Festivalul Costumului Popular Românesc, la Parohia „Sfântul Haralambie” Harșu din Craiova

0
404

Parohia „Sfântul Haralambie” Harșu din Craiova organizează și în această vară Festivalul Costumului Popular Românesc. Evenimentul, ajuns la a cincea ediție, în Duminica Cincizecimii, cunoscută în calendarul popular ca Duminica Rusaliilor, urmărește să readucă în atenție frumusețea straielor naționale și totodată să promoveze purtarea acestora la zile speciale, așa cum sunt zilele de Duminică ori sărbători de peste an. Cu acest prilej, a fost prezentat un program artistic, susținut de Ansamblul Popular „Cununița”.
Inițiatorul acestui demers este Parohul Bisericii cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Haralambie” și „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” – Harșu, părintele Viorel Dică. „Portul acestor daruri excepționale pe care noi le-am moștenit de la moșii și strămoșii noștri înseamnă că îi cinstim, înseamnă că îi respectăm. Portul popular este până la urmă rădăcina noastră și face parte din ființa noastră. În ființa aceasta națională este Biserica, este tradiția, este educația, este neamul. Iar portul acestor daruri excepționale pe care noi le-am moștenit de la moșii și strămoșii noștri înseamnă că îi cinstim, înseamnă că îi respectăm și înseamnă, pănă la urmă, că arătăm frumusețea și bogăția culturală pe care poporul român o are”, a subliniat părintele Viorel Dică.

Debutul ediției din acest an a Festivalului Costumului Popular Românesc a fost marcat de câteva momente inedite, credincioșii prezenți având prilejul să admire și veșminte tradiționale de peste hotare. De atenția și admirația celor prezenți s-a bucurat însă în mod deosebit o doamnă de aproape 90 de ani care a fost distinsă cu premiul pentru cele mai frumoase veșminte tradiționale românești.
„Acum cinci ani, când a început tradiția aceasta, am avut o doamnă care prezenta portul popular românesc la Milano. Anul acesta am avut, tot din Italia, un profesor universitar, care ne-a prezentat un costum popular din zona de nord a Italiei, aproape de frontiera cu Austria și vreau să vă spun că a fost o prezentare extraordinară, cu totul și cu totul specială. A fost o concurență acerbă și premiul l-a primit o doamnă de 88 de ani care, peste tot ce aveau ceilalti, avea și brâul cu tricolorul, cu cele trei culori atât de iubite ale noastre”, a adăugat părintele paroh.

Parohul Bisericii Harșu, pr. Viorel Dică, a remarcat că tot mai mulți credincioși au început să fie interesați de portul la Biserică al costumului popular. „Credincioși de-ai noștri care sunt de trecuți de șaptezeci de ani vin cu foarte mare bucurie. Au învățat nepoții să poarte costume la Biserică și vedem acum persoanele de vârsta a doua care au început să vină cu ii. Parcă ne-am întors un pic în timp când cele mai frumoase evenimente din viața satului, de exemplu, aveau loc în curtea Bisericii”, a menționat părintele Viorel Dică.
Părinte Viorel Dică își amintește că a luat hotărârea să organizeze un festival al costumului popular românesc în urma unor vizite în Parohie, atunci când a observat că mulți dintre enoriași păstrau la loc de cinste costume populare. „Oamenii le păstrează, le îngrijesc dar nu le poartă, nu le prezintă. Așa că ții bogăția ascunsă, pentru că aceste costume au povești formidabile. Dacă asculți pe fiecare în parte dintre cei care poartă, fiecare are o poveste foarte frumoasă. Și atunci i-am îndemnat să le scoatem la lumină. Acum sunt foarte încântat că i-am convins pe oameni să le poarte la Biserică. Ziua de Rusalii a fost o Duminică a bucuriei, a luminii, a rugăciunii”, a susținut părintele paroh al Bisericii „Sfântul Haralambie” din Craiova.