În ziua de 27 iunie, s-a desfăşurat cea de-a doua probă scrisă a examenului de Evaluare Naţională, susţinut de absolvenţii clasei a VIII. În Dolj, examinarea a decurs fără probleme, poate doar numărul mai mare de absenţi, faţă de proba la Limba şi literatura română , putând da de gândit. Subiectele au avut un grad ceva mai mare de dificultate, faţă de anii trecuţi, dar care au făcut parte din programa şcolară, iar diferenţa se va face la subiectele de Geometrie.
A trecut ÅŸi proba de matematică, susÅ£inută de absolvenÅ£ii clasei a VIII-a. ÃŽn Dolj, nu s-au înregistrat evenimente deosebite, totul decurgând normal . “Din cei 4.386 de elevi înscriÅŸi, l-a care s-a adăugat unul din Gorj, am înregistrat 292 de absenÅ£i, în cele 134 de Centre de examen. Copiii au scăpat, deocamdată , de stresul examenelor, dar emoÅ£iile vor reveni, la jumătatea lunii iulie, când începe admiterea în învăţământul liceal. Media obÅ£inută la Evaluarea NaÅ£ională este, poate, cea mai relevantă. Sperăm ca Dumnezeu să ne ajute ÅŸi să avem rezultate foarte bune, după susÅ£inerea celor două probe, ÅŸi să ne păstrăm în Topul naÅ£ional. Referitor la cele două probe – Limba ÅŸi literatura română, respectiv Matematică, este nevoie de muncă, de studiu, de o pregătire intensă. ÃŽn ceea ce priveÅŸte emoÅ£iile copiilor, trebuie o gestionare foarte bună a acestora, atât din partea părinÅ£ilor, în primul rând, cât ÅŸi din cea a cadrelor didactice. Elevilor nu trebuie să li se impună locul în care să urmeze cursurile liceale”, a precizat prof. Aida Virginia Ionescu, inspector general – adjunct al învăţământului doljean, preÅŸedinte al Comisiei JudeÅ£ene de Evaluare NaÅ£ională.
Geometria ar putea face diferenţa
Se pare că, la Matematică, au fost ceva dificultăţi, la unele subiecte de la geometrie, care, probabil, vor face diferenÅ£a la notare, dar, în general, gradul de dificultate a fost unul mediu, chiar dacă puÅ£in ridicat faţă de anii trecuÅ£i. Andreea este elevă la Colegiul NaÅ£ional “Elena Cuza” din Craiova ÅŸi ne-a spus că “a fost destul de uÅŸor, dar, la Geometrie, au fost ceva dificultăţi, însă mă aÅŸtept la o notă între 8,00 – 8,50”. Coleg de generaÅ£ie, Alexandru era foarte optimist : “Nu a fost ceva ieÅŸit din comun. Totul a fost conform celor învăţate la clasă. Da, s-ar putea discuta de ceva mai greu la Geometrie”. La rândul ei, Elena, colegă la aceeaÅŸi instituÅ£ie cu cei de dinainte, ne-a spus : “Mi s-a părut foarte uÅŸor, chai ÅŸi faţă de Simularea din primăvară. Ceva – ceva a fost la Geometrie, dar , într-un final, a fost bine. Se poate obÅ£ine o notă peste 8,00 “. Trebuie ÅŸi vocea unui specialist ÅŸi am apelat la prof. Gabriel Tica, de la Colegiul NaÅ£ional “Carol I” din Craiova, care a precizat : “Poate nivelul subiectelor a fost puÅ£in mai ridicat faţă de anii trecuÅ£i, dar, oricum, conform programei. Au fost subiecte a căror rezolvare va face diferenÅ£a, ÅŸi mă gândesc, la Geometrie. Sigur, ÅŸi la grile ar putea apare note diferite.”