O investiţie de peste 9,5 milioane de euro…. / Drumul Segarcea – Zăval, modernizat pe fonduri europene

0
546

Drumul judeţean Segarcea – Zăval va fi modernizat pe fonduri europene, printr-un proiect transfrontalier, Interreg România – Bulgaria. Modernizarea acestui tronson, care porneşte din comuna Valea Stanciului şi ajunge în satul Padea, din comuna Drănic, înseamnă o investiţie de 6,5 milioane de euro. Ultimul sector de drum, cel dintre Padea şi Segarcea, şi el în lungime de 12 kilometri, ar putea fi abordat în perioada următoare, tot prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria. Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a evidenţiat faptul că valoarea totală a contractelor cu finanţare nerambursabilă încheiate în actualul mandat a depăşit 128 de milioane de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind destinată investiţiilor în infrastructura rutieră.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute ieri, obţinerea fondurilor europene pentru un proiect cu valoarea totală de 9,5 milioane de euro, depus în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, prin care va fi modernizat un tronson din drumul judeţean 561B Segarcea – Zăval. „De curând, am semnat documentele prin care obţinem finanţare pentru un proiect de colaborare transfrontalieră cu parteneri din ţara vecină, un demers care vizează modernizarea unui tronson de peste 12 kilometri din drumul DJ 561B Segarcea – Zăval şi pe care ni l-am dorit foarte mult. Practic, această porţiune de şosea continuă o iniţiativă pe care am lansat-o în urmă cu câţiva ani şi care va permite accesul mai facil către sudul judeţului, către portul şi punctul de trecere a frontierei din Bechet. Modernizarea acestui tronson, care porneşte din comuna Valea Stanciului şi ajunge în satul Padea, din comuna Drănic, înseamnă o investiţie de 6,5 milioane de euro. Ultimul sector de drum, cel dintre Padea şi Segarcea, şi el în lungime de 12 kilometri, ar putea fi abordat în perioada următoare, tot prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria”, a precizat şeful administraţiei judeţene.

„Consiliul Judeţean este cel mai mare investitor din Dolj”

Ion Prioteasa a subliniat faptul că valoarea contractelor cu finanţare nerambursabilă încheiate până acum este de peste şapte ori mai mare decât întreg bugetul propriu pentru dezvoltare al CJ Dolj pentru anul 2018. „Vreau să subliniez faptul că acesta este cel de-al 13-lea contract cu finanţare nerambursabilă pe care Consiliul Judeţean Dolj îl semnează în actualul mandat, valoarea totală a acestora ridicându-se la peste 128 de milioane de euro. Din această sumă semnificativă, peste trei sferturi provin din fonduri europene, restul fiind obţinut din fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Este o reuşită remarcabilă, pentru care vreau să-i felicit pe toţi cei din aparatul instituţiei care contribuie la obţinerea unor asemenea performanţe. Consider că, în acest moment, Consiliul Judeţean este cel mai mare investitor din Dolj, mai ales că acestor demersuri implementate cu fonduri nerambursabile li se adaugă şi iniţiativele pe care le derulăm cu finanţare din bugetul propriu“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. 

Administraţia judeţeană are depuse 6 proiecte cu finanţare europeană

La rândul său, vicepreşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile a precizat în prezent, administraţia judeţeană are depuse 6 proiecte cu finanţare europeană, aflate în diverse stadii, cu o valoare cumulată de aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală au fost deja semnate 4 contracte, proiecte aflate în curs de implementare. „Vorbim despre drumuri judeţene cu o lungime de peste 207 kilometri, care vor fi reabilitate sau modernizate prin investiţii cu finanţare nerambursabilă: 40,6 kilometri prin PNDL, cu fonduri guvernamentale, în valoare de 29 de milioane de euro, şi 167 de kilometri cu fonduri de la Uniunea Europeană. Aprecierea noastră se îndreaptă către echipa de profesionişti de la Consiliul Judeţean Dolj, pentru încă un proiect câştigat. De asemenea, trebuie menţionat că avem în pregătire şi alte investiţii în infrastructura rutieră şi, în condiţiile în care se vor înregistra economii în implementare şi se vor relansa diverse axe de finanţare, vom promova demersuri care vizează cel puţin alte două tronsoane de drum, cu o lungime semnificativă…“, a subliniat  Cosmin Vasile.

„Doresc să-i felicit pe toţi cei implicaţi în acest proiect”

Vicepreşedintele CJ Dolj Oana Bică a salutat succesul demersului, apreciind că acesta va avea un puternic impact pozitiv pentru comunităţile locale beneficiare. „Doresc să-i felicit pe toţi cei implicaţi în acest proiect şi am convingerea că, deşi este al 13-lea demers cu finanţare nerambursabilă al Consiliului Judeţean, va fi  unul cu noroc. Ne bucurăm să îi putem avea alături de noi, la evenimentul de astăzi, pe colegii noştri care se ocupă de elaborarea şi implementarea proiectelor cu fonduri europene, după cum ne face plăcere că se află aici şi primarul comunei Valea Stanciului, domnul Ionel Ovidiu Gîngioveanu. Credem cu toţii că această investiţie a CJ Dolj pentru modernizarea drumului judeţean 561B, derulată cu finanţare obţinută de la Uniunea Europeană, va fi foarte bine primită de cetăţenii din zona respectivă“, a afirmat vicepreşedintele CJ Dolj Oana Bică.

Reţea de canalizare şi modernizare de drumuri

Ionel Ovidiu Gîngioveanu, primarul comunei Valea Stanciului, prezent la eveniment a precizat că administraţia locală pe care o reprezintă a accesat mai multe proiecte, atât prin PNDL, cât şi prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. „Numeroase obiective au fost deja finalizate, altele se află în lucru sau în etapa atribuirii contractelor de execuţie. Una dintre aceste lucrări vizează realizarea reţelei de canalizare şi ne vom mobiliza pentru a o finaliza la timp, astfel încât să putem oferi condiţiile şi întregul sprijin pentru proiectul modernizării drumului. De asemenea, demersul este cu atât mai important cu cât, în ultimii ani, în această zonă s-au dezvoltat mult societăţile cu profil agricol şi bazele de recepţie ale acestora, aşa cum s-a întâmplat la Segarcea, Drănic, Valea Stanciului, Măceşu de Jos şi, în mod special, în Bechet, acolo unde se află portul prin intermediul căruia cerealele sunt transferate, pe Dunăre, către Constanţa. În aceste condiţii, modernizarea drumului judeţean 561B este o necesitate şi va avea ca efecte impulsionarea economiei şi instalarea unor noi investitori.“, a menţionat edilul comuneui Vale Stanciului

„Reuşim să clădim relaţii solide de colaborare cu parteneri din ţara vecină”

Directorul executiv al Direcţiei Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, Daniela Băluţă, a precizat faptul că proiectul se află deja în implementare, în prima etapă urmând să fie derulată procedura în urma căreia va fi atribuit contractul de proiectare. „Primul program care s-a lansat în mod concret, cu ghiduri de finanţare şi termene de depunere, a fost Interreg V-A România – Bulgaria. Originalitatea lui constă în faptul că, prin intermediul acestuia, reuşim să clădim relaţii solide de colaborare cu parteneri din ţara vecină. Referitor la modernizarea drumului DJ 561B, doresc să menţionez că, în afară de lucrările efective de infrastructură, demersul mai cuprinde şi instrumente comune de cooperare cu partea bulgară, inclusiv o campanie de informare în rândul publicului cu privire la siguranţa rutieră. Proiectul se află în faza de lansare a licitaţiei pentru contractarea serviciilor de elaborare a proiectului tehnic, urmând ca tot în cursul acestui an să iniţiem şi procedura pentru atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor“, a afirmat Daniela Băluţă, directorul executiv al Direcţiei Afaceri Europene.