Ieri, a avut loc şedinţa lunară a Colegiului Prefectural (CP), pe ordinea de zi fiind cuprinse mai multe puncte: rapoartele de activitate înaintate de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj (dir.ex. Virgil Radu Calotă); Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj, privind acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece – noiembrie 2016 – martie 2017 (dir.ex. Marius Simcelescu); Biroul Vamal Dolj, în primul semestru al acestui an – Realizarea obiectivelor stabilite de A.N.A.F. privind activitatea vamală (Liana Mîndreanu, şef adjunct al Biroului Vamal Dolj); Raportul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj privind asigurarea protecţiei unităţilor de învăţământ şcolar, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic în trim. al II-lea din 2017 (comisar şef Cristian Ciocoiu, adjunct al şefului IPJ Dolj). Pe lângă statisticile prezentate de fiecare dintre cei desemnaţi să-şi prezinte activitatea, la „diverse” a apărut ceva, un aspect care ne interesează pe toţi: măsurile de prevenire şi de combatere a rujeolei în Dolj, un aspect care a devenit, prin prezentarea sa, cel mai important punct al şedinţei CP.
Prezentările rapoartelor de către şefii instituţiilor deconcentrate au fost tratate , poate, cu puţin interes, ţinând cont de datele statistice aduse în discuţie, deşi unele probleme prezentate au partea lor de înţelegere, din orice punct de vedere le-ai privi. Dar, despre aceste aspecte vom mai vorbi. Ca la fiecare CP, pe ultimul punct al ordinii de zi se află şi „diverse”, unul în care se pot ridica diverse probleme care pot fi puse în dezbatere publică. Ei bine, ieri directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, Ludmila Prunariu, a vorbit despre cazul rujeolei în Dolj şi măsurile de contracarare a efectelor acesteia.
Comisii constituite la nivel judeţean
Problema expusă nu este nouă, în urmă cu câteva zile începând demersurile de aplicare a măsurilor de prevenire şi combatere. „Înainte de a-i da cuvântul doamnei director de la DSP, vrea să vă fac cunoscute măsurile dispuse de Instituţia Prefectului Judeţului Dolj, în ceea ce priveşte campania antirujeolică, ca urmare a videoconferinţei organizată în ziua de 18 iulie de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne cu tema „Campania de vaccinare antirujeolică”. La nivelul judeţului nostru, prin Ordinul Prefectului nr. 239/19.07.2017, s-a constituit comisia de identificare şi evaluare a zonelor cu vulnerabilitate privind riscul de vaccinare antirujeolică, formată din directorul executiv al DSP Dolj, coordonatorul compartimentului supraveghere epidemiologică şi control boli transmisibile din cadrul DSP Dolj, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei – Filiala Dolj, Patronatul Medicilor de Familie Dolj, un reprezentant al Instituţiei Prefectului şi administratorul public al judeţului Dolj. În data de 19 iulie a avut loc prima şedinţă. Având în vedere solicitarea Ministerului Sănătăţii, pe 20 iulie s-a desfăşurat o nouă întâlnire, la care, pe lângă instituţiile enumerate anterior, s-au aflat şi reprezentanţi ai Direcţiei de Statistică, a Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Dolj, astfel încât pe 25 iulie să fie comunicate, de către DSP Dolj toate datele necesare ”, a precizat Dan Narcis Purcărescu, prefect al Judeţului Dolj.
Copiii vor primi vaccinul antirujeolic
Cum iniţiativa discuţiei şi prezentării problematicii i-a aparţinut dir. ex. Al DSP Dolj, Ludmila Prunariu, aceasta a venit cu explicaţiile de rigoare: „Încep prin a mulţumi sprijinului pe care l-am primit din partea tuturor autorităţiloe, de la Prefectură, Consiliu Judeţean până la primării şi consilii locale. În ceea ce ne priveşte, cred că ne aflăm pe primele locuri în ceea ce priveşte asistenţa medicală. Astfel, pentru copiii de până la un an, avem înscrişi , la medicii de familie, 681 de copii eligibili pentru vaccinul antirujeolic, necuprinşi fiind 15. La categoria 1 – 9 ani, sunt 4.480 de înscrişi, cu 25 neînregistraţi. În urma analizelor noastre, avem în judeţ 420 de medici de familie, practic fiecare localitate fiind deservită. De asemenea, avem 95 de asistenţi medicali în 74 de localităţi şi 15 mediatori sanitari, în acelaşi număr de aşezări. Am primit peste 7.800 de doze de vaccin antirujeolic, iar în august toţi copiii îl vor primi”.