Drapelul Românesc, sus, pe catarg!

0
423

Ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional au avut loc, ieri, în Capitală şi în toate municipiile resedinţă de judeţ, România sărbătorind unul dintre cele mai importante însemne ale statului, prevăzut în Constituţia României ca fiind un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imn – Drapelul. În ciuda încărcăturii istorice şi emoţionale, manifestarea a fost una destul de searbădă în Bănie, doar câteva sute de craioveni, cu tot cu oficialităţi, participând ori oprindu-se, în treacăt, pentru a arunca o privire către flamura tricoloră, arborată în faţa Teatrului Naţional din Craiova.

Dispuşi riguros în perimetrul de desfăşurare a ceremoniei, jandarmii au urmărit cu mare atenţie mişcările şi paşii curioşilor care s-au aflat în preajmă. La ora zece fix a început ceremonialul militar, cu caracter evocator. Încă din seara precedentă drapelul României fusese depus, pentru sfinţire, la Biserica “Sfânta Treime” din Craiova, ieri fiind pregătit pentru arborare. Nu înainte, însă, ca reprezentanţii instituţiilor publice locale şi judeţene să dea citire discursurilor. Pentru cei care iau parte an de an la eveniment, cuvântările aproape că s-au repetat, fără a induce, totuşi, senzaţia plictiselii. S-a vorbit, scurt şi cuprinzător, despre însemnătatea steagului, a culorilor “fidele trecutului nostru istoric”, care “alcătuiesc identitatea naţiunii, a statului unitar român”. “(…) Asemenea simboluri nobile nu sunt fundamentate doar prin legi şi decrete. Ele sunt, în aceeaşi măsură, chintesenţa idealurilor şi aspiraţiilor noastre, dar, mai ales, transmise din generaţie în generaţie, reflectă pentru un stat cu veche tradiţie, cum este România, simbolurile legendare ale începuturilor noastre istorice (…)”, a spus prefectul de Dolj, Elena Costea.

Gânduri bune pentru doljeni

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că « (…) “Ziua Drapelului Naţional” ne oferă prilejul de a ne cinsti eroii, pe cei care şi-au sacrificat viaţa în speranţa înfăptuirii României de azi (…)” şi le-a transmis craiovenilor şi doljenilor urări de sănătate, prosperitate, viaţă lungă şi multe realizări în plan personal şi profesional.

Discurs de nuanţă

Instituţia Primarului a fost reprezentată, ieri, de unul dintre viceprimarii Craiovei, Cristina Calangiu, aflată la prima “ieşire” publică în această calitate. Ea a încheiat momentul alocuţiunilor cu un discurs “răsturnat”, plasat ca o concluzie epică a celor spuse de antevorbitorii săi: “Cele trei culori care compun Drapelul României au fiecare o semnificaţie profundă pentru fiecare dintre noi. Curajul, măreţia, generozitatea, dar şi jertfa atâtor generaţii, pentru păstrarea independenţei şi integrităţii sunt reprezentate de culoarea Roşie. Galbenul reprezintă bogăţia şi măreţia ţării noastre, aurul şi grânele pe care dintotdeauna a trebuit să le apărăm (….). Albastrul este bogăţia mării şi râurilor, este sinceritate, seninătate şi credinţă, este cerul senin care veghează neamul românesc (…)”

A urmat momentul primirii şi sărutării Drapelului Românesc, de către oficiali, şi arborarea lui pe catarg, cu binecuvântarea preoţilor militari. Ceremonia de la Craiova s-a încheiat cu defilarea Gărzii Drapelului, a două plutoane din cadrul Batalionului 20 Infanterie “Scorpionii Negri” şi a unui pluton de jandarmi, aparţinând Grupării Mobile de Jandarmi “Fraţii Buzeşti”.