“Popică” duce Ştiinţa în Europa

0
705

E greu să descrii un thriller cum a fost cel care a readus Ştiinţa în cupele europene. E suficient să-l trăieşti, măcar ca neutru, e important să treci cu bine peste el, dacă eşti implicat emoţional. Epuizarea afectivă complică şi eventuala bucurie a deznodământului. A fost un roller coaster teribil, în special în prelungirile prelungirilor şi la lovituri de departajare. E foarte greu să se mai repete un astfel de scenariu undeva în lume. Să ai 1-0 în ultimul minut, să faci 2-0 înainte de ultimul fluier şi să sărbătoreşti deja, să ţi se anuleze golul la VAR şi imediat să fii egalat dintr-un penalty dictat tot de VAR e prea mult. E incredibil, de fapt.

Epilogol nu s-a dezis la capitolul dramatism. Numai că de această dată s-a trecut în sens invers, de la agonie la extaz. Ştiinţa a fost la cheremul diabolicului Nistor, dar a avut antidot cu “îngerul salvator – Popică”. Dacă tot a fost meciul demonstrativ al Generaţiei de Aur, duelul de Conference League dintre Universităţile Craiovei şi Clujului a semănat cumva cu sfertul Mondialului din ’94, România – Suedia. Din fericire, “Popică” a fost în rolul lui Ravelli, iar Dan Petrescu şi Belodedici au fost întruchipaţi de ratangiii Clujului. După o săptămână în care pierduse două finale la lovituri de departajare la juniori, una chiar împotriva lui “U” Cluj, succesul Ştiinţei la “loterie” nu era predictibil, mai ales că moralul era spulberat de ceea ce se întâmplase în finalul de joc. Iar ratarea lui Raul Silva de la punctul cu var părea să fie precum cea a lui Ivan la Beer Sheva, urmată atunci de cea a lui Bancu.

La meciul său de adio, Raul Silva, deşi a fost unul dintre jucătorii cu iniţiativă şi a ratat şi o mare ocazie, a fost de două ori aproape să îngroape Ştiinţa, înlesnind ocazia lui Vali Gheorghe din minutul 86 şi apoi executând superficial penalty-ul. “Popică” i-a salvat ultima impresie şi brazilianul nu i-a rămas dator după meci, îmbrăcându-i tricoul. L-ar fi vrut probabil şi Markovic, adevăratul personaj negativ al serii, dar nu-l încăpea.

Clujul a ales strategia contraatacului, la fel ca în primul baraj, la Galaţi, şi i-a ieşit pe jumătate, fiindcă a avut marile ocazii ale meciului, dar nu le-a fructificat. Craiova a avut un sezon sub aşteptări, ca exprimare, dar rar s-a întâmplat să aibă atâţia jucători sub potenţial precum în acest meci. Ca prestaţie, meciul a semănat cu cel care a încheiat sezonul trecut contra lui Sepsi. Mitriţă, cel puţin, a ţinut parcă să-i valideze decizia lui Edi Iordănescu, decât să pună presiune mai mare pe selecţioner printr-o evoluţie magistrală.

A fost totuşi o finală şi finalele nu sunt pentru impresie, ci pentru a fi câştigate. Craiova revine în cupele europene, unde s-a aflat de 7 ori în ultimii 8 ani. Pe merit, nu după prestaţia din acest meci, ci pentru că a terminat campionatul pe podium. E greu să explici cuiva că, după ce pierzi la fotofiniş duelul pentru locul 2 cu CFR, poţi fi eliminat din Europa de cealaltă echipă a Clujului, care a terminat pe locul 10. În sezonul regular, ardelenii au egalat în ultimul minut acasă, 1-1, şi au revenit de la 2-0 în Bănie, smulgând un punct. Dar norocul ardelenilor s-a terminat chiar când Nistor se pregătea să celebreze al patrulea gol din acest sezon în poarta Ştiinţei, echipă care l-a ghiftuit, dar pe care n-a respectat-o deloc după plecare. Karma a acţionat, atunci când a contat mai mult. Iar “Popică”, probabil cel mai subapreciat component al lotului, a fost eroul Ştiinţei, într-o seară care-i aparţine în totalitate.

Universitatea Craiova – Universitatea Cluj 1-1, 5-4 la lovituri de departajare.

Au marcat: Houri 120 – penalty / Nistor 120+10 penalty.

La penalty-uri: Koljic 2-1, Bic 2-2, Raul Silva, apără Gertmonas, Mitrea 2-3, Mekvabishvili 3-3, Chipciu 3-4, Creţu 4-4, Thalison 4-5, Houri 5-5, Nistor, apără Popescu, Zajkov 6-5, Fl. Ilie, apără Popescu.

Universitatea Craiova: L. Popescu 10 – Soiri 6 (Ndong 96) 6, Zajkov 6, Raul Silva 4, Bancu 4 – Al. Creţu 5, Mateiu 4 (Koljic 57) 6, Mekvabishvili 6 – Danciu 4 (Bană 46) 4, A. Ivan 4 (Houri 75) 6, Al. Mitriţă 5 (Markovic 113) 2. Antrenor: Costel Gâlcă

Universitatea Cluj: Gertmonas – Oancea (B. Mitrea 113), Thalisson, Masoero, Chipciu – R. Silaghi (V. Gheorghe 77), G. Simion, Bic – Nistor – Anselmo (Doukoure 86), Roger (Chinteş 77; F. Ilie 120). Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Arbitru: Marcel Bîrsan 5 (penalty clar la Koljic nedat).