Ziua „Drapelului Naţional” a fost celebrată aşa cum se cuvine, în „Piaţa Tricolorului din Craiova” , între Teatrul Naţional „Marin Sorescu” şi Universitatea din Craiova. A fost o ceremonie emoţionantă, care i-a ţinut cu sufletul la gură şi pe cei care au dorit să asiste la eveniment. Armata Română şi-a dovedit, încă o dată, dacă mai era cazul, patriotismul. Alocuţiunile oficialităţilor au mers pe linia dragostei pentru tricolor, nu acela de paradă, ci unul autentic. S-a asistat şi la decorarea, prin Decret al Preşedintelui Statului, conform legislaţiei în vigoare, a două mari unităţi militare, care au dus faima României peste hotare.
Ceremoniile au debutat, ieri dimineaţă, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Dumitru”, unde a fost sfinţit Drapelul României, steag care, apoi, a fost dus, conform unui ceremonial, în incinta Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova. De acolo, acesta a fost scos, tot conform unui protocol, şi adus până ăn „Piaţa Tricolorului”, unde, după ce a fost binecuvântat de către un sobor de preoţi, supervizat şi de IPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei , care a şi ţinut o cuvântare, a fost arborat pe catarg, în onoruri militare. Prefectul de Dolj, Nicolae Sorin Răducan, şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, au sărutat Drapelul, arătând că cinstesc amintirea eroilor şi că privesc şi mai departe.
Alocuţiuni pe măsura evenimentului
Alocuţiunile reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene nu au fost lipsite de substanţă. „… Drapelul Naţional s-a născut în zilele fierbinţi ale Revoluţiei paşoptiste, când românii vibrau la unison cu Europa, marcată de nenoia de emancipare. Suntem mândri că „Tricolorul” se înalţă, astăzi, alături de alte steaguri ale Uniunii Europene şi de stindardul NATO, dând măsura adevărată a împlinirii noastre” – Ion Prioteasa. La rândul său, prefectul de Dolj a amintit: „Fiind reprezentant al Guvernului în teritoriu, nu pot decât să dau citire comunicatului emis de către prim-ministrul interimar, Gabriel Oprea, astfel că, mai mult ca oricând”trebuie să reflectăm la simbolostica Drapelului naţional, la istoria acestei ţări şi, mai ales, la contribuţia pe care, fiecare dintre noi, o poate aduce la construirea viitorului ei”” – Nicolae Sprin Răducan. De asemenea, Radu Preda, adminstrator public al municipiului Craiova, a ţinut să aducă mesajul administraţiei publice locale, „datoria noastră fiind să fim verticali, aşa cum sunt şi culorile de pe Drapel”.
Decoraţii pentru două unităţi de elită
Dar, momentul emoţionant a fost altul: decorarea, conform unor Decrete emise de către preşedintele Klaus Iohannis, conform prevederilor legale, a două mari unităţi militare, care au făcut parte din trupele române care au participat în teatrele de operaţiuni – Angola, Bosnia, Afganistan , etc. Este vorba de Batalionul 20 Infanterie Dolj („Scorpionii Negri” – vechime de 20 de ani) , comandant, col. Cătălin Jianu, decorat cu Ordinul Naţional, în Grad de Cavaler, cu însemne de război, şi de Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” („Scorpionii Roşii” – vechime de 135 de ani), comandant col.dr. Dan Ionescu, care a primit Ordinul Naţional în Grad de Ofiţer, cu însemne de război. Cel mai bine a prins momentul general maior dr. Petre Popa, comandantul Divizei 2 de Infanterie „Getica”, cea care, de ieri, va prelua, în mod direct, conducerea operaţiunilor efectuate de către Brigada 2 Infanterie Rovine, comandată de general de brigadă Dorin Blaiu : „Sunt mândru că vin aici la Craiova. Sunt unităţi ale Armatei Romîne cu care ne mândrim. Aceste două entităţi îşi merită decoraţiile”.