Regizorul şi artistul vizual american, Robert Wilson a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova. Robert Wilson, care montează pentru prima oară în România, alături de o echipă de colaboratori, va asigura regia și light-designul spectacolului “Rinocerii”, de Eugène Ionesco. Premiera va avea loc la Teatrul Național Craiova pe 2 iulie 2014.
Evenimentul în cadrul căruia renumit regizor american a primit titlul de Doctor Honoris Causa s-a desfăşurat în aula Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale, în prezenţa senatului universităţii din Craiova şi a conducerii Teatrului Naţional “Marin Sorescu”.
“Universitatea îşi continuă pleiada glorioasă de titluri academice”
Prof. univ. dr. Cristiana Nicola Teodorescu, a mărturisit că prezenţa la Craiova a unuia dintre cei mai mari regizori contemporani, aşa cum este Robert Wilson, reprezintă o onoare, dând posibilitatea Universităţii din Craiova să îşi continue “pleiada glorioasă de titlui academice oferite unor mari personalităţi”. «Se petrece un eveniment deosebit pentru instituţia noastră. Universitatea din Craiova are onoarea să-i acorde titlul de Doctor Honoris Causa lui Robert Wilson, unul dintre cei mai mari regizori ai lumii contemporane, care este în această perioadă la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” şi pune în scenă o piesă cu totul deosebită. Parteneriatul nostru de suflet cu Teatrul Naţional “Marin Sorescu” este de lungă durată şi foarte productiv în manifestări de înaltă ţinută academică, puse în scenă de cei mai importanţi regizori de teatru din lume. Suntem mai mult decât onoraţi de a avea în mijlocul nostru o astfel de personalitate precum regizorul Robert Wilson. Universitatea îşi continuă pleiada glorioasă de titluri academice oferite unor mari personalităţi ale lumii contemporane. Astăzi este rândul regizorului Robert Wilson”, a spus prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, prorectorul Universităţii din Craiova. De asemenea, aceasta i-a înmânat regizorului american titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova. “Sunt onorat să primesc acest titlul”, a mărturisit reputatul regizor Robert Wilson.
“Robert Wilson gândeşte altfel despre teatru”
La rândul său, directorul Teatrului Naţional Marin Sorescu, Mircea Cornişteanu, s-a arătat mai mult decât încântat de modul în care regizorul american “gândeşte despre teatru”. “Sunt extrem de mândru şi de bucuros că am reuşit să-l conving pe Robert Wilson să vină la Craiova şi să facă ceea ce doreşte. A dorit să facă Rinocerii şi suntem onoraţi că a ales să pună în scenă o piesă a unui mare autor provenit din România. Sunt convins că spectacolul pe care zilele astea îl termină va fi unul dintre marile evenimente ale teatrului românesc dintotdeauna, şi ale teatrului european şi mondial. Toate spectacolele lui Robert Wilson sunt evenimente care atrag atenţia oriunde în lume s-ar desfăşura, şi nu numai a specialiştilor, ci şi a publicului, iar lumea, chiar dacă este şocată de ce ceea ce vede, este încântată. Nimeni din lume nu mai face acest gen de spectacole ca Robert Wilson. Domnia sa a reuşit să găsească un limbaj care este numai al său, care nu poate fi imitat. Exprim întreaga gratitudine pentru modul în care s-a apropiat de noi, pentru intransigenţa cu care ne-a copleşit, pentru colosala putere de muncă şi pentru faptul că ne arată că se poate face şi altfel decât s-a făcut până acum. Nu ştiu dacă mai bine, nu ştiu dacă mai frumos, dar în orice caz altfel. Robert Wilson gândeşte altfel despre teatru şi despre lume, decât gândim noi sau decât au gândit alţii până la el” – Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional “Marin Sorecu”.
O figură impozantă într-o lume a teatrului experimental
The New York Times l-a descris pe Robert Wilson drept „o figură impozantă într-o lume a teatrului experimental și un explorator al utilizării timpului și spațiului pe scenă.” Născut în Waco, Texas, Wilson este unul din cei mai importanți artiști vizuali și de teatru. Opera sa pentru scenă include în mod neconvențional o varietate largă de medii artistice incluzând dansul, mișcarea, lumina, sculptura, muzica și textul. Imaginile prezentate de acesta sunt frapante din punct de vedere estetic și încărcate emoțional, iar spectacolele sale i-au câștigat aprecierea publicului și criticilor din întreaga lume. După educația de la Universitatea din Texas și Institutul Pratt din Brooklyn, Wilson a fondat pe la mijlocul anilor 1960 colectivul artistic „The Byrd Hoffman School of Byrds” cu sediul în New York, și acolo a creat primele spectacole de semnătură, printre care Deafman Glance (1970) și A Letter for Queen Victoria (1974-1975). Împreună cu Philip Glass a scris opera seminală Einstein on the Beach (1976).
Premierea spectacolului “Rinocerii”, pe 2 iulie la TNC
Premiera spectacolului “Rinocerii”, de Eugène Ionesco va avea loc la Teatrul Național „Marin Sorescu”, miercuri pe 2 iulie.
Pe 3, respectiv 4 iulie vor avea loc încă două reprezentații, iar spectacolul va fi reluat în luna octombrie. Biletele pentru spectacole se găsesc la agenția teatrului și în rețeaua Eventim. Wilson a mai fost în câteva rânduri oaspete al României, iar la Craiova i s-au jucat două spectacole, în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare: „Femeia mării”, de H. Ibsen, 2008 și „Sonetele lui Shakespeare”, prezentat de „Berliner Ensemble”, Berlin, 2012. Premiera mondială a spectacolului ‘Rinocerii’ a avut loc la Düsseldorf, pe 6 noiembrie 1959, iar piesa a fost tipărită în acelaşi an la Editura Gallimard. De atunci, a fost jucată în sute de reprezentaţii pe toate scenele lumii. Este pentru prima oară când Robert Wilson, pe care Eugene Ionesco l-a numit cândva ‘cel mai important regizor american’, montează un spectacol în România. Wilson a mai fost de câteva ori în ţara noastră, iar la Craiova i s-au jucat două spectacole, în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare: ‘Femeia mării’, de H.Ibsen, 2008 şi ‘Sonetele lui Shakespeare’, prezentat de ‘Berliner Ensemble’, Berlin, în 2012. În 2010, regizorul american a fost prezent la teatrul craiovean cu conferinţa ‘Have I been here before?”,cu ocazia prezentării filmului spectacolului său ‘Hamlet – Un monolog’, realizat la Alley Theatre în 1995, în regia şi interpretarea sa