Phenian – Seul: acord pentru restaurarea canalelor de comunicare

0
505

Ioana Canțăr

Coreea de Nord și de Sud au restabilit, în această dimineaţă, o linie telefonică de comunicare care a fost întreruptă de Phenian în iunie anului trecut.

Potrivit biroului prezidențial din Sud, liderii ambelor țări au fost de acord să își reconstruiască încrederea și să îmbunătățească legăturile.

Coreea de Nord a tăiat linia de asistență în iunie 2020, deoarece relațiile s-au înrăutățit după un summit eșuat între cele două țări.

La scurt timp după aceea, Coreea de Nord a aruncat în aer un birou inter-coreean de frontieră care fusese construit pentru a îmbunătăți comunicațiile.

“Conform acordului încheiat între liderii celor două țări, nordul și sudul au luat o măsură pentru a re-opera toate liniile de legătură inter-coreene de comunicare începând cu ora 10:00 la 27 iulie”, a declarat agenția oficială de știri KCNA din Coreea de Nord. Liderii au fost de acord să facă un mare pas în recuperarea încrederii reciproce și promovarea reconcilierii “, a adăugat aceasta.

Reprezentanții ambelor părți au vorbit la telefon timp de trei minute, potrivit Ministrului Unificării din Coreea de Sud. Ministrul a adăugat că un alt apel va fi efectuat marți după-amiază și, de acum înainte, în fiecare zi.

“Ne bucurăm să vorbim din nou după mai bine de un an. Sperăm că acest lucru … [aduce] vești bune tuturor coreenilor”, a declarat reprezentantul sudului.

Legăturile dintre ambele țări s-au îmbunătățit în 2018, când președintele sud-coreean Moon Jae-in și liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au întâlnit de trei ori.

Dar acest lucru s-a uzat rapid după prăbușirea unui al doilea summit între domnul Kim și președintele american Donald Trump.

Tensiunile s-au înrăutățit mai târziu, fiind determinate de grupuri de dezertori din sud care au trimis propagandă peste graniță.

Acest lucru a determinat în cele din urmă Coreea de Nord să întrerupă toate legăturile de comunicare militară și politică, inclusiv o linie telefonică directă între liderii lor.

Președintele Coreei de Sud a solicitat restaurarea liniei de asistență telefonică și discuțiile care vizează demontarea programelor nucleare și de rachete ale Coreei de Nord. potrivit www.bbc.com

Cu toate acestea, cele două Corei rămân din punct de vedere tehnic în război, deoarece războiul din Coreea de la 1950-1953 s-a încheiat cu un armistițiu mai degrabă decât cu un tratat de pace. Știrea a fost preluata si de alte agentii de presa de pe continent.