Talciocul din Romaneşti a stârnit mila consilierilor

0
361

Prin praf şi căldură, fără nici un fel de protecţie împotriva soarelui sau a ploilor, aşa sunt nevoiţi să îşi vândă marfa comercianţii de mărunţişuri şi haine vechi din târgul de săptămână. Consilierii liberali au reproşat, ieri, autorităţilor, că îi lasă pe aceşti oameni să trăiască „precum câinii”, cerându-le să schimbe lucrurile în bine şi pentru aceştia.

Plecând de la proiectul de hotărâre care viza modificarea, prin completare, a liste de tarife practicate în pieţe şi târg, consilierul municipal PNL, Adriana Ungureanu, a pus problema modului dezagreabil în care arată o porţiune a târgului de săptămână din Romaneşti. Aflat, duminica trecută, într-o vizită, consilierul local a povestit că a rămas şocată de condiţiile proaste în care se face comerţul cu vechituri, în talciocul de acolo. „Duminică la ora 11, era vai de mama lor, stăteau cu ceaşafurile întinse pe jos precum câinii. Vreau să vă rog frumos să aveţi grijă de ei, să avem şi noi milă de oamenii aceia care încearcă să vândă ceva, nu să le dăm în cap”, a spus consilierul Ungureanu.

PNL a cerut scoaterea taxei pentru comercianţii de haine vechi

Alesul local a cerut autorităţilor să ia măsuri, în sensul asfaltării suprafeţei pe care se face comerţ, pentru că „este praful până la genunchi când intri acolo”. Totodată, Adriana Ungureanu a propus municipalităţii să se renunţe şi la taxa care se solicită fiecărui comerciant pentru ocuparea domeniului public. „Să nu le mai luaţi nici o taxă, nici măcar acel 1 leu pe metru pătrat”, a mai cerut consilierul PNL. Cum propunerea sa nu a fost făcută sub forma unui amendament, nu s-a pus problema să fie luată în discuţie în cadrul şedinţei. La vot, consilierii au decis ca tarifele să fie modificate, prin adăugarea altora noi, dar fără a afecta în vreun fel comerţul cu haine vechi din târg, comercianţii de acolo plătind 1,5 lei pe zi pentru locul pe care îl ocupă în suprafaţa neamenajată şi 4,5 lei pe loc, pe zi, în porţiunea cu amenajări.  

Genoiu: comerţul se face într-o extindere ad-hoc

Există, însă, speranţă de mai bine pentru comercianţii de acolo. Primarul Mihail Genoiu a explicat că ştie situaţia în amănunt, fiind vorba, de fapt, de o extindere ad-hoc a târgului şi a promis că va îndrepta lucrurile. „Porţiunea de care spuneţi este o prelungire a târgului, care a apărut în ultima perioadă datorită faptului că târgul s-a extins. Suprafaţa care a fost dată în folosinţă târgului nu a cuprins iniţial şi acea parcelă. Amplasamentul acesta, care este diferit decât cel de pe strada Caracal, ne-a permis ca să extidem târgul, săptămână de săptămână, în funcţie de numărul comercianţilor care a crescut. Şi aşa au ajuns în acea porţiune care nu fusese amenajată şi care, iniţial, nici măcar nu fusese dată în folosinţă celor de la Pieţe şi Târguri”, a explicat Genoiu.

Parcela se asfaltează, alte amenajări nu sunt posibile

Potrivit primarului, parcela va fi asfaltată prin noul acord-cadru de asfaltare pe care municipalitatea urmează să-l definitiveze în aceste zile. „Acordul-cadru de asfaltări se apropie de sfârşit, dar este în procedură de evaluare următorul acord şi ne-am propus ca una din priorităţile pe acest acord să fie asfaltarea acelei parcele”, a precizat primarul Craiovei. Faţă de celelalte amenajări care s-ar impune acolo, edilul a spus că este complicat de vorbit, întrucât autorizarea ISU a târgului nu a presupus şi amenajări pe această porţiune. „Dacă intrăm cu şoproane şi acoperişuri, cu mese şi tonete, intrăm deja în altă zonă”, a spus Mihail Genoiu, cerându-le consilierilor să vadă şi lucrurile bune care s-au făcut la târg: asfaltarea întregii platforme şi adaptarea canalizării astfel încât apa să nu mai băltească acolo. „Nu cred că am avut niciodată un târg aşa cum arată cel de acum, asfaltat de la un capăt la altul”, a fost concluzia primarului Craiovei.