ANSVSA, în control pe litoral

0
626

 Angajaţii ANSVSA au desfăşurat, în ultima săptămână, controale pe litoral, iar rezultatele au fost pe măsură, fiind aplicate foarte multe amenzi.

În săptămâna 18 – 25.07.2021, în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021 au fost verificate 269 de unități, respectiv: 108 restaurante (40%), 48 de unităţi tip fast – food (18%), 31 de magazine alimentare (11,5%), 14 laboratoare de cofetărie/patiserie (5,2%), 12 unităţi de tip bufet (4,5%), 11 braserii (4,1%), 11 rulote mobile fast – food (4,1%),10 baruri (3,7%), 7 unități tip bistro (2,6%), 4 beach-baruri (1,5%), 3 rulote patiserie (1,1%), 2 snack-baruri (0,7%), 2 gelaterii (0,7%), 2 supermarketuri (0,7%), o cofetarie (0,3%), o patiserie (0,3%), o rulotă de gelaterie (0,3%) și un depozit alimentar (0,3%).

În urma acestor controale au fost aplicate 52 de amenzi contravenționale în valoare de 461.800 de lei pentru deficiențe cu privire la:

  • depozitarea neconformă a produselor alimentare;
  • condiÈ›ii necorespunzătoare de igienă în spaÈ›iile de producÈ›ie;
  • manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare È™i pentru siguranÈ›a alimentelor;
  • funcÈ›ionarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

De asemenea, s-a constatat că persoanele din blocurile alimentare ale unor unități de alimentație publică cu activitate sezonieră nu au cunoștințele de bază cu privire la respectarea regulilor de igienă specifice manipulării alimentelor. Acest aspect poate determina apariția unor riscuri de contaminare încrucișată a alimentelor/preparatelor alimentare care se servesc către consumatori.

Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate restaurantelor (21 în valoare totală de 178.600 de lei), urmate de unități de tip fast-food (14 în valoare totală de 126.200 de lei), magazine alimentare (4 în valoare totală de 32.000 de lei), rulote de tip fast-fost (2 în valoare totală de 20.000 de lei), unități de tip bufet (2 în valoare totală de 20.000 de lei), braserii (2 în valoare totală de totală 20.000 de lei), unități de tip bistro (2 în valoare totală de 20.000 de lei),baruri (2 în valoare totală de 20.000 de lei), laborator patiserie (1 în valoare de 5.000 de lei)  rulotă patiserie (1 în valoare de 10.000 de lei) și snack bar (1 în valoare de 10.000 de lei).

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Unităţile aflate pe Litoralul românesc sunt supravegheate şi verificate permanent de medicii veterinari oficiali din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021, pentru ca toți consumatorii să mănânce alimente sigure pe litoralul românesc și, impliclit, să beneficieze de un turism sigur la malul mării.