nu m-am pregătit foarte mult pentru această sesiune”, a recunoscut Raluca.

Minim cinci pentru fiecare examen

Examenul continuă astăzi cu proba scrisă la limba şi literatura maternă, miercuri 28 august cu proba obligatorie a profilului şi vineri 30 august cu proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 3-4 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 5 septembrie vor fi afişate rezultatele finale. Potrivit metodologiei, se consideră promovat la examenul de bacalaureat, candidatul care a participat la toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, a obţinut cel puţin nota cinci la fiecare probă scrisă sau practică şi are media generală minimum şase. Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate mai sus sunt declaraţi „respinşi”. Pentru cei care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua!
    Sunt elevi care folosesc casca in urechi, si se lauda ca nu sunt prinsi!
    Cine se uita la camere si supervizeaza cum decurge examenul?

Comments are closed.