62,5 milioane de euro de la UE, disponibili pentru investiţii de prevenire a inundaţiilor

0
370

Începând de la 1 septembrie a.c. şi până la 31 octombrie a.c., Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit va primi cereri de finanţare pentru lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor. Fondurile nerambursabile disponibile vor fi de 62.500.000 de euro. Din această sumă, 20% reprezintă contribuţia Guvernului României de la bugetul de stat, iar 80% – contribuţia Uniunii Europene.

Depunerea cererilor de finanţare aferente Măsurii 125, submăsura C, se va face la Oficiile Judeţene ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, zilnic, în intervalul orar 9.00-14.00. Termenul-limită al depunerii cererilor de proiecte pentru această sesiune este 31 octombrie a.c. Fondurile pot fi solicitate de comune şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva pentru investiţii eligibile precum refacerea sistemului de diguri, a albiilor pâraielor, a bazinelor de acumulare, a structurilor de oprire a scurgerilor de apă. De asemenea, sunt finanţate şi investiţii în reţeaua de canale, a stăvilarelor cu rol de atenuare a viiturilor, consolidarea terenurilor cu risc de alunecări de teren, lucrări de desecare pentru eliminarea excesului de apă survenit în urma inundaţiilor, lucrări de corectare a torentelor.

Submăsura 1.2.5.C are ca obiective specifice diminuarea riscului şi incertitudinii în agricultură prin reducerea incidenţei fenomenelor natural, prevenirea sau minimizarea pierderilor economice prin reducerea riscului la inundaţii a zonelor rurale şi a terenurilor agricole şi silvice şi  diminuarea riscului incidenţei fenomenelor naturale periculoase asupra pădurii. Beneficiarii eligibili sunt comunele şi administratorul fondului forestier de stat – Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.

Sprijinul public acordat în cadrul acestei submăsuri este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile, ajutorul public acordat pentru un proiect de investiţie nedepăşind 1.500.000 euro pe proiect, iar plafonul minim acceptat pentru un proiect este de 5.000 de euro – această sumă reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului.