Comandorul Relu Cojocaru, condus pe ultimul drum

0
480

Sute de persoane, rude, colegi, prieteni, dar şi oameni care nu l-au cunoscut, precum şi o delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale i-au adus, sâmbătă, un ultim omagiu şi l-au condus pe ultimul drum pe comandorul Aurelian Cojocaru, pilotul care şi-a dat viaţa în accidentul aviatic petrecut joi dimineaţa, lângă Aeroportul Craiova, pentru a evita o tragedie mai mare. Eroul a fost înmormântat cu onoruri militare şi pe tot parcursul ceremoniei mai multe avioane utilitare au survolat cerul. 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al comandorului Aurelian (Relu) Cojocaru a fost depus încă de vineri după-amiază la capela Bisericii „Sfântul Nicolae”, de lângă cimitirul Ungureni din Craiova. O mulţime de persoane a trecut pe la capelă pentru a-i aduce un ultim omagiu pilotului craiovean, iar sâmbătă a avut loc înmormântarea, câteva sute de oameni însoţindu-l pe Relu Cojocaru pe ultimul drum. Ceremonia religioasă a început la ora 11.00 şi, până când sicriul a fost coborât în mormânt, mai multe avioane utilitare au survolat cerul. Cel mai greu au suportat acest ultim drum membrii familiei pilotului. Lângă mormânt, mama acestuia i-a cerut nepotului ei, fiul comandorului, să renunţe la pasiunea pentru zbor, moştenită de la tatăl său, pasiune care l-a lăsat mult prea devreme fără tată.

La ceremonia militară şi religioasă de înhumare a comandorului Aurelian Cojocaru de la cimitirul Ungureni au participat şi secretarul de stat Floarea Şerban, şeful Departamentului pentru Armamente, în subordinea căruia se afla Centrul de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova, împreună cu generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General. Secretarul de stat Floarea Şerban a spus, în timpul ceremoniei, că „întreaga Armată Română, camarazii Departamentului pentru armamente, de la Centrul de Cercetări şi Încercări în Zbor alături de care Relu a trăit, a râs, s-a bucurat şi, poate, uneori, a lăcrimat, îl vor preţui, îl vor onora şi vor fi alături de familia lui, acum îndoliată”.

În mesajul de condoleanţe adresat familiei, ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a subliniat faptul ca astfel de pierderi „trebuie să ne facă să-i privim pe temerarii văzduhurilor cu tot respectul şi admiraţia noastră”.

La ceremonia organizată în memoria comandorului Aurelian Cojocaru au mai participat şi generalul-locotenent Fănică Cârnu, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-locotenent Ioan Sorin, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, alte oficialităţi militare şi civile, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.

Reamintim că pilotul Aurelian Cojocaru şi-a pierdut viaţa, la vârsta de 48 de ani, joi dimineaţa, în jurul orei 10.30, într-un accident aviatic petrecut în timpul unui zbor de antrenament. Avionul IAR 99 Şoim cu dublă comandă în care se afla împreună cu locotenent-comandor Mihai Relu Ioana s-a prăbuşit la scurt timp după decolare, la 500 de metri nord de pista Aeroportului Craiova. Mihai Relu Ioana s-a catapultat înaintea impactului cu solul, iar starea sa de sănătate este bună, după cum au comunicat reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, rănitul fiind internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti.