Şi cu legea pe masă… Dezbateri aprinse pe seama Referendumului propus de Consiliul Judeţean Dolj

1
329

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la sediul PDL Dolj, consilierii judeţeni Ştefan Stoica, Alexandru Brezniceanu şi Cosmin Roşulescu au declarat că vor solicita, marţi, 28 iunie, conducerii executive a Consiliului Judeţean Dolj să retragă de pe ordinea de zi a şedinţei, proiectul de hotărâre care se referă la organizarea unui referendum pe tema reorganizării administrative a României, ce ar urma să aibă loc pe 24 iulie. “La ultimul punct al ordinii de zi avem un punct care se referă la organizarea unui referendum şi care are o întrebare «Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului Dolj?». Un referendum care este, din punctul de vedere al consilierilor PDL, total ilegal. Un proiect de hotărâre care nu este în concordanţă cu legislaţia în vigoare. Propunerea preşedintelui Traian Băsescu este o propunere în sensul descentralizării, a debirocratizării ţării…”, a declarat secretarul general al PDL Dolj, Ştefan Stoica.

Legea 3/2000 şi Legea 215/2001 – baza legală a Referendumului

Acesta a fost contrazis, la scurt timp, cu legea în mână, de către colegul său, avocatul Cosmin Roşulescu, care recunoaşte că organizarea unui referendum, în condiţiile modificării limitelor administrativ-teritoriale ale judeţelor, este obligatoriu. “Preşedintele CJ a invocat necesitatea acestui referendum prin modificarea graniţelor administrative ale judeţului. Dar textul de lege are o situaţie-premisă, şi anume să existe o propunere legislativă sau un proiect de lege, pentru că acest referendum este obligatoriu în această situaţie”, a declarat Roşulescu. Propunerea există. Este cea făcută de preşedintele Traian Băsescu, şeful statului. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, arată în “expunerea de motive”, ataşată proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului în privinţa reorganizării administrative, că demersul consultării doljenilor survine “propunerii” pe care şeful statului, Traian Băsescu, a făcut-o în cadrul şedinţei de Guvern din 8 iunie. Cu alte cuvinte, aşa cum bine o ştie şi consilierul judeţean Cosmin Roşulescu, un redutabil avocat, referendumul propus de conducerea executivă a Consiliul Judeţean Dolj este în deplină legalitate, deoarece, există cadru legal stipulat în Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului (publicată în Monitorul Oficial nr. 84 din 24 februarie 2000) şi în Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată şi actualizată.

Propunerea UDMR, trecută tacit prin Senat

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, prim-vicepreşedintele PDL Dolj crede că totuşi acest proiect aflat pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean Dolj nu se va mai dezbate, deoarece, aşa cum s-a văzut deja, propunerea de reorganizare administrativă a PDL nu a fost pe placul UDMR-ului, iar reorganizarea teritorială se amână. „Trebuie să înţelegem că nu este vorba de un proiect legislativ decât de o propunere. Avem trei propuneri pe marginea reorganizării administrative : propunerea PDL-ului, a USL-ului şi putem vorbi deja de un proiect legislativ, trecut tacit prin Senat, de către UDMR. Acesta este un proiect legislativ. Şi pentru acela trebuia făcut un Referendum. Eu o consider doar o reacţie politică. Eu susnt susţinătorul unei reorganizări a României, dar în sensul descentralizării. Pe la ministere nu trebuie să mai lucreze mai mult de 40-50 de angajaţi. Totul să se ducă către comunitate. Comunităţile locale ştiu cel mai bine ce este de făcut, cum trebuiesc împărţiţi banii, către ce direcţii… ” a subliniat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

 

1 COMENTARIU

  1. DE CE NU M-TI CHEMAT FRATILOR K, VOTAM SI EU ACEL REFEREDUM CU CARE NU SUNT DE ACORD CU DESFINTAREA JUDETULUI CUM VREA DOMNUL BASESCU CU TOATE K, IMI PLACE DE EL DAR NU IMI PLACE DE BOC.

Comments are closed.