Gata de spectacol!

0
321

Astăzi are loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra

Întregul mapamond stă să erupă! Începută, paradoxal, încă de ieri, cu primele meciuri de fotbal, a XXX-a ediţie a Jocurilor Olimpice de la Londra va fi deschisă oficial în această seară, începând cu orele 23:00, în direct pe TVR 1, TVR HD şi Dolce Sport, urmând ca abia din dimineaţa zilei de mâine să debuteze plinul evenimentelor. Este pentru a treia oară când metropola britancă găzduieşte o ediţie a legendarei competiţii, după cele din 1908 şi 1948, însă doar prima în Insulă la care şi România are reprezentanţi. Drapelul României va fi purtat în această seară de tenismenul Horia Tecău.

 

JO 2012 aduc la start 103 sportivi români, care se vor lupta pentru medaliile a 15 discipline.

Gimnastică (F): Cătălina Ponor, Sandra Izbaşa, Larisa Iordache, Diana Bulimar, Diana Chelaru.

Gimnastică (M): Flavius Koczi, Marius Berbecar, Cristian Băţagă, Ovidiu Buidoşo, Vlad Cotuna.

Scrimă (F):  Spadă – Ana Maria Brânză, simona Gherman, Anca Măroiu, Loredana Dinu (rezervă). Sabie – Bianca Pascu.

Scrimă (M): Sabie: Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu, Alexandru Sireţeanu (rezervă). Floretă – Radu Dărăban.

Judo: Alina Dumitru, Andreea Chiţu, Corina Căprioriu, Dan Fâşie, Daniel Brata, George Simionescu.

Canotaj: Cristina Grigoraş, Eniko Mironcic, Camelia Lupaşcu, Gabriela Cogianu, Adelina Cojocariu, Ioana Rotaru, Nicoleta Albu, Talida Gidoiu, Irina Dorneanu (8+1), Viorica Susanu, Georgeta Andrunache (două rame fără cârmaci),  Marius Cozmiuc, Alexandru Palamariu, Cristi Pîrghie, Florin Curuea (patru rame fără cârmaci).

Kaiac-Canoe: Irina Lauric, Iuliana Paleu (K2 – 500 metri), Ionel Gavrilă, Ştefan Vasile, Toni Ioneticu, Traian Neagu (K4 – 1000 metri), Ionuţ Mitrea, Bogdan Mada (K2 – 200 metri), Liviu Dumitrescu, Victor Mihalachi (C2 – 1000 metri), Iosif Chirilă (C1 – 1000 metri).

Atletism: Nicoleta Grasu (disc), Claudia Ştef (20 Km marş), Bianca Perie (ciocan), Cristina Bujin (triplusalt), Esthera Petre (săritura în înălţime), Lidia Şimon, Constantina Diţă (maraton), Andreea Ogrăzeanu (100 metri), Bianca Răzor (400 metri), Mirela Lavric (800 metri), Angela Moroşanu (400 metri garduri), Ancuţa Bobocel, Cristina Casandra (3000 metri obstacole), Roxana Bârcă (5000 metri), Viorica Ţigău (lungime), Marius Cocioran (50 km marş), Marius Ionescu (maraton).

Înot: Camelia Potec (400 şi 800 metri), Norbert Trandafir (50 şi 100 metri liber), Dragoş Agache (100 metri bras), Alexandru Coci (200 metri fluture).

Haltere: Roxana Cocoş, Răzvan Martin, Gabriel Sîncrăian, Florin Croitoru.

Polo: Dragoş Stoenescu, Mihai Drăguşin (portari), Cosmin Radu, Mihnea Chioveanu (centri), Ramiro Georgescu (inter stânga), Tiberiu Negrean, Alex Matei (extreme stânga), Nicolae Diaconu (inter dreapta), Andrei Iosep (extremă dreapta), Andrei Buşilă, Dimitri Goanţă, Alexandru Ghiban, Kalman Kadar (fundaşi). România va întâlni în grupa B, Marea Britanie, SUA, Ungaria, Muntenegru şi Serbia.

Tenis de masă: Daniela Dodean, Elisabeta Samara (feminin), Andrei Crişan (masculin).

Tir: Lucia Mihalache – skeet (talere), Alin Moldoveanu – puşcă aer comprimat 10 metri.

Tenis de câmp: Sorana Cîrstea, Simona Halep, Irina begu. Adrian Ungur, Horia Tecău.

Ciclism: Andrei Nechita (fond pe şosea, 250 km).

Box: Mihaela Lăcătuş, Bogdan Juratoni.

Lupte: Rareş Chintoan (libere), Alin Alexuc-Ciurariu (greco romane).

 

Vedetele României:

Liviu Dumitrescu / Victor Mihalachi – C2 – 1000 metri)

Viorica Susanu / Georgeta Andrunache – canotaj două rame

Ana Maria Brânză – spadă individual

Echipa feminină de spadă

Echipa masculină de sabie

Larisa Iordache – gimnastică: individual compus, sol şi bârnă

Sandra Izbaşa – gimnastică: sol, sărituri

Cătălina Ponor – gimnastică: bârnă, sol

Echipa feminină de gimnastică

Alina Dumitru – judo

Constantina Diţă – atletism: maraton

 

Care pot fi surprizele delegaţiei României

Rareş Dumitrescu – sabie individual

Simona Gherman – spadă individual

Mihaela Lăcătuş – box

Flavius Koczi – gimnastică: sărituri

Andreea Chiţu – judo

Răzvan Martin – haltere

Echipajul de kaiac 4 – 1000 metri

 

Ana Maria Brânză vrea să se revanşeze

Pentru Ana Maria Brânză (28 de ani), JO de la Londra pot reprezenta Everestul carierei de spadasină. Multiplă medaliată la Campionatele Europene şi Mondiale, Ana Maria are un singur gând pentru Londra: medalia de aur la individual. În 2008, la Beijing, a fost la un pas s-o obţină, dar nemţoaica Britta Heidemann a fost prea bună la momentul respectiv. A fost 15-10 în favoarea oponentei, dar sportiva legitimată la Steaua promite revanşa. „Am avut avut până acum un an bun din puncte de vedere competiţional şi sper să fie şi mai bun după JO de la Londra. Cred că e clar pentru toată lumea că vreau cel puţin o medalie de aur la aceste jocuri”, a spus Ana Maria.

Fenomenala Alina Dumitru

Alinei Dumitru (29 de ani) i-au fost necesare 80 de secunde pentru a câştiga medalia de aur la JO de la Beijing. Vistoria româncei a fost socotită la vremea respectivă o mare surpriză, în condiţiile în care japoneza Ryoko tani, pe care a învins-o în semifinale, părea un adevărat monument al categoriei 48 kg. Acum, „Piţi” este cotată cu şansa a treia pentru repetarea performanţei de la Beijing, după Tomoko Fukumi (Japonia) şi Eva Csertnoviczki (Ungaria). Voinţa şi hotărârea sportivei de a reuşi, la fel ca şi în urmă cu patru ani, pot fi însă armele Alinei de a răsturna calculele hârtiei.

Tecău, primul portdrapel din tenis

Într-un moment în care ataca finala de la Wimbledon, Horia Tecău a fost anunţat de COSR că va fi portdrapelul României la JO.Decizia l-a luat prin surprindere, chiar l-a emoţionat, motiv pentru care a şi vărsat câteva lacrimi: „Pentru mine e un sentiment minunat. Sunt onorat să fiu portdrapelul ţării mele. Cu drapelul în mâini, ştiu că-i voi avea alături pe toţi românii. Asta mă face să fiu mai puternic şi, de ce nu, să încerc să aduc o medalie”, a declarat Tecău. Tenismenul român a primit rol de dirijor al delegaţiei pentri că în ultimii ani a devenit unul dintre cei mai populari români la Londra, după ce a jucat trei finale de dublu la Wimbledon. Cu siguranţă Horia se simte ca acasă la „All England Club” şi va încerca să confirme rezultatele din turneul de Grand Slam şi la JO. E adevărat, nu-l va avea alături pe suedezul Robert Lindstedt, ci pe Adrian Ungur, motiv pentru care dublul român este cotat cu şansa a 29-a. Cunoaşte însă fiecare petec de iarbă, iar acest lucru l-ar putea ajuta să urce cât mai sus, de ce nu chiar pe podium.

 

Top 5 la titluri olimpice

1. Los Angeles 1984      20

2. Sydney 2000              11

3. Atena 2004                8

4. Seul 1988                            7

5. Moscova 1980           6

 

Cei mai buni sportivi români din toate timpurile

1.     Nadia Comâneci: aur 5, argint 3, bronz 1

2.     Elisabeta Lipă: 5-2-1

3.     Georgeta Andronache: 5-0-1

4.     Ivan Patzaichin: 4-3-0

5.     Doina Ignat: 4-1-1

6.     Ecaterina Szabo: 4-1-0

7.     Viorica Susanu: 4-0-1

 

 

Top 5 la număr de medalii:

1.     Los Angeles 1984: 53 medalii (20 de titluri)

2.     Montreal 1976: 27 (4)

3.     Sydney 2000: 25 (11)

4.     Moscova 1980: 25 (6)

5.     Seul 1988: 24 (7)

 

Disciplina care a contribuit cel mai mult la zestrea de medalii:

1.     Gimnastică: 69 (24-20-25)

2.     Canotaj: 37 (19-10-8)

3.     Atletism: 34 (11-14-9)

4.     Kaiac-Canoe: 34 (10-10-14)

5.     Lupte: 32 (7-8-17)

 

 

Eroi României de la ultimele 10 Olimpiade:

Munchen 1972 – Ivan Patzaichin (kaiac-canoe). A câştigat titlul olimpic, după ce în serii a terminat cursa cu pagaia ruptă.

Montreal 1976 – Nadia Comăneci (gimnastică). La nici 15 ani, sportiva din Oneşti a luat primul zece din istoria JO la paralele. În total a luat cinci medalii, dintre care trei de aur.

Moscova 1980 – Nadia Comăneci (gimnastică). Zeiţa de la Montreal a cucerit patru medalii şi în capitala Uniunii Sovietice de atunci, două fiind de aur.

Los Angeles 1984 – Ecaterina Szabo (gimnastică). A fost sportiva cu cele mai multe titluri olimpice obţinute la o singură ediţie, patru. Szabo s-a întors acasă cu cinci medalii.

Seul 1988 – Daniela Silivaş (gimnastică). A obţinut medalii în toate cele şase probe. Dintre acestea, trei au fost de aur.

Barcelona 1992 – Lavinia Miloşovici (gimnastică). A luat două din cele patru titluri olimpice ale României. În total, „Milo” a urcat de patru ori pe podium.

Atlanta 1996 – Laura Badea (scrimă). Floretista a o obţinut o victorie uluitoare în finala cu legendara Vezzali. A câştigat şi argintul cu echipa.

Sydney 2000 – Diana Mocanu (nataţie). A obţinut cele mai neaşteptate titluri olimpice, două la număr.

Atena 2004 – Cătălina Ponor (gimnastică). Trei titluri olimpice a obţinut sportiva din Constanţa, care a revenit în competiţii după patru ani de pauză şi concurează şi la Londra.

Beijing 2008 – Constantina Diţă (maraton). A devenit prima campioană olimpică a României la maraton, una dintre cele mai dificile probe olimpice. Totodată, a devenit cea mai vârstnică medaliată cu aur în această probă, la ora concursului având împliniţi 38 de ani.